Kuinka pitkälle sähköautolla pääsee? - Suosituimmat mallit listattuna

Kirjoittanut Juha Kummunmäki

JUHA KUMMUNMÄKI 3 MINUUTIN LUKU 

24.10.2023

Sähköauton toimintamatka

Sähköauton toimintamatka eli se etäisyys, jonka sähköauto voi ajaa yhdellä latauksella, riippuu monista tekijöistä, kuten auton merkistä ja mallista, akun kapasiteetista, ajotavasta, sääolosuhteista ja reitin ominaisuuksista. 

Yleisesti ottaen sähköautot tarjoavat toimintamatkan, joka vaihtelee noin 300-500 kilometrin välillä yhdellä latauksella. Joidenkin sähköautojen, erityisesti uusimpien mallien, akkujen kapasiteetti on suurempi, mikä mahdollistaa pidemmän toimintamatkan. 

Lisäksi jotkut sähköautot tarjoavat useita eri ajo-ohjelmia ja asetuksia, joiden avulla voit optimoida toimintamatkaa tai tehoja tarpeen mukaan.

Esimerkiksi talvella kylmissä olosuhteissa akun suorituskyky saattaa heiketä, mikä voi lyhentää toimintamatkaa. Toimintamatka on siis yksi tekijä sähköauton valinnassa, mutta se ei ole enää niin rajoittava kuin aiemmin, ja se paranee jatkuvasti uusien teknologisten edistysaskelien myötä. 

Tärkein pohdittava asia on päivittäinen ajomatkasi ja latausmahdollisuutesi.
Sähköauton matkalaturi

Latausnopeudet ovat arvioita ja perustuvat oletuksiin, joten niitä tulisi käyttää vain yleisiin vertailutarkoituksiin. Todelliset latausnopeudet riippuvat ajoneuvon latauskyvystä, akun kunnosta, energiahäviöstä ja senhetkisestä varaustilasta, sillä latausnopeus voi laskea noin 80 %:n kohdalla.

Hybridiauton toimintamatka

Kun puhutaan hybridiautoista, täytyy muistaa että markkinoilla on erilaisia hybridiautoja


1. Plug-in hybridiauto

Plug-in hybridiautoissa on tavallisia hybridejä suuremmat akut, ja niistä löytyy Type-1 tai Type-2 latausportti kotilataamiseen. Plug-in hybridiautoja voidaan ladata erikseen latausasemista tai kannettavilla latauslaitteilla. Plugin-hybridit voivat käyttää sähköä pidempään kuin itselataavat hybridiautot, sähköisen toimintamatkan ollessa tyypillisesti 40-80 kilometriä.


2. Itselataava hybriauto

Hybridiautoissa on kaksi akkua - tavallinen auton akku, joka käynnistää polttomoottorin sekä vetoakku, joka toimittaa sähköä renkaita käyttäville moottoreille. Itselataavia hybridiautoja ei voi ladata latausasemalla.


Myydyimmät lataushybridit Suomessa vuonna 2023 (tammi-toukokuu), top 10. Suluissa valmistajan ilmoittama auton sähköinen toimintamatka (WLTP):

1. Volvo XC60 (77 km)

2. Toyota RAV4 (74 km)

3. Volvo V60 (88 km)

4. Ford Kuga (56 km)

5. Mercedes Benz C (105 km)

6. BMW X1 (54 km)

7. BMW 2-sarja (83 km)

8. Mercedes Benz GLC (121 km)

9. Volvo XC40 (45 km)

10. BMW 3-sarja (54 km)

Hybridiauto latauksessa

täyssähköauton toimintamatka

Suomessa sähköauton toimintamatkaa voidaan keskimäärin arvioida olevan 85 prosenttia valmistajan ilmoittamasta WLTP-arvosta. Kesäaikaan sähköauto voi lähestyä lähes valmistajan ilmoittamia WLTP-lukuja, mutta talvella kannattaa odottaa noin 70 prosenttia WLTP:n toimintamatkasta. Sää vaikuttaa toimintamatkan lisäksi sähköauton lataamiseen.


Myydyimmät täyssähköautot Suomessa vuonna 2023 (tammi-elokuu), top 10. Suluissa valmistajan ilmoittama auton sähköinen toimintamatka (WLTP):


1. Tesla Model Y (450 km)
2. Skoda Enyaq (510 km)
3. Volkswagen ID.4 (511 km)
4. BMW i4 (406 km)
5. Peugeot 2008 (310 km)
6. Volvo XC40 (424 km)
7. Audi Q4 (548 km)
8. Volkswagen ID.3 (547 km)
9. Volvo C40 (420 km)
10.  Polestar 2 (487 km)
Sähköauton lataus tesla model y

MARKKINOIDEN SUOSITUIN KOTILATURI

DEFA POWER LATAUSASEMA


DEFA Power latausasema kotiin tarjoaa poikkeuksellisen hyvän hinta-laatusuhteen. Latausasema voidaan asentaa 1,4kW-22kW latausteholle, ja se sisältää kiinteän 6-metrisen Type2-latauskaapelin. Lisäksi siinä on käytössä mobiilisovellus, RFID-tunnistautuminen ja mahdollisuus hyödyntää pörssisähköä edulliseen hintaan. Sivulla olevalla laskurilla lasket, kuinka nopeasti lataat autoasi kotona, ja mihin hintaan.


Latausaseman kuormanhallinta on dynaamista, ja se voidaan toteuttaa Balancer-lisäosan avulla. Tällä tavoin muu kodin sähkönkulutus otetaan huomioon lataustehossa.


Mobiilisovelluksen avulla käyttäjä voi hallita latausta langattomasti WiFi-yhteyden avulla. Sovelluksen avulla saa myös tarvittavat raportit, joita voi jakaa työnantajalle tai taloyhtiölle, ja latausta voi säätää pörssisähkön hintojen mukaan.


DEFA Power latausaseman asennus on joustava, ja se voidaan asentaa seinälle autokatokseen, autotalliin tai ulkotiloihin. Laite on suojattu säänkestävällä kotelolla.

Kotilaturin hankit luotettavasti kotimaisesta verkkokaupasta

Nordic Plug suomalainen verkkokauppa

Nordic Plug on asiantunteva, kotimainen latausasemien ja muiden lataustuotteiden verkkokauppa. Laadun takuunamme on Avainlippu-merkki.


Asiakaspalvelu on meille ykkösasia, kauttamme hankituille tuotteille saat laitetakuun lisäksi teknisen tuen koko laitteen eliniän ajaksi.


Asiakaspalvelumme on auki jokaisena arkipäivänä, ja vastaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä kaikkiin kysymyksiin.


Meihin voit olla yhteydessä puhelimitse, chatin tai sähköpostin välityksellä – mikä tahansa kanava sopii sinulle parhaiten.


Autamme ihmisiä löytämään heidän ajoneuvoihinsa sopivat, turvalliset ja kustannustehokkaat lataustarvikkeet.

artikkeleita avuksesi

Sähköauton kotilatausaseman valinta
latausasema kotiin

Sähköauton kotilatausaseman valinta tuottaa usein päänvaivaa. Tässä viiden kohdan tarkastuslista helpottamaan valintaasi. Yleisin kodin sähköliittymä on 3x25A, jolla voit hyödyntää enintään 11kW lataustehoa.

Sähköauton lataus ja sääolosuhteet
sähköauton lataus ja sääolosuhteet

Mitä huomioida, kun sähköautoa ladataan eri sääolosuhteissa? Eri automallit latautuvat eri tavalla kylmällä säällä. Miten lataaminen eroaa talvella ja kesällä? Kuinka suojata latausasema sään vaikutuksilta?

Nordic Plug sähköautojen latausasemavertailu 2023
parhaat kotilatausasemat 2023

Mikä on paras sähköauton latausasema kotiin vuonna 2023? Tässä tekstissä vertailimme parhaimmat kotilatausasemat, jonka avulla löydät sinulle sopivimman 11kW tai 22kW latausaseman.

  • Askarruttaako latausaseman valinta tai asennuksen mahdollisuus yritykseenne? Kysy pois!

  • Sinun ei tarvitse olla sähköinsinööri ja autamme matalalla kynnyksellä kaikissa kysymyksissä!
  • Asiakaspalvelu on auki arkisin klo 10-15 puhelimessa, chatissa ja sähköpostilla. Sähköpostitiedusteluihin vastaamme viimeistään seuraavana arkipäivänä. Ota yhteyttä: asiakaspalvelu@nordicplug.fi

Taneli Ikonen Nordic Plugin asiakaspalvelu

Taneli Ikonen - Nordic Plugin asiakaspalvelu