Lataus maksaa riippuen siitä missä ladataan ja millä tavalla. Nyrkkisääntönä kotilataus on edullisinta ja pikalatausasemilla lataaminen on kalleinta. Lue lisää lataamisen ja latausaseman asennuksen hinnoittelusta.
Sähköautot ja sähköautojen lataus - Pikaopas
Harkitsetko sähköauton tai lataushybridin ostoa? Vai oletko juuri hankkinut sellaisen, tai muuten vain lisätiedon tarpeessa? Sähköautot ja niiden lataaminen tuo mukanaan paljon uutta jokaiselle tienkuluttajalle. Kyseessä on valtava muutos autoilun historiassa. Miten sähköauto sitten poikkeaa lopulta perinteisestä polttomoottoriautosta? Miten niitä ladataan? Jatka lukemista, niin käymme läpi perusasiat.
Mikä sähköauto on?
Sähköauto on auto, jonka voimanlähteenä toimii sähkömoottori. Arkisesti sähköautolla yleensä tarkoitetaan täyssähköautoa, mutta periaatteessa sähköautoihin voidaan lukea kaikki autot, jotka käyttävät sähkömoottoria hyödykseen. Näihin kuuluu siis sekä hybridiautot että täyssähköautot. Hybridiautoissa on kaksi voimanlähdettä: yleensä polttomoottori ja sähkömoottori, ja ne jaetaan kahteen kategoriaan: ladattavat (tai pistoke-) ja tavalliset hybridiautot.
Kuinka sähköautoa (tai hybridiä) ladataan?
Sähköauton lataaminen on helppoa. Latauskaapelin toinen pää asetetaan autoon ja toinen pää latauslaitteeseen. Lataus alkaa yleensä automaattisesti tai viimeistään kun asiakas tunnistautuu palveluntarjoajan latauspisteellä esimerkiksi RFID-"lätkää" käyttäen tai mobiilisovelluksella.
Jos etsit lisätietoa aiheesta hybridiauton lataaminen, niin tutustu oheiseen oppaaseen.

Type-2 on Suomessa ja muualla Euroopassa kaikkein yleisin liitäntätyyppi
Sähköauton latausliittimet

Latausliittimiä löytyy useita erilaisia ja standardia haetaan vielä valmistajien kesken
Millaisia sähköauton lataustapoja on olemassa?
Mode 2 lataustavassa sähköauto tai hybridi ladataan kodin pistorasiasta kannettavalla latauslaitteella. Kannettavasta latauslaitteesta käytetään myös nimeä mobiililaturi, tilapäislaturi tai matkalaturi. Latauslaitteen toinen pää asetetaan normaaliin 230V pistorasiaan ja toinen pää autoon. Mode 2 latauslaitteet ovat tarkoitettu tilapäiseen lataamiseen. Niiden ongelmana on, että virranrajoituksen puuttuessa pistorasia voi kuumeta liikaa aiheuttaen tulipalovaaran. Joistain latauslaitteista uupuu myös vikavirtasuoja.
Mode 3 lataustavassa ajoneuvoa ladataan kiinteästä latausasemasta. Tämä on oikea tapa ladata sähköautoa. Lataus on nopeaa ja turvallista, kun sekä latauslaitteessa että kaapelissa riittää kapasiteettia isommalle virralle ja vikavirtasuoja estää häiriötilanteiden syntymisen. Sähköajoneuvon vakituinen latauspaikka kannattaa aina varustaa kiinteällä latausasemalla. Ajoneuvon lataminen kiinteästä latausasemasta pidentää akuston elinkaarta ja varmistaa, että ajoneuvo saa virtaa tasaisesti.
Mode 4 lataustavassa on kyse pikalatauksesta. Pikalatausaseman tehot lähtevät noin 40 kW tehosta ylöspäin, kun normaalissa kotilatausasemassa tehot ovat 10-20 kW paikkeilla. Yksi hyvä esimerkki pikalatausasemasta on Teslan supercharger asemat. Monet julkiset latauspisteet tarjoavat pikalatausta. Pikalatausasemalla auton akun saa ladattua ennätysvauhtia, mutta kaikki autot eivät sovellu pikaladattaviksi. Pikalataus kustantaa yleensä normaalilatausta enemmän. Jos autostasi löytyy Chademo tai CCS latausliitin, niin autoa voi pikaladata.

Sähköautoa voidaan ladata usealla eri tavalla
Paras tapa ladata sähköautoa kotona
Oikean latausaseman valinta kotiin vaatii selvitystyötä. Rivi- tai kerrostaloasujalle ainoa vaihtoehto saattaa olla lämpötolpan johtoon asentaminen, jolloin lataustehoa saadaan irti maksimissaan 3.7kW (1-vaiheinen asennus). Omakotitaloasujalla saattaa olla enemmän pelivaraa, ja mahdollisuus hyödyntää voimavirtaa, jolloin lataus on hyvä jopa täyssähköautolle. Tällöin latausteho on 11kW (3-vaiheinen). Kokonaisuutena latausaseman valintaan ja asennukseen vaikuttavat seuraavat seikat: kiinteistön pääsulakkeen koko, lämmitysmuoto, muut kiinteistön sähkölaitteet ja latauslaitteen sijoituspaikka. Lähtökohtaisesti 11 kW 3-vaiheinen sähköauton latausasema voidaan asentaa kohteeseen kuin kohteeseen, mutta laitteen lopullinen latausteho selviää asennusvaiheessa.
Kuinka nopeasti sähköauto (tai hybridi) latautuu?

Yksinkertaistettuja esimerkkejä eri autojen latausajoista
Kuinka turvallista sähköauton lataaminen on?

Kodin pistorasiasta lataaminen ei välttämättä ole turvallista, mikäli latauslaitteen tehoa ei voida rajata
Jaa juttu kaverille!
Muuta usein kysyttyä - UKK
Yleistä
Kuinka paljon lataus maksaa?
Mitä on pikalataus?
Pikalatauksen avulla voit ladata autosi 0-80 %:iin 15-30 minuutissa (auton akun kapasiteetista ja lämpötilasta riippuen). Kun auton akku on ladattu yli 80 %:iin, latausnopeus pienenee puoleen. Pikalatureissa on kahdenlaisia liitäntöjä: CCS ja CHAdeMO. Autosi tukee vain toista näistä liitännöistä.
Mitä on normaalilataus?
Normaali latausasemat ja laturit tuottavat vaihtovirtaa (AC) 11 kW:n teholla. Tämä on yleensä maksimiteho mitä sähköautot ja hybridit voivat AC-latauksella käyttää. Lopulta latausnopeus määräytyy autosi latauskapasiteetin mukaan. Mitä suurempi on latausteho, sitä nopeammin auto latautuu. Jos autosi latausteho on 10 kW ja akun kapasiteetti 60 kWh, voit ladata akun 6 tunnissa normaalilaturilla (t = 60/10). Normaalilaturin käyttöä varten tarvitset oman Mode-3-latauskaapelin, joko Type-1 tai Type-2 .
Kuinka paljon latausaseman asennus maksaa?
Latausaseman perusasennus kotiin maksaa yhteistyökumppaniemme kautta 499€. Lue asennuksen hinnoittelusta.
Saanko jotain verovähennyksiä tai etuja lataamisesta tai asennuksesta?
Valtio jatkaa sähköauton hankintatukea ainakin 31.3.2023 saakka. Etu on 2000€ uuden sähköauton ostajalle. Omakotitaloon asennettavan latausaseman asennustyö on kokonaan kotitalousvähennyskelpoista. Taloyhtiöt saavat ARA-energia-avustusta sähköauton latausasemien hankintaa varten.