SÄHKÖAUTON LATAUSASEMA & LATAUSPISTE KOTIIN

Sähköauton lataus kotona

Sopivan sähköauton latausaseman tai latauspisteen valinta kotiin voi tuntua hankalalta. Onneksi et ole yksin asian kanssa, koska sitä se on kaikille muillekin. Sähköautoilu on perinteisen autoilun mullistava asia, eikä tietoutta ja kokemuksia ole kertynyt riittävästi vielä kuluttajille, automyyjille, asentajille tai edes valmistajille. Markkinoilta löytyy useita erilaisia lataustuotteita kannettavista latureista kiinteisiin latausasemiin ja oikean latausaseman valitseminen voi olla haastavaa ilman apua – erityisesti jos olet hankkimassa ensimmäistä hybridi- tai sähköautoa.


Tässä artikkelissa kerromme mitä asioita ottaa huomioon kun harkitset sähköauton latausta kotona. Opit aiheesta lisää, ja saat valittua oikean latausaseman kotiin. Mikäli haluat tietää sähköauton lataamiseen liittyvistä perusteista, niin lue sähköauton lataaminen -opas. Vasta-alkanut sähköautoilija tai kokenut konkari, tutustu meidän muihin artikkeleihimme, joissa käsittelemme latausasemien eroja, asennusta ja muita sähköauton lataamiseen liittyviä teemoja.

kolme tapaa ladata sähköautoa kotona

Sähköauton latauspiste kotiin Teltocharge 11kW latausasema kotiin seinällä kaksi sähköautoa

Kiinteän latausaseman hyödyt kotilataajalle

Useimpien täyssähköautojen ja lataushybridien mukana toimitetaan ns. sukolaturi, jonka avulla voidaan ladata kodin normaalista pistorasiasta. Tämä on useimmille se tutuin tapa ladata autoa. Kiinteällä latausasemalla on kuitenkin selkeitä hyötyjä sukolataamiseen verrattuna.


Turvallisuus. Pistorasiasta lataaminen jatkuvalla yli 8A teholla ei ole suositeltua ja voi aiheuttaa vanhassa rasiassa tulipaloriskin. Et varmasti jättäisi sähkögrilliäkään valvomatta päälle 12 tunnin ajaksi.


Latausteho. 8A virta tarkoittaa 1,8 kW lataustehoa. Toisin sanoen 100km akkuun 12 tunnin aikana. Kiinteällä 11kW latausasemalla auton akkuun saadaan 60-100km kahdessa tunnissa.

Käytettävyys. Matkalaturia eli kannettavaa latauslaitetta saa jatkuvasti pakkailla konttiin ja sieltä pois. Esimerkiksi töihin lähtiessä on paljon mukavampaa ottaa kaapeli irti autosta ja asettaa pistoke latausaseman pidikkeeseen. Kiinteän latausaseman mukana tulee 5m pitkä integroitu latauskaapeli.

KUINKA TEHOKAS LATAUSASEMA VOIDAAN ASENTAA KOTIIN?

Omakotitaloosi on aikoinaan ostettu sähköliittymä sähköverkkoyhtiöltä. Sähköliittymä määrittelee suurimman mahdollisen lataustehon. Sähköliittymät ovat kolmivaiheisia ja yleisimmät liittymäkoot omakotitaloissa ovat 3x25A (enimmäisteho 17,3kW) ja 3x35A (enimmäisteho 24,2kW). Voit tarkastaa halutessasi sähköliittymäsi koon sähkönsiirtolaskulta tai sähköyhtiöltä. Peukalosääntönä voidaan todeta, että 3x25A sähköliittymälle sopii 11kW latausasema ja 3x35A liittymälle (ja sitä suuremmille) 22kW latausasema. Yleisin kotiin asennettava latausasema on seinäasennettava kiinteä 11kW latausasema.

On kuitenkin huomioitava, että mikäli talossa on sähkölämmitys, ilmalämpöpumppu tai muita sähkölaitteita jatkuvasti päällä, niin lataustehoa on rajoitettava. Lataustehoa voidaan rajoittaa itse latausasemasta tai autosta. Järkevin ja helpoin ratkaisu on asentaa dynaaminen kuormanhallinta latausaseman kaveriksi. Kuormanhallinnasta olemme kirjoittaneet artikkelin, jossa vertailemme eri kuormanhallintaratkaisuja. 

Lyhyesti:

 • Dynaaminen kuormanhallinta valvoo kodin sähköliittymän kuormitusta ja säätää latausaseman tehoa automaattisesti sen mukaan. Lataaminen on optimoitua ja lataamisesta saadaan suurin hyöty irti.

 • Staattinen kuormanhallinta jakaa lataustehoa asennusvaiheessa latausasemalle kerrotun asetuksen mukaisesti. Tällöin latausteho ei kuitenkaan säädy kodin muiden sähkölaitteiden mukaan ja riski pääsulakkeen korventumiselle on edelleen olemassa.

 • Manuaalinen kuormanhallinta toteutetaan rajoittamalla lataustehoa latausaseman puhelinsovelluksen tai auton kautta esimerkiksi päivän ajalle.

Suosittu 11kw latausasema kotiin

Meidän ehdottomasti suosituin sähköauton latausasema kotiin on nimeltään TeltoCharge 11kW. Tämä helppokäyttöinen latausasema soveltuu erinomaisesti kotilataukseen. TeltoChargella voidaan ladata täyssähköautoa kuin myös ladattavaa hybridiä. Latausasema sopii yhteen kaikkien Type-2 latausportilla varustettujen sähköajoneuvojen kanssa. TeltoChargessa on kiinteä viisimetrinen Type-2 latauskaapeli, kuormanhallinta, ajastustoiminto, RFID-kortti tunnistautumista varten ja paljon muuta. TeltoCharge on valmistettu Euroopassa ja sillä on kolmen vuoden takuu. Latausaseman asennus käy asentajalta nopeasti.
 • Sopii kaikille Type-2 hybridi- ja täyssähköautoille

 • Mukana 5 metrinen kiinteä latauskaapeli (Type-2) – sinun ei tarvitse liikutella kaapeleita

 • Lataustehoa aina 11kW saakka, joka on maksimilatausteho (AC) useimmille sähköautoille
 • Mobiilisovelluksella etähallinta, ajastustoiminto (pörssisähkö), latausraportti ja paljon muuta
 • Latausasema voidaan asentaa myös 1-vaiheisena, jolloin latausteho on 3,7kW
sähköauton lataus kotona - nordic plug

sähköauton LATAUSPISTE KOTIIN HELPOSTI

Nordic Plugilta saat latauspisteen kotiin avaimet käteen periaatteella.*

Tarjoamme latauspistettä kotiin asennuspalvelun kanssa. Koko Suomen kattava asennuskumppaniverkostomme on käytettävissä joustavasti vuoden jokaisen arkipäivänä. Lue lisää sähköauton asennuspalvelustamme täältä. Asennuspalvelu sisältää perusasennukseen kuuluvat palvelun osat 11kw latausasemalle, testauksen ja käyttökoulutuksen. Lisähinnasta kaivuutyöt, timanttiporaukset ja pääsulakekoon muutokset. Latausasema on valmiina käyttöösi 1-2 viikon kuluessa tilauksesta, joskus jopa parissa päivässä.

Latausaseman asennustyö on kokonaan kotitalousvähennyskelpoista, joten kuitti kannattaa ottaa talteen veroilmoitusta varten.

* Tilauksen jälkeen välitämme halutessasi yhteystiedot asennuskumppanille. Saat pian tarjouksen asennuksesta.

SÄHKÖAUTON KOTILATAUS - MYYTTEJÄ

🦄 Myytti
”Voin ihan hyvin ladata sähköautoa normaalista pistorasiasta.”
Emme suosittele sähköauton lataamista normaalista pistorasiasta pitkällä aikavälillä, eikä tätä suosittele myöskään vakuutusyhtiöt tai muut sähköalan asiantuntijat. Tarkista aina vakuutuksesi kun hankit sähköautoa ja suunnittelet latausasemaa kotiin. Normaali pistorasiaa ei ole suunniteltu jatkuvaan sähköauton vaatimaan latauskuormaan. Rasia voi kuumua ja aiheuttaa tulipaloriskin. Mikäli sähköautoa ladataan normaali pistorasiasta, on latauslaitteen oltava sellainen, että lataustehon saa rajoitettua 8A tai alle. Turvallisin ja asianmukaisin valinta auton lataamiseen kotona on kiinteä kodin latausasema.

🦄 Myytti
”Haluan tehokkaimman latausaseman, koska autossa on iso akku ja haluan ladata auton nopsaan.”
Merkittävin auton latausnopeuteen vaikuttava tekijä on auton oman sisälaturin teho. Auto päättää latausaseman tehosta riippumatta miten nopeasti akku täyttyy. Muita latausnopeuteen vaikuttavia tekijöitä ovat ilman lämpötila, akun varaustaso ja lämpötila. Kotosalla auto seisoo helposti 12 tuntia illasta aamuun, joten lataamiseen on kyllä aikaa.

🦄 Myytti
”Kodin pääsulakkeiden koko ei riitä sähköauton lataamiseen.”
Suomessa tyypillinen omakotitalon pääsulakekoko on 3x25A. Tästä seuraava koko on 3x35A, mutta se on harvinaisempi. 3x25A sulakekoko mahdollistaa sähköauton tai hybridin lataamisen, kun huomioidaan muutama seikka: mikä on kiinteistön lämmitysmuoto ja onko kiinteistössä muita suuria sähkönkuluttajia? Tarvittaessa 11kW latausaseman lataustehoa voidaan rajata latausasemasta tai autosta. Yksi vaihtoehto on asentaa latausaseman kaveriksi dynaaminen kuormanhallinta, mikä laskee lataustehoa automaattisesti kodin virrankäytön mukaan.

🦄 Myytti
”Sähköauton lataaminen on kuin bensa-auton tankkaus eli tyhjästä täyteen.”
Ei aivan. Sähköautoa on syytä ladata aina, kun se on pidempään paikallaan. Autoa kannattaa ladata kotona yön yli tai päiväseltään työpäivän aikana, vaikka akussa olisikin aiempaa varausta jäljellä. Tyhjästä täyteen akkua ladataan, kun tehdään pidempiä lomamatkoja tai työreissuja. Silloin tarvitaan myös pikalataamista matkan aikana. Auton akut ovat myös niin älykkäitä, ettei sen lataamisesta tyhjästä täyteen tarvitse huolehtia akun keston kannalta.

paras 22kw latausasema kotiin

Löytyykö kotoa suurempi pääsulakekoko, esim 3x35A tai oletko kasvattamassa pääsulakekokoa? Silloin suosituksemme on norjalainen Easee Home 22kW latausasema. Skandinaavisen muotoilun alta löytyy moderneinta latausälyä ja latausasema onkin saavuttanut lyhyessä ajassa suuren suosion.


Huomioithan, että Easeen mukana ei tule latauskaapelia ja dynaaminen kuormanhallinta on lisävaruste.


📦 Ilmainen toimitus 2-4 päivässä!

📱  Universaali – soveltuu kaikkiin koteihin ja kaikille sähköautoille

🏞️ Norjassa kehitetty ja valmistettu - Pohjoismaista designia

💡  Voit ladata silloin kun sähkö on edullista

⚡ Latausteho max. 22kW

🔌 Dynaaminen kuormanhallinta 

🏅 Kolmen vuoden laitetakuu sekä ikuinen tekninen tuki!

kysyttävää sähköauton kotilatauksesta?

 • Askarruttaako jokin? - kysy meiltä 😊

 • Sinun ei tarvitse olla sähköinsinööri ja autamme matalalla kynnyksellä kaikissa kysymyksissä!
 • Asiakaspalvelu on auki arkisin klo 10-15 puhelimessa, chatissa ja sähköpostilla.

Taneli Ikonen - Nordic Plugin asiakaspalvelu

Muut lukivat myös...

Paljon sähköauton lataaminen maksaa?

Sähköauton lataus mökillä - mitä ottaa huomioon?

Myydyimmät sähköautot Suomessa