sään vaikutus sähköauton lataamiseen

Kirjoittanut Juha Kummunmäki

JUHA KUMMUNMÄKI 6 MINUUTIN LUKU 

päivitetty 20.10.2023

Sähköauton lataaminen eri vuodenaikoina - mitä tulee ottaa huomioon?

Sähköautoa harkitessa, ladatessa tai käyttäessä tulee usein mieleen Suomen vaihtelevat olosuhteet ja varsinkin ankarat pakkasjaksot. Eikä mietintä ole turhaa, säällä tosiaan on vaikutusta niin sähköauton tehontuottoon kuin akun kestoon, sekä myös lataamiseen niin kiinteällä latausasemalla kuin kannettavalla matkalaturillakin. 


Haluat varmasti ladata autoasi säällä kuin säällä, turvallisesti ja tehokkaasti. Miten eri sää ja vuodenajat vaikuttavat sähköauton lataamiseen?


Niin yksinkertaiselta kuin latausaseman valinta kotiin saattaa tuntua, on olemassa tiettyjä tekijöitä jotka kannattaa ottaa huomioon päätöstä tehdessä. Tämä artikkeli opastaa sinua siinä mitä odottaa, kun lataat sähköautoasi ankaralla säällä. Saat artikkelista apua valita sopiva latausratkaisu sähköautolle erilaiset sääolosuhteet huomioiden.

Sähköauton lataaminen kesällä

SÄHKÖAUTON LATAAMINEN KUUMASSA SÄÄSSÄ

sähköauton lataaminen kuumalla säällä

Kuuma sää voi vaikuttaa haitallisesti sähköauton kykyyn vastaanottaa latausta. Pohjimmiltaan tämä johtuu siitä, että autoon sisäänrakennettu akunhallintajärjestelmä on suunniteltu pitämään akun lämpötila noin 20–25 °C:ssa – joka on ihanteellinen lämpötila tehokkaalle akkuvirralle. 


Kun ympäristön lämpötila on tätä korkeampi, kuten vuosittain äärimmäisissä kesähelteissä Suomessa, akunhallintajärjestelmä hidastaa sähkön virtausta akkuun estääkseen mahdollisesti vaarallisen ylikuumenemisen.


Useimmille meistä tällä ei ole suurta merkitystä. Mikäli autosi on 35-asteisessa kuumuudessa, saatat joutua odottamaan muutaman lisäminuutin saadaksesi täyden akun latauksen. Vaarallisiin lämpötiloihin autosi ei tule altistumaan Suomen olosuhteissa, eikä oikein missään muuallakaan. Ellet satu ajamaan autiomaassa ja jätä autoa auringonpaisteeseen tuntikausiksi. 


Normaaleissa olosuhteissa suosittelemme latausaseman asentamista varjoisaan paikkaan, kuten autokatokseen tai vähintään erillistä säälipan hankkimista. Suomessa kuuman sään vaikutus auton lataustehoon on marginaalinen.


Voiko sähköautoa ladata pakkasella?


Sähköauton lataaminen kylmällä ilmalla


Ajattelemalla, kuinka sähköautosi sisäänrakennettu akunhallintajärjestelmä reagoi kuumaan säähän, on helppo ymmärtää, kuinka myös äärimmäistä kylmyyttä käsitellään. Jälleen akunhallintajärjestelmä toimii tavoitteena saavuttaa täydellinen lämpötila-alue. Kuumalla säällä tämä tarkoittaa sähkönsyötön kuristamista ylikuumenemisen estämiseksi.


Kylmällä säällä tavoitteena on antaa sähköauton akun lämmetä varovasti lisäämällä sen vastaanottaman virran määrää vähitellen. 


Oletetaan, että sinun pitäisi avata tulvaportit kerralla. Siinä tapauksessa on olemassa riski, että tietyt akun osat lämpenevät aikaisemmin kuin toiset, mikä saattaa aiheuttaa jännityksiä sen muodostaviin kemikaaleihin ja materiaaleihin ja johtaa vaurioihin. Sen sijaan valitsinta käännetään asteittain niin, että lopulta akku lämpenee kokonaisuudessaan ja on valmis vastaanottamaan täyden tehovirran.


Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että taas saatat kokea hieman pidemmät latausajat pakkasella. Pohjimmiltaan tämän ei kuitenkaan pitäisi muuttaa kokemustasi sähköauton lataamisesta kovin suuresti – loppujen lopuksi on parempi odottaa muutama ylimääräinen minuutti kuin riskeerata akustoa.


SÄHKÖAUTON LATAUS KYLMÄLLÄ ILMALLA
€69,90€29,90

Joudutaanko latausasema sijoittamaan ulkoseinälle suojattomaan paikkaan? Latausaseman sääsuoja pitää latausaseman turvassa tuulelta, tuiskulta ja tuiverrukselta. Latausaseman käyttöikä pitenee merkittävästi sinkitystä pellistä valmistetun sääsuojan avulla.


Sääsuojaa voidaan käyttää minkä tahansa latausaseman kanssa. Latausaseman sääsuojan leveys on 25cm. Tarkista vain, että latausasemasi on tuota kapeampi.


Valmistettu Suomessa.

sähköauton lataaminen sateella

SÄHKÖAUTON LATAUS SATEELLA

Sade ja kosteus


On aina parempi olla liian varovainen kuin ei tarpeeksi varovainen, mutta sähköautoa ladatessa ei ole syytä olla huolissaan ladatessa sateisissa olosuhteissa. Kaikki tietävät, että vesi ja sähkö eivät ole hyvä yhdistelmä. Silti sähköautojen latausasemat on suunniteltu tätä ajatellen ja ne eristävät sinut ja ajoneuvosi mahdollisilta vaaroilta.


Jatkuva ankarille sateille altistuminen ei kuitenkaan ole optimaalista millekään latausasemalle. Jos asennat latausaseman ulos säiden armoille, on pieni investointi hankkia latauslaittelee suoja, eli säälippa, joka peittää latausasemasi. Säälippa suojaa suoran sateen lisäksi myös esimerkiksi lumelta, joten se on Suomen olosuhteissa varsin toimiva lisä latausmukavuuteen.SÄÄ JA SÄHKÖAUTON LATAUS - YHTEENVETO

Kuten yllä mainituista seikoista nähdään, sähköautojen lataaminen ei ole kovin riippuvainen säästä. Sen sijaan säällä voi olla suurempi vaikutus esimerkiksi kulutukseen ja akun kestoon, kuin itse lataamiseen.


Latausasemaa valitessa kannattaa varmistua että se soveltuu Suomen olosuhteisiin. Kaikki Nordic Plugin tuotteet on testattu toimiviksi Suomen olosuhteissa. Jos harkitset kiinteää latausasemaa kotiin, suosittelemme vaadittavin IP55 ja IK10 standardein ja sertifikaatein valmistettua DEFA Power latausasemaa takaamaan että sähköautosi latautuu luotettavasti missä säässä tahansa. 


Latausaseman asennuspaikka kannattaa aina suunnitella käytettävyyden lisäksi myös mahdollisimman suojaisaksi, laitteen käyttöiän maksimoinniksi.

Suosittelemme: defa power 22kw latausasema

Nordic Plugin valikoimasta löytyy pohjoismaisiin olosuhteisiin suunniteltu latausasema älykkäillä ominaisuuksilla. DEFA Power on kotikäyttöön suunniteltu, kiinteällä kaapelilla varustettu 22kW sähköauton latausasema, josta löytyy myös valmius dynaamiseen kuormanhallintaan DEFA Balancer- lisäosan avulla. 


Sovellus tuottaa tiedot lataushistoriasta, joten latausasema on ihanteellinen myös esimerkiksi yrityksen käyttöön. Työntekijä voi ladata asemaa tunnistautuneena RFID- korttien avulla ja hyödyntää sovelluksen tiedot latausmääristä. Mobiilisovellus tarjoaa kattavan käyttäjäkohtaisen ladattavan latausraportin taloyhtiön laskutustarpeita tai työnantajan autoetua varten.


Latausaseman voi kytkeä verkkoon WiFin avulla tai Ethernet- kaapelilla. Mobiilisovelluksen avulla latausasemaa on helppo käyttää, lataustehoa voidaan säätää ja lataus ajastaa vaikkapa yölle. Mobiilisovelluksen PowerSmart- toiminto seuraa pörssisähkön hintaa ja luo sinulle latausaikataulun, jotta lataat sähköautosi silloin, kun sähkön tuntihinta on halvinta. Dynaaminen kuormanhallinta pitää huolen, että kodin sähköliittymässä riittää virtaa myös muille laitteille ja latausaseman maksimitehot hyödynnetään. 


Laitteessa on kiinteä 6 metrinen Type-2 latauskaapeli ja sisäänrakennetut A- ja B-vikavirtasuojat. Tämä tyylikäs latausasema sopii jokaiseen kotiin, työpaikalle tai vaikkapa mökille. DEFA Power on saatavilla valikoimistamme ilmaisella toimituksella ja asennuspalvelun kanssa.

Oliko teksti hyödyllinen? Jaa se facebookissa!

artikkeleita avuksesi

Sähköauton kotilatausaseman valinta

latausasema kotiin

Sähköauton kotilatausaseman valinta tuottaa usein päänvaivaa. Tässä viiden kohdan tarkastuslista helpottamaan valintaasi. Yleisin kodin sähköliittymä on 3x25A, jolla voit hyödyntää enintään 11kW lataustehoa.

Sähköauton lataus pörssisähköllä

sähköauton lataus pörssisähköä hyödyntäen

Onko sinulla tuntihintainen sähkösopimus ja tahdot ladata sähköautosi silloin, kun spot- hinnat ovat alhaisimmillaan? Lue pörssisähköllä lataamisen vinkit ja kurkkaa suositellut tuotteet! 

Nordic Plug sähköautojen latausasemavertailu 2023

parhaat kotilatausasemat 2023

Mikä on paras sähköauton latausasema kotiin vuonna 2023? Tässä tekstissä vertailimme parhaimmat kotilatausasemat, jonka avulla löydät sinulle sopivimman 11kW tai 22kW latausaseman.

Nordic Plug suomalainen verkkokauppa
suosituimmat latausasemat hankit luotettavasti kotimaisesta verkkokaupasta

Nordic Plug on asiantunteva, kotimainen latausasemien ja muiden lataustuotteiden verkkokauppa. Laadun takuunamme on Avainlippu-merkki.


Asiakaspalvelu on meille ykkösasia, kauttamme hankituille tuotteille saat laitetakuun lisäksi teknisen tuen koko laitteen eliniän ajaksi.


Asiakaspalvelumme on auki jokaisena arkipäivänä, ja vastaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä kaikkiin kysymyksiin.


Meihin voit olla yhteydessä puhelimitse, chatin tai sähköpostin välityksellä – mikä tahansa kanava sopii sinulle parhaiten.


Autamme ihmisiä löytämään heidän ajoneuvoihinsa sopivat, turvalliset ja kustannustehokkaat lataustarvikkeet.

asiakaspalvelumme on apunasi
  • Askarruttaako latausaseman valinta tai asennuksen mahdollisuus yritykseenne? Kysy pois!

  • Sinun ei tarvitse olla sähköinsinööri ja autamme matalalla kynnyksellä kaikissa kysymyksissä!
  • Asiakaspalvelu on auki arkisin klo 10-15 puhelimessa, chatissa ja sähköpostilla. Sähköpostitiedusteluihin vastaamme viimeistään seuraavana arkipäivänä. Ota yhteyttä: asiakaspalvelu@nordicplug.fi

Nordic Plug asiakaspalvelu

Taneli Ikonen - Nordic Plugin asiakaspalvelu