
Title
Latausmahdollisuus asiakkaille
Title

Kysyttävää lataamisesta? Asiakaspalvelu arkisin 10-15 📞 04578342266 tai chatissa. Ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin.
Yli 200 tyytyväistä yritysasiakasta
TANELI IKONEN, 6 MINUUTIN LUKU
päivitetty 7.2.2025
Sähköautoilun suosio kasvaa vauhdikkaasti ja useiden arvioiden mukaan vuoteen 2030 mennessä joka neljäs auto maassamme olisi sähköauto. Kaikki nuo autot tarvitsevat sähköä kulkeakseen ja siksi lataamisen tarve lisääntyy kodin lisäksi yritysten pysäköintialueilla.
Latausmahdollisuutta yrityksesi pysäköintialueella arvostavat työntekijöiden lisäksi asiakkaat ja vieraat. Tänä päivänä tämä voi olla yrityksesi rekrytointivaltti. Tulevaisuuden tarpeiden lisäksi edistät ympäristöystävällistä liikkumista ja vastuullisuutta, kun asennat sähköauton latausaseman yrityksen pihaan. Tässä oppaassa kerromme auton lataamisesta yrityksissä ja sopivan latausaseman sekä operaattorin valitsemisesta.
Nordic Plug toteuttaa yrityslatausprojekteja koko maassa. Voit jättää meille yhteydenottopyynnön esimerkiksi ilmaista kartoitusta varten.
Case Kauppakeskus Viisari: Älykkäät Zaptec Pro latausasemat kauppakeskuksen asiakkaille.
Case Huippupaikat: Zaptec Pro & Easypark. Latausmahdollisuus Tahkon hiihtokeskusten asiakkaille.
Case Moventor Oy: Latauksen järjestäminen yrityksen työntekijöille go-e Gemini latausasemilla.
Case Ravintola Sulo: latausmahdollisuus ravintolan asiakkaille ja yrityksen pakettiautolle DEFA Power latausasemalla.
Työntekijöille tarjottava latausmahdollisuus on merkittävä etu, jota työntekijät arvostavat ja joka voi myös houkutella uusia osaajia yritykseen.
Samalla edistät ympäristöystävällistä liikkumista ja levität positiivista työnantajakuvaa. Työpaikkalataaminen on verovapaa työsuhde-etu.
Suosittelemme aina kiinteän latausaseman asentamista yritykselle, sillä ne ovat kanneltavia matkalatureita turvallisempia, ne mahdollistavat kuormanhallinnan, käyttäjät on mahdollista tunnistaa ja latauksista saadaan tarvittaessa tarkka raportti.
Suosittelemme latausasemaksi: DEFA Power latausasema. DEFA Powerissa on lataustehoa jopa 22kW saakka, kiinteä 6 metrinen Type-2 latauskaapeli ja älyominaisuudet. Latausasema on saanut MID-hyväksynnän 03/2025 alkaen, eli se täyttää verottajan vaatimukset. Työntekijät voivat aloittaa ja pysäyttää lataamisen RFID-lätkällä. Latauksista saa raportin käyttäjäkohtaisesti vaikkapa kuukausitasolla. Useampi DEFA Power on mahdollista liittää samaan kuormanhallintaan, jolloin sähkökapasiteetti hyödynnetään järkevästi eikä ylikuormitusta pääse syntymään.
Nordic Plug auttaa työntekijöiden latausmahdollisuuden rakentamisessa. Meidän kautta saat latausasemat helposti yrityksellesi asennettuna.
Lataamisen mahdollistaminen asiakkaille on selkeä kilpailuetu. Asiakkaat tulevat mieluusti asioimaan yrityksessä, jossa sähköautoa voidaan ladata asioinnin ajan. Ravintola- ja majoitusalalla puhutaan jo merkittävästä edusta.
Helpoin tapa järjestää lataus asiakkaille on asennuttaa sopivat latausasemat ja tehdä sopimus latausoperoinnista kolmannen osapuolen kanssa. Nordic Plug hoitaa tämän kaiken puolestasi. Asiakkaiden latausmahdollisuuteen suosittelemme latausoperaattoriksi EasyParkia. Hyppää tästä lukemaan lyhyt vertailu eri latausoperaattoreista. Kun lataussähkö veloitetaan asiakkailta, on latausasemassa oltava näytöllinen MID-hyväksytty energiamittari.
Suosittelemme latausasemaksi: Zaptec Pro latausasema. Zaptec Prossa on lataustehoa jopa 22kW saakka, Type-2 pistorasia (asiakas voi kiinnittää siihen oman latauskaapelin) ja älyominaisuudet. Zaptec Prossa on sisäänrakennettu kuormanhallinta ja kuorma jakaantuu latausasemien kesken älykkäästi. Latausasemia on helppo lisätä jälkikäteen.
Suosittelemme latausoperaattoriksi: EasyPark
EU:n direktiivistä johdettu latauspistelaki määrää ei-asuinkäytössä oleviin rakennuksiin, jonka yhteydessä on yli 20 parkkipaikkaa, hankkimaan vähintään yhden sähköauton latauspisteen vuoden 2024 loppuun mennessä. Latauspisteen on oltava yli 3.7kW tehoinen ja siinä on oltava Type-2 ja/tai CCS liitin/latauskaapeli.
Sopivan latausaseman valitessa kannattaa pohtia halutaanko lataajia laskuttaa kulutusperusteisesti. Jos vastaus on kyllä, latausaseman on täytettävä mittauslaitedirektiivin määräykset ja sen on oltava MID-hyväksytty sekä latausasemassa on oltava näyttö, josta nähdään ladatut kilowattitunnit. Jos lataajia ei haluta laskuttaa, on latauslaitteiston suhteen enemmän valinnanvaraa.
Suosittelemme latausasemaksi (lataajia halutaan laskuttaa): Zaptec Pro latausasema. Zaptec Prossa on lataustehoa jopa 22kW saakka, Type-2 pistorasia (asiakas voi kiinnittää oman latauskaapelin) ja älyominaisuudet. Zaptec Prossa on sisäänrakennettu kuormanhallinta ja kuorma jakaantuu latausasemien kesken älykkäästi. Voit hankkia yhden ja lisätä latausasemia jälkikäteen. Latausoperaattoriksi suositteleme Easyparkia, kun lataajia halutaan laskuttaa asiointilatauksessa.
Suosittelemme (lataajia ei laskuteta): DEFA Power latausasema. DEFA Powerissa on lataustehoa jopa 22kW saakka, kiinteä 6 metrinen Type-2 latauskaapeli ja älyominaisuudet. Latausaseman käyttäjille voidaan tarjota RFID-tunnisteet, joilla lataus toimii, tai latausasema voidaan asettaa vapaaseen käyttöön ilman tunnistautumista.
Ota yhteyttä Nordic Plugiin, niin autamme sopivan latausaseman valinnassa. Tarjoamme myös asennuspalvelun koko maassa.
Latausoperaattorilla tarkoitetaan latausasemien taustalla pyörivää latauspalvelua, joka mahdollistaa mm. käyttäjien tunnistamisen, laskutuksen ja latausraportoinnin.
Lähtökohtaisesti latausaseman kanssa voidaan käyttää mitä tahansa latausoperaattoria. Sopivan latausoperaattorin valitseminen yrityksen sähköauton latausasemien hallintaan vaatii harkintaa. Ensin tulee arvioida lataustarpeet: kuinka monta asemaa tarvitaan, latausteho ja käyttäjäryhmät (ketkä käyttävät latausasemaa: henkilökunta vai asiakkaat). Myös operaattoreiden hinnoittelu, asiakastuki, sovellus ja integraatiot eri järjestelmiin vaikuttavat käyttäjäkokemukseen.
Helpottaaksemme sopivan latausoperaattorin valintaa olemme koonneet muutaman luotettavan toimijan alla olevaan taulukkoon. Toteutamme latausratkaisut yrityksille avaimet käteen projektina, operaattori mukaanlukien - ota siis yhteyttä.
Sähköauton lataamisen hinta yritykselle koostuu latausasemista, asennustyöstä, latausoperaattorimaksuista, käytetyn sähkön provisiosta ja lataussähkön hinnasta. Osa latausasemista, kuten Zaptec ja Go-e, sisältävät laitteiden oman operaattorijärjestelmän joka on yrityksille ilmainen. Yritys saa järjestelmästä tarvittavat latausraportit latausasema- tai käyttäjäkohtaisesti. Latausasemien oma latausjärjestelmä ei kuitenkaan mahdollista käyttäjien laskutusta, joten tätä varten vaaditaan yleisesti ottaen muu latausoperaattori.
Olemme rakentaneet yrityslataus-laskurin helpottamaan latausasemaprojektin kustannusten hahmottamista. Huomioithan, että laskurin hinnat ovat suuntaa-antavia. Joissain kohteissa vaaditaan enemmän sähkötöitä ja maankaivuuta, kun taas joissain kohteissa asennus voi olla kevyt. Lopullinen hinta selviää esimerkiksi jättämällä meille yhteydenottopyyntö ilmaista kartoitusta varten.
Miksi kiinteä latausasema? Autoa voi ladata myös pistorasiasta.
Useimpien sähköautojen ja lataushybridien mukana toimitetaan ns. schuko-laturi, jonka voi kiinnittää normaaliin pistorasiaan. Tämä on useimmille se tutuin tapa ladata autoa myös töissä käydessä. Kiinteällä latausasemalla on kuitenkin selviä etuja pistorasialataamiseen verrattuna, niin työnantajan kuin työntekijän näkökulmasta.
Turvallisuus. Pistorasiasta lataaminen jatkuvalla yli 8A teholla ei ole suositeltua ja voi aiheuttaa vanhassa rasiassa kuumentumista ja pahimmassa tapauksessa tulipaloriskin. Et varmaan jättäisi sähkögrilliäkään valvomatta päälle 12 tunnin ajaksi täydellä teholla.
Latausteho. 8A virta tarkoittaa 1,8kW lataustehoa. Toisin sanoen 100 kilometriä akkuun 12 tunnin aikana. Kiinteällä 11kW latausasemalla auton akkuun saa 60-100km kahdessa tunnissa.
Käyttäjien tunnistaminen ja raportointi. Schuko-laturi ei mahdollista lataajien tunnistamista tai riittäviä kuukausittaisia kwh-raportteja. Suko-laturit eivät myöskään ole yritysavustuksen piirissä.
Oikea tapa ladata sähköautoja. Sähköauton lataaminen kiinteästä latausasemasta on sähköautovalmistajien kuin myös sähköasentajien suositus.
Kuinka tehokas latausasema yritykselle kannattaa asentaa?
Latausasemat jakautuvat AC- ja DC-laitteisiin. AC-latausasemat mahdollistavat ns. peruslatauksen. DC-latausasemat ovat suuria teholatureita, joita näkee vaikkapa huoltoasemien pihoilla. Peruslatausasemia voidaan asentaa 1.8 - 22kW tehoisina. Yleisin asennusteho yrityksissä on 11-22kW. Tällä teholla autoon saadaan lisää ajomatkaa 50-100 kilometriä tunnissa. Ota meihin yhteyttä ja autamme sinua löytämään oikeat latausratkaisut juuri teidän tarpeisiin. Latauspiste valitaan alkukartoituksen jälkeen, jotta voidaan varmistaa optimaalinen latausteho, sopiva lataustyyppi ja käyttötarkoitukseen parhaiten soveltuva ratkaisu.
Tarvitseeko yrityksen latausasemat kuormanhallintaa vai pärjäämmekö ilman?
Arvioiden mukaan yli 80% yrityksistä tarvitsee kuormanhallinnallisen latausjärjestelmän. Tälle on ihan selkeä syy: yritysten sähköliittymien koko on rajallinen ja kun useampi latausasema asennetaan samaan verkkoon, on sähköverkon kapasiteetti on koetuksella. Kuormanhallinta valvoo kiinteistön sähköverkkoa ja mahdollistaa suurimman virran käyttämisen aina, kun kiinteistössä on virtaa vapaana.
Kuormanhallinnan voi toteuttaa kahdella eri tavalla, dynaamisesti sekä staattisesti. Lyhyesti, dynaaminen kuormanhallinta jakaa kuormanhallintalaitteen avulla virtaa latausasemille ottaen huomioon muun liittymän sähkönkulutuksen. Staattisessa kuormanhallinnassa taas asentaja kertoo latausasemille asennusvaiheessa paljonko sähkövirtaa on maksimissaan käytettävissä lataamiseen ja latausasemat jakavat keskenään tämän käytettävissä olevan tehon. Lue lisää kuormanhallinnasta.
Mitä avustuksia on saatavilla yrityksille, jotka harkitsevat latausasemien hankintaa?
Valitettavasti tällä hetkellä ei ole tiedossa mitään tukia tai avustuksia latausasemien hankintaan yrityksille.
Kuinka sähköauton latauskulut kohdennetaan yrityksessä?
Yrityksen latauskulujen kohdentamisessa tärkein asia on sähköauton lataajan tunnistautuminen ennen ja ja jälkeen latauksen. Helpoin tapa tunnistaa lataaja on käyttää RFID-kortteja tai tunnistautua latausasemalle mobiilisovelluksella. Jotkut puhuvat ”lataustägistä” tai ”latauslätkästä”. Periaate on sama: Yrityksen työntekijöille luovutetaan kortit, ja korttia vilauttamalla lataus käynnistyy tai päättyy.
Toinen vaihtoehto on, että työntekijä tunnistautuu mobiilisovelluksella ja aloittaa lataamisen. Latausjärjestelmään jää tietoa latausajankohdasta, latausmäärästä ja tietty lataajan tunniste.
Lataukseen liittyvät raportit löytyvät latausaseman omasta pilviportaalista tai kolmannen osapuolen palvelusta (latausoperaattori). Lataustapahtumia voidaan seurata helposti sessio kerrallaan. Myös viikko-, kuukausi- ja kvartaaliraportointi onnistuu.