Parhaat latausasemat vertailu 2024

Parhaat latausasemat - Taneli Ikonen

TANELI IKONEN, 8 MINUUTIN LUKU

päivitetty 26.06.2024

paras latausasema vuonna 2024?

Tällä hetkellä valikoimamme, sekä koko maan suosituimpiin latausasemiin lukeutuu Pohjoismaissa testimenestystä kerännyt kotilaturi DEFA Power - latausasema. DEFA on automaailman luottomerkki, ja latausasemaan on kerätty kaikki ominaisuudet suomalaista kotilaataajaa varten. 


Hinta on kohtuullinen 799€, joka tekee latausasemasta hinta-laatusuhteeltaan parhaan latausaseman. 


Ominaisuuksia ovat mm. automaattinen pörssisähkön halvoilla tunneilla lataaminen, kuukausiraportti latausmääristä sekä muut monipuoliset sovelluksen ominaisuudet. Latausasema on saatavilla dynaamisella kuormanhallinnalla.

Paras latausasema vertailu

Usein törmäämme kysymykseen "Missähän sähköauton latausasemassa on tällä hetkellä kaikki ne ominaisuudet, joita ihmiset kaipaavat?". Kysymys on relevantti eikä lyhyen tutkimuksemme perusteella kattavaa kotilaturivertailua löytynyt. Päätimme ryhtyä tuumasta toimeen ja valita markkinoilta mielestämme kahdeksan suosituinta latausasemaa vertailuun. 


Vertailtavien latausasemien valintaa tukivat asiakkaiden palaute ja myyntitilastot. Suosituimman latausaseman ykköspaikalla seisoo tällä hetkellä ehdottomasti DEFA Power. Älyn merkitys on kasvanut kokoajan, ja perinteiset latausasemat ovat jäämässä jalkoihin. Useita latausasemia voi nykyään hallita etänä vaikka kotisohvalta ja monella valmistajalla onkin omat sovelluksensa latausasemien käyttöön. Latausasemien mobiilisovelluksiin olemme perehtyneet aiemmin. Oma asiakaskuntansa arvostaa edelleen edullisuutta muiden ominaisuuksien edelle.


Testit ovat nyt saatu päätökseen ja vertailun tulokset ovat valmiina. Mikä on paras Suomessa myytävistä latausasemista sähköautolle? Missä latausasemassa on kaikki tarvittavat ominaisuudet samassa paketissa? Nyt on aika vertailla parhaita Suomessa myytäviä hybridi- ja sähköautojen latausasemia kotiin. Mikä latausasema keräsi eniten kiitosta ja mistä löytyvät suurimmat puutteet? Lue vertailu alta.

Testatut latausasemat

Latausasema vertailu DEFA Power 22kW

Defa power

DEFA

Latausasema vertailu Tesla Wall Connector

wall connector

Tesla

go-e charger gemini

Go-e

Latausasema vertailu Charge Amps Aura

charge amps aura

Charge Amps

Latausasema vertailu DEFA Solid hybridiautolle

defa solid

DEFA

Latausasema vertailu Wallbox Copper 11kw

wallbox copper

Latausasema vertailu TeltoCharge

teltocharge

Latausasema vertailu walle sähköautolle

walle 16A

Latausasema vertailu Charlie-3 Innohome 22kW

charlie-3


DEFA Power - Markkinoiden kuumin uutuus autotekniikan luottotoimijalta


DEFA on kehittänyt tuotteitaan jo vuodesta 1964 ja tänä päivänä keskittää brändinsä ihmisten ja tehon yhdistämiseen.


Tänä keväänä olemme vihdoin saaneet valikoimaamme DEFA Power- latausaseman, joka on kauan odotettu älykäs sähköauton latausasema jokaiseen kotiin. Latausasema on suunniteltu varmistamaan nopein ja tehokkain lataus, mahdollisimman pienillä latauskustannuksilla.


DEFA Power saapuu brändinsä mukaisessa pakkauksessa, joka sisältää kaiken tarvittavan sekä erittäin helposti ymmärrettävät asennus- ja käyttöohjeet. Latausasema on hyvinkin yksinkertainen ja helppo sähköasentajalle, ja DEFA lupaakin asennuksen olevan todella simppeli. Laitteen ollessa valmiina kytkettynä seinälle vie laitteen konfigurointi sovelluksen kautta vain muutaman minuutin. Latausasema on suunniteltu valmiiksi tulevaisuuteen, ja toimii WiFi sekä LAN yhteyksillä (4/5G yhteys tulossa). Konfigurointi asennusvaiheessa toteutetaan Bluetoothin avulla, mutta etäkäyttö toimii oman kotiverkkosi kautta! Tulevaisuudessa voit yhdistää useamman DEFA Power kotilaturin yhteen Balancer-kuormanhallintalaitteeseen, tällä hetkellä yhteen Balanceriin on yhdistettävissä vain yksi latausasema.


Tämä latausasema ei myöskään jää muiden varjoon ominaisuuksiltaan. Hyvin selkeä LCD- näyttö ilmoittaa latauksen tilan, sekä latausmäärän ja ajan kun lataus on valmis tai pysäytetty. Kaapelia ei ole saatavana pidempänä kun laitteessa kiinni olevana 6 metrisenä Type-2 kaapelina, mutta kaapeli on tuttua, jykevää ja turvallista DEFA:n laatua. DEFA Power- sovelluksella voit hyödyntää tuntikohtaista sähkösopimustasi ja asettaa auton lataamaan silloin, kun sähkön hinta on halvinta PowerSmart- toiminnon avulla. Sovellus hakee sähkön hinnan NordPoolista, joten toiminnon käyttöön ei vaikuta se, mikä auto on käytössäsi tai minkä sähköyhtiön kautta sinulla on tuntikohtainen sähkösopimus.


+ Nopea ja todellinen latausteho - DEFA Power antaa juuri sen lataustehon, mitä se ilmoittaa

+ Mahdollisuus toteuttaa dynaaminen kuormanhallinta langattomasti DEFA Balancerin avulla

+ RFID/NFC- valmius tunnistautumiseen

+ Käyttäjäystävällinen sovellus sekä ohjelmisto jota kehitetään jatkuvasti

+ Raporttien tarkastelu sekä ulosvienti sovelluksen avulla

+ Kätevä ja kaunis muotoilu - 6 metrin Type-2 kaapelin saa kauniisti ripustettua latausaseman ympärille

+ 4/5G yhteys (tulossa 2024 kuukausimaksulla)

+ OCPP-valmius mahdollistamaan tulevaisuudessa esimerkiksi laskutuksen yrityskäyttöön

- Ei mahdollisuutta pidempään kaapeliin

- Ei sovellu taloyhtiökäyttöön tällä hetkellä (tulossa myöhemmin tänä vuonna)


Wall Connector - Teslan latausasema joka autolle


Wall Connector yhdistää huippumodernin teknologian ja käyttömukavuuden, tarjoten omistajilleen ennennäkemättömän latauskokemuksen. Sen kevyt rakenne mahdollistaa joustavan asennuksen niin kotiin, huoneistoon, yrityksen tiloihin kuin hotelli- ja ravintola-alallekin, sisä- ja ulkotiloihin. 


Wall Connector on yhteensopiva kaikkien Type 2 -latausliitännällä varustettujen sähköautojen kanssa, mikä tekee siitä monipuolisen ratkaisun erilaisten sähköajoneuvojen lataamiseen. Sen mukana tulevan Tesla-sovelluksen avulla voit ajastaa latauksen, hallita ja seurata sitä reaaliaikaisesti, mikä tuo lisää käyttömukavuutta ja tehokkuutta latausprosessiin.


Valitsemalla Wall Connectorin, valitset kestävän, tehokkaan ja käyttäjäystävällisen latausratkaisun, joka vastaa nykypäivän sähköajoneuvojen omistajien tarpeisiin. Se on investointi tulevaisuuteen, varmistamalla, että latauskokemuksesi pysyy ajan tasalla teknologian kehittyessä.


+ Ulkonäöltään simppeli ja kaunis

+ Tehokas laite (max. 22kW) markkinoiden edullisimpaan hintaan

+ WiFi:n avulla ajastus, käytönhallinta ja lataushistoria mobiiliapplikaation avulla

+ 7,3 metrin kiinteä Type-2- kaapeli

+ Yksinkertainen ja pätevä asema kotilataukseen

+ Dynaaminen kuormanhallinta (uudet Gen3 latausasemat)

- Jotkin ominaisuudet, kuten lataustehon säätö vaatii Tesla- merkkisen auton


go-e Charger Gemini 11kW - kompakti, mutta täynnä ominaisuuksia


Huippuominaisuuksia ja eurooppalaista laatua


Tämä latausasema soveltuu erinomaisesti omakotitaloihin, mutta myös työpaikoille. Latausasemia voi kytkeä useampia samaan piiriin ja jakaa kuorman latausasemien välille. Gemini toimii 1,4-11kW teholla ja se on varustettu monipuolisilla älyominaisuuksilla, kuten pörssisähköllä lataamisella, kuukausiraportoinnilla, kulunvalvonnalla sekä latauksen ajastuksella. Kun Gemini liitetään verkkoon, etähallinta onnistuu kätevästi mobiilisovelluksen avulla. Uudessa 2.0 versiossa on sisäänrakennettu mobiiliverkkoyhteys.


Gemini voidaan asentaa 1- tai 3- vaiheisena ja sovelluksen kautta voi säätää lataustehoa sekä seurata energiankulutusta. Laitteen voi halutessaan lukita ja tunnistautumiseen voi käyttää RFID- tunnistetta tai mobiilisovellusta. Laite on varustettu Type-2 pistokkeella, joten myös Type-1 sähköautojen lataaminen onnistuu tällä laitteella. 


Gemini latausasemaan on mahdollista lisätä dynaaminen kuormanhallinta ja aurinkosähkölataus lisävaruste go-e Controllerin avulla.


+ Kompakti koko ja helppo seinäkiinnitys

+ Useamman latausaseman kytkeminen samaan kiinteistöön

+ Monipuoliset älyominaisuudet

+ Dynaaminen kuormanhallinta mahdollistaa aurinkosähkölatauksen

+ Helppokäyttöinen ja informatiivinen sovellus

+ Mobiiliverkkoyhteys valinnainen

+ Pitkä 5 vuoden valmistajan takuu

- Vaatii erillisen latauskaapelin, joka on soveltuva Type-2 pistokkeeseen

- Pörssisähköominaisuuden käyttö vaatii hieman opettelua


Charge Amps Aura- kahden sähköauton lataus yhdellä laitteella


Tyylikkäästi muotoiltu Charge Amps Aura on sähköauton latausasema, jolla lataat kahta autoa samanaikaisesti jopa 22kW teholla - per auto! 


Tämä latausasema on valmistettu kierrätetystä alumiinista ja ulkonäön suunnittelusta vastaa Joachim Nordwall, joka on entinen johtava suunnittelija urheiluautovalmistaja Koenigseggille. 


Charge Amps- sovelluksen kautta hallitset latausta etänä: voit ajastaa latauksen alkamaan vaikka yölle ja tarkastella latauksesi tilaa. Latausaseman pilvipalvelun kautta voit tarkastella latauskohtaisia raportteja esimerkiksi työnantajaa varten. Dynaaminen kuormanhallinta toteutetaan Amp Guard- lisälaitteen avulla. 


+ Miellyttävä ulkonäkö

+ Tehokas lataus, jopa 22kW per auto samanaikaisesti

+ Etäkäyttö sovelluksen avulla ja raportit pilvipalvelusta

+ Type-2 pistorasia mahdollistaa myös Type-1 autojen lataamisen sopivalla kaapelilla

+ OCPP- ja ISO15118- valmius

- Korkeahko hinta

- Vaatii omat latauskaapelit


DEFA Solid - Plug&Charge!


DEFA Solid on loistava valinta erityisesti hybridiauton lataajalle. Enintään 20A (4,6kW) latausteholla lataat autosi turvallisesti ja varmasti. Kiinteä latausasema on näppärästi asennettavissa nykyistä sähköjärjestelmää hyödyntäen ja latausasema voidaankin asentaa olemassa olevan 230V pistorasian tilalle.


ECO- toiminnon avulla muutat lataustehoa helposti aseman kannesta löytyvän painikkeen avulla. Voit valita 4,6 kW, 3,6 kW tai 2,3 kW lataustehon (kun latausteho säädettynä 20 ampeeriin).


DEFA Solid latausasema on nopeasti ja helposti asennettavissa. Voit säästää latausaseman asennuskustannuksissa, mikäli latausasema asennetaan olemassa olevan pistorasian (230 V) tilalle ja saat käytännöllisen, sekä ennen kaikkea luotettavan latausratkaisun kotiisi. Latausasema itsessään on myös edullisemmasta päästä!


+ Pienempi latausteho on ideaali etenkin hybridiautojen lataamiseen

+ Edullinen ja helppo asennus

+ Miellyttävä muotoilu ja ulkonäkö

+ Kiinteä 6-metrin laadukas Type-2 latauskaapeli

+ Tehonsäätö 2,3 kW - 4,6 kW (20 A maksimilatausteho)

+ Pitkä 5 vuoden takuu

- Ei mobiilisovellusta tai älykkäitä toimintoja kuten raportit tai ajastus

- Ei dynaamista kuormanhallintaa


Charlie-3 latausasema vertailu

Innohome Charlie-3 - Yksinkertaista ja edullista


Innohome on kotimaisena yrityksenä tunnettu liesivahdeistaan. Yhtiö on globaali markkinajohtaja liesiturvatuotteissa, ja on ottanut keittiöstä harppauksen kohti autokatosta ja sähköauton lataamista. Valikoimista löytyykin useampi kotilaturi.


Charlie-3 laitetta hypistellessä huomio kiinnittyy pelkistettyyn skandinaaviseen ulkomuotoon. Latausasema on yksinkertaisen tyylikäs. Latausaseman asennus on mutkaton ja se onnistuu seinään tai tolppaan. Tolppa-asennussarja on tosin lisävaruste. Ohjeiden avulla asentaja valitsee laitteelle sopivan lataustehon kodin sähkökapasiteetin mukaisesti. Jos kotoa löytyy isommat pääsulakkeet, voidaan Charlie-3 asentaa jopa 22kW latausteholle. Säätövaraa löytyy. Tämän laitteen mukana ei tule latauskaapelia, vaan on käytettävä auton mukana tullutta kaapelia tai hankittava kokonaan uusi. Charliesta löytyy myös C-versio, jossa on kiinteä latauskaapeli mukana. Lataaminen onnistuu Plug&Charge tyylillä. Kaapeli kiinni autoon ja lataus alkaa. Charliessa ei ole älyominaisuuksia, vaan jos halutaan käyttää esimerkiksi ajastusta, niin toiminnon on löydyttävä auton puolelta. Dynaamisen kuormanhallinnan uupuminen on selkeä miinus.


Charlie-3 on hinnaltaan markkinoiden edullisemmasta päästä. Mikäli kotiin riittää tyylikäs ja yksinkertainen latausasema ilman älytoimintoja, Charlie-3 on oiva vaihtoehto.


+ Kotimainen

+ Helppo asennus

+ Voidaan asentaa jopa 22kW latausteholle

+ Type-2 pistorasia mahdollistaa myös Type-1 autojen lataamisen sopivalla kaapelilla

- Ei dynaamista kuormanhallintaa

- Ei mobiilisovellusta eikä minkäänlaisia ominaisuuksia


Wallbox Copper - Monipuolinen latausasema kotiin tai yritykselle


Wallbox on 2015 Espanjasta alkunsa saanut latausasemavalmistaja. Myöhemmin yritys on myyty amerikkalaisille ja yhtiö on listautunut pörssiin. Wallbox on saanut hyvän tunnettuuden ja paljon erilaisia tunnustuksia, mm. design-palkintoja.


Copper saapuu ekologisessa kartonkipakkauksessa. Ensivaikutelma laitteesta on premium. Pakkauksen mukana tulee tarvittavat asennusohjeet ja kiinnikkeet. Huomio kiinnittyy latauskaapelin puutteeseen - laitteessa on Type-2 pistoke, joka mahdollistaa Type-2 tai Type-1 latauskaapelin käytön. RFID-korttia ei toimiteta laitteen mukana, vaikka laite tukee tunnistautumista RFID-kortilla. Kortteja voi ostaa erikseen ja niitä voidaan lisätä useampikin samalle latausasemalle, huomioithan Wallboxin RFID-taajuuden poikkeavan normaalista. Kuormanhallinta toimii vastaavalla periaatteella ja saa asentajalta kehuja. Langallinen kuormanhallinta toimii langatonta varmemmin. Latausteho voidaan säätää tarpeen mukaan 22kW saakka.


Sovellus mahdollistaa kuitenkin useita toimintoja: etähallinnan, latausraportit, latauskalenterin ja aurinkosähköllä lataamisen. Pörssisähkölataus uupuu, eikä sellaista ole näköpiirissä. Pörssisähkölataajan kannattaa siis toistaiseksi ajastaa lataus yöajalle. Yhdessä kuormanhallinnan kanssa Wallbox Copper kotilaturi voi hyödyntää aurinkopaneelien tuottamaa energiaa lataamiseen.


Wallboxeja voidaan linkittää keskenään ja latauskuorma jakautuu tasaisesti. Latausasemalla voi olla useampi käyttäjä ja Wallboxin pilvipalvelusta nähdään latausmäärät käyttäjäkohtaisesti. 


+ Kaunis muotoilu peilikuorineen

+ Type-2 pistorasia mahdollistaa kaikkien sähköautojen lataamisen, myös Type-1 autojen sopivalla latauskaapelilla

+ Dynaaminen kuormanhallinta

+ Mahdollisuus hyödyntää aurinkosähköä

+ OCPP-valmius

- Ei langatonta kuormanhallintaa

- Ei pörssisähkölatausta


WALLe 16A - Jykevä kotimainen latausasema


Wallen ulkokuori on karu, ja siten suomalaiseen säähän erinomainen. Ulkokuori on terästä ja latausasema tuntuu painavalle. Ensimmäinen tuntuma on, että laite on hyvin kestävä. Asennus seinälle on simppeli ja kestää asentajalta vain hetken. WALLea on saatavilla myös voimavirtapistotulpalla, joka ei välttämättä vaadi sähköasentajan käyntiä. On kuitenkin fiksua tarkastuttaa vanhan rasian kunto ennen käyttöä. Latausaseman kyljessä on tehonsäätönamiskat 8A tai 16A teholle. WALLeissa on vähintään 5 metriä pitkä kiinteä Type-2 latauskaapeli.


Mobiilisovelluksen uupuminen on Wallen suurin puute. Lähtökohtaisesti WALLe latausasemaa ei voi ohjata etänä tai latausta ajastaa vaikkapa yösähkön hyödyntämiseksi. Energianmittaus ei ole mahdollista perusmallissa, vaan se tulee lisähintaan. Kuormanhallinta hoituu osittain laitteen sivulta löytyvästä säätökytkimestä. Dynaaminen kuormanhallinta on saatavilla WALLe 16M-versioon, ja se vaatii erillisen kuormanhallintalaitteiston.


Latausasema kaapeleineen kustantaa noin 790€. Energiamittarilla ja kuormanhallinnalla laitteen hinta menee lähemmäs 1200 euroa. Se tekee WALLesta vertailun kalleimman latausaseman ominaisuuksiinsa nähden.


+ Jykevä ulkokuori

+ Integroitu kaapelikoukku

+ Asentajaa ei välttämättä tarvita mikäli valitsee voimavirtapistotulppamallin

- Mobiilisovellus uupuu ja paljon ominaisuuksia jää hyödyntämättä

- Hinta

- Ei aurinkosähköä tai pörssisähkölatausta


TeltoCharge -  Tulokas Liettuasta


Liettulainen telekommunikaatio- ja elektroniikkavalmistaja Teltonika ei ole ehkä Suomessa kovin tunnettu, mutta vuonna 1998 perustettu yritys työllistää Baltiassa yli 2000 työntekijää ja on Euroopan johtava IoT-laitevalmistaja. Teltonikan visiona oli valmistaa "helppokäyttöinen ja muokattava" latausasema. Näiden pohjalta syntyi TeltoCharge. Korkea laatuvaikutelma ja helppokäyttöisyys alkavat jo tuotelaatikon aukaisusta. Wallboxiin ja WALLeen verrattuna latausasema on kookkaampi. Vaikutelma on jämäkkä. Laatikosta löytyvä QR-koodi ohjaa asentajan applikaation ja asennusohjeiden pariin. Mukana on myös printtiversio. TeltoChargen mukana toimitetaan kaksi RFID-korttia, mikä on harvinaista muihin latausasemiin verrattuna. Latausaseman kytkentä on selkeää ohjeiden perusteella. Latausteho on tässä mallissa 22kW. Latausasema tukee kahta erilaista kuormanhallintaa. Asentaja säätää sovelluksesta kodin sähköliittymälle sopivat asetukset, ns. staattisen kuormanhallinnan. Latausasema tukee myös dynaamista kuormanhallintaa, jolloin asentaja laittaa erillisen älymittarin kodin sähkönsyöttöön. Siten latausasema tietää paljonko sähköä on käytettävissä lataukseen ja latausteho on optimoitu. 


Latausasema on varustettu Type-2 pistokkeella. Mukana tulevat RFID-kortit helpottavat latausaseman käyttöä kun asemaa voi käyttää ilman mobiilisovellusta, eivätkä tuntemattomat henkilöt pääse käyttämään latausasemaa. Sovelluksesta löytyy hyödyllisiä älytoimintoja, mm. latausraportti ja latauskalenteri. Kalenterin avulla lataukset voi ajastaa tapahtumaan tiettyinä aikoina. Latausasemassa on OCPP-valmius, mutta emme ole saaneet tästä vielä kokemuksia asiakkailta.


Latausasema kustantaa noin 1100€. Dynaamiselle kuormanhallinnalle tulee lisähintaa 100€.


+ Kiinteä latauskaapeli

+ Kuormanhallinta

+ RFID-tunnistuskortit laitteen mukana

+ Aurinkosähkölataus

- Ei pörssisähkölatausta

- OCPP ei käytettävissäPARHAAT LATAUSASEMAT - VERTAILUTAULUKKO 2024

OminaisuusWallbox CopperWALLe 16AInnohomeDefa Powergo-e Gemini
LatauskaapeliErikseen hankittavaKyllä, 5 metriäErikseen hankittavaKyllä, 6 metriäErikseen hankittava
MobiilisovellusKylläEiEiKylläKyllä
Dynaaminen kuormanhallintaKyllä, lisävarusteEiEiKyllä, lisävarusteKyllä, lisävaruste
Latauksen ajastusSovelluksellaEiEiSovelluksellaSovelluksella
LatausraporttiSovelluksellaEiEiSovelluksellaSovelluksella
RFIDTukee, ostettava erikseenEiEiKyllä, 1kpl mukana (Nordic Plug)Kyllä, 1kpl mukana
OCPPKylläEiEiKylläKyllä
PörssisähkölatausEiEiEiKylläKyllä
Hinta879€790€549€799€619€
Nordic Plug suomalainen verkkokauppa

suosituimmat latausasemat hankit luotettavasti kotimaisesta verkkokaupasta

Nordic Plug on asiantunteva, kotimainen latausasemien ja muiden lataustuotteiden verkkokauppa. Laadun takuunamme on Avainlippu-merkki.


Asiakaspalvelu on meille ykkösasia, kauttamme hankituille tuotteille saat laitetakuun lisäksi teknisen tuen koko laitteen eliniän ajaksi.


Asiakaspalvelumme on auki jokaisena arkipäivänä, ja vastaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä kaikkiin kysymyksiin.


Meihin voit olla yhteydessä puhelimitse, chatin tai sähköpostin välityksellä – mikä tahansa kanava sopii sinulle parhaiten.


Autamme ihmisiä löytämään heidän ajoneuvoihinsa sopivat, turvalliset ja kustannustehokkaat lataustarvikkeet.

Autamme kaikissa kysymyksissä

  • Askarruttaako jokin? - kysy meiltä 😊

  • Sinun ei tarvitse olla sähköinsinööri ja autamme matalalla kynnyksellä kaikissa kysymyksissä!
  • Asiakaspalvelu on auki arkisin klo 10-15 puhelimessa, chatissa ja sähköpostilla.

Nordic Plugin asiakaspalvelu apunasi

Taneli - Nordic Plugin asiakaspalvelu

artikkeleita avuksesi

Sähköauton kotilatausaseman valinta
latausasema kotiin

Sähköauton kotilatausaseman valinta tuottaa usein päänvaivaa. Tässä viiden kohdan tarkastuslista helpottamaan valintaasi. Yleisin kodin sähköliittymä on 3x25A, jolla voit hyödyntää enintään 11kW lataustehoa.

Sähköauton lataus ja sääolosuhteet
sähköauton lataus ja sääolosuhteet

Mitä huomioida, kun sähköautoa ladataan eri sääolosuhteissa? Eri automallit latautuvat eri tavalla kylmällä säällä. Miten lataaminen eroaa talvella ja kesällä? Kuinka suojata latausasema sään vaikutuksilta?

Nordic Plug sähköautojen latausasemavertailu 2023
miksi ostaa sähköauto?

Sähköautoihin törmää nykypäivänä yhä useammin, mutta suomalaista autonomistajaa mietityttää varmasti eniten toimintasäteeseen liittyvät haasteet. Tässä artikkelissa käsittelemme asioita, joita kannattaa ottaa huomioon sähköautoa hankkiessa.