SÄHKÖAUTON PIKALATAUS - Lyhyt OPAS

Sähköauton pikalataus- opas, kirjoittanut Taneli Ikonen

TANELI IKONEN 6 MINUUTIN LUKU 

päivitetty 27.4.2024

Suomessa on saatavilla useita erilaisia sähköauton latausmahdollisuuksia päästöttömille autoilijoille. Olet saattanut kuulla termeistä "kotilataus", "AC-lataus", "DC-lataus", "pikalataus", "suurteholataus" tai "Supercharger". Näillä latausasemilla on paljon eroavaisuuksia ja suurin osa liittyy siihen, kauanko akun täyteen lataaminen kestää. Kerromme tässä artikkelissa kaiken mitä sinun kannattaa tietää sähköautojen pika-, DC- tai suurteholatauksesta. 

mitä pikalataus tarkoittaa - suurteholaturi pikalaturi supercharger samassa kuvassa

MITÄ SÄHKÖAUTON PIKALATAUS TARKOITTAA?

Pikalatauksella sähköautoa voidaan ladata huomattavasti kotilatausta suuremmalla teholla. Pikalataus hyödyntää DC-sähkövirtaa, kun kotilatauksessa käytetään AC-sähkövirtaa. AC-sähkövirrassa maksimilatausteho kotilatausasemilla on 22kW. Pikalatauksessa DC-sähkövirtaa hyödyntäen voidaan sähköautoa ladata jopa 350kW teholla. 

Sähköautoissa ja lataushybrideissä on sisäinen muuntajalaite (sisälaturi / OBC), joka muuntaa autoon tulevan AC-virran akulle sopivaksi DC-virraksi. Pikalatauksessa hyödynnetään DC-virtaa syöttämällä se suoraan akkuun auton sisälaturin ohi, jolloin lataus on paljon tehokkaampaa ja nopeampaa! 

Yleisesti ottaen puhutaan pikalatauksesta, kun latausteho on 30-50kW ja suurteholatauksesta, kun ylitetään +50kW latausteho.

erilaiset pikalatausliittimet

CCS2 pikalataus liitin

Autonvalmistajilla on kaksi kilpailevaa pikalatausstandardia: CCS ja CHAdeMo. CCS on saksalainen pikalatausstandardi ja yleisin Euroopassa. Euroopassa CCS liitintä kutsutaan myös nimellä CCS2, mikä viittaa Type-2 latausliittimeen. CCS2 latausportti muodostuu Type-2 portista ja sen alla olevista DC-pinneistä. 

CHAdeMO pikalataus liitin

CHAdeMo on toinen kilpaileva pikalatausstandardi ja yleisin japanilaisten autojen keskuudessa. Suomessa esimerkiksi Nissan Leaf -sähköautoista löytyy CHAdeMO latausportti. CCS2 portista poiketen CHAdeMO:lle löytyy kokonaan oma porttinsa auton Type-1 tai Type-2 latausportin vierestä. 

Tarkista oman autosi latausportit, pikalatausteho ja muut sähkötekniset tiedot Latausgurusta.

sähköpakettiauton pikalataus

Uudemmat sähköpakettiautot tukevat DC- pikalatausteknologiaa ja esimerkiksi pikalatausasema voi ladata sähköpakettiauton 20 prosentista 80 prosenttiin vain puolessa tunnissa. Sähköpakettiautojen lataus on hyvin samanlaista, kuin tavallisen sähköauton- tai hybridin lataus.


Ihanteellinen aika ladata sähköpakettiautoa on yön yli lataaminen. Useimmista sähköpakettiautoista löytyy jo pikalatausmahdollisuus ja kaikissa uusissa sähköpakettiautomalleissa on CSS- järjestelmä, eli liitintyyppi nopeisiin DC- latauspisteisiin ja se otetaan asteittain käyttöön vakiona kaikissa automerkeissä EU:ssa.


Sähköajoneuvojen laturit (tai latauspisteet) käyttävät joko vaihto- tai tasavirtaa. Se, kuinka nopeasti pakettiauto latautuu, ilmaistaan kilowatteina (kW). Mitä suurempi luku on, sitä nopeammin pakettiautosi latautuu. Vaihtovirta (AC) tulee kansallisesta sähköverkosta. Se on yleisin latausmenetelmä, mutta koska se on muunnettava tasavirraksi, jotta akkuun saadaan virtaa, se ei ole nopein.


Tasavirtalataus (DC) on paljon tehokkaampaa ja tarjoaa tasaisemman latauksen, joten se on ihanteellinen sähköajoneuvojen nopeaan lataamiseen jopa 30 minuutissa. Tyypillisesti laturit ovat 20-100 kW:n tehoisia, mutta joidenkin teho on yli 300 kW.


Lisätietoa eri lataustavoista löydät myös täältä.

Mitä hyötyä on pikalataamisesta?

Pikalatauksen suurin hyöty on sähköauton toimintamatkan kasvattaminen lyhyessä ajassa. Pikalataukselle voi tulla tarvetta esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Matkalla on tarve saada nopeasti auton akkuun lisää virtaa. Tunnin ruokailutauon aikana voidaan ladata jopa 400km toimintamatka.
  • Kotona on mahdollisuus vain hidaslataukseen (3,7kW) ja ajamista on paljon, tai on tulossa pidempi matka eikä akkua saada täyteen ajoissa.
  • Yritys, jolla on paljon lyhyttä ajoa ja useampi sähköauto tai sähköpakettiauto käytössä. 

Mitä sähköauton pikalataus maksaa?

Sähköauton pikalataus on mahdollista julkisia latausasemia hyödyntämällä. Latauksen hinta koostuu usein latausajasta, ladatusta sähkömäärästä tai näiden yhdistelmästä. Sähköauton pikalatausta tarjoaa useat eri toimijat, kuten Kesko, S-ryhmä, McDonalds, eri autoliikkeet, jotkut Nesteet ja Teboilit. Pikalatausta varten tarvitset palveluntarjoajan RFID "lätkän" tai mobiilisovelluksen. Jotkut sovellukset toimivat ilman rekisteröintiä. 


Olemme koostaneet oheiseen taulukkoon viimeisimpiä hintoja pikalataukselle ja suurteholataukselle. Taulukko päivitetty 03/2024.

paras liikuteltava latausasema sähköpakettiautolle

  • Voidaan yhdistää suoraan 63A syöttöön (adapterilla 32A)
  • Yhteensopiva kaikkien CCS-latausportilla varustettujen sähköajoneuvojen kanssa
  • Lataustehoa jopa 30kW!
  • Liikkuu helposti varikolla tai auton mukana

Sale Off
Plug Charger GO, 30kW liikuteltava DC latausasemaPlug Charger GO, 30kW liikuteltava DC latausasema
€14.990,00

Esimerkkejä pikalatureista

sähköauton pikalatausasema, supercharger

Supercharger

Teslan Superchargereita löytyy ympäri Suomea ja latausasemia voi käyttää muutkin kuin Teslan omistajat. Latausteho on jopa 250kW.

sähköauton pikalatausasema, suurteholatausasema

Suurteholatausa-sema

Suurteholatausaseman tunnistaa suuresta koosta ja useammasta latauskaapelista. Suurteholatureiden tehot ovat alkaen 100kW. 

sähköauton pikalatausasema

Pikalatausasema

Pikalatausasema on kapeampi ja pienikokoisempi kuin suurteholaturi. Latausaseman teho on alkaen 30kW. 

Usein kysyttyä Pikalataamisesta

Mikä on sähköauton pikalaturi?

Sähköauton pikalaturiksi kutsutaan latausasemia, jotka lataavat autoa DC-tasavirralla. Virta syötetään suoraan akkuun auton sisälaturin ohi mahdollistaen nopea latausteho. Pikalatureiden tehot lähtevät 30kW alkaen ylöspäin.

Mikä on suurteholaturi?

Suurteholaturissa hyödynnetään DC-tasavirtaa ja virta syötetään suoraan auton akkuun auton sisälaturin ohi. Suurteholatureista voidaan puhua, kun latausteho on yli 100kW. 

Mikä on supercharger?

Supercharger on Teslan lanseeraama pikalaturi. Supercharger pisteitä on suuret määrät ympäri Eurooppaa. Superchargereilla voi ladata myös muut kuin Teslan käyttäjät. 

Onko pikalataus turvallista?

Korkeasta lataustehosta huolimatta pikalataaminen on turvallista. Pitkäaikaista pikalatausta ei kuitenkaan suositella, vaan tutkimukset ovat osoittaneet että jatkuvalla pikalatauksella sähköauton akku voi kulua nopeammin. 

Voinko ladata sähköautoani / hybridiautoani pikalatausasemalla?

Tarkista autosi pikalataustiedot, kuten pikalatausportin tyyppi ja pikalatausteho latausgurusta. 

Kuluttaako pikalataus akkua?

Tutkimukset ovat osoittaneet, että pikalataus voi kuluttaa akkua nopeammin kuin normaali AC-lataus tai hidaslataus. Kannattaa siis suosia kotilataamista.

Miten erottaa AC- ja DC-latausasema?

AC-latausasemat ovat kotiin sopivia latausasemia ja kooltaan noin 40cm x 40cm. DC-latausasemat ovat suurikokoisia latureita, joita näkee kauppojen pihoilla. Yleensä DC-latausaseman yhteydessä on muuntamokeskus.

Mitä haittaa pikalatauksesta voi olla?

Pikalataus voi kuluttaa auton akkua nopeammin, kuin kotilataaminen (AC) tai hidaslataaminen normaalista pistokkeesta.

Mitä tarkoittaa sähköauton teholataus?

Sähköauton teholataus tarkoittaa pikalatausta tai suurteholatausta. Suurteholatauksesta puhutaan, kun latausteho on yli 100kW. 

Paljonko pikalataus maksaa?

Katso ylläolevasta taulukosta paljonko pikalataus tai suurteholataus maksaa. Päivitämme taulukkoa.

heräsikö kysyttävää pikalataamiseen liittyen? laita meille viestiä!

Nimi:

Sähköposti:

Viestisi:

Taneli henkilökuva - Nordic Plug asiakaspalvelu