PALJONKO SÄHKÖAUTON LATAUS MAKSAA? ENTÄ SÄHKÖAUTON LATAUSPISTE?

Sähköauton latauksen kustannukset Taneli Ikonen

TANELI IKONEN 6 MINUUTIN LUKU 

Päivitetty 1.11.2023

Oletko mahdollisesti pohtinut siirtymistä sähköauton rattiin ja mietit nyt, paljonko sähköauton lataaminen maksaa bensa-autoon verrattuna? Entä millaisia hintaeroja kotilatausasemilla ja julkisilla latauspisteillä on? Entäpä paljonko kotilatausaseman asentaminen maksaa? Tässä artikkelissa käsitellään kattavasti sähköautolla ajamiseen ja lataamiseen liittyviä kustannuksia. 

Oletko harkitsemassa sähköautoa tai aloittelija aiheen parissa? Lue sähköautoilijan pikaopas ja opi lisää sähköautoilun perusteista. 

Paljonko sähköauton lataus maksaa?

Sähköauton lataamisen hintaan vaikuttaa useampi tekijä: automalli, latauspaikka ja sähkön hinta.

Suurempi sähköauto on varustettu kookkaammalla akulla ja auton kulutus on korkeampi kuin pienemmän täyssähköauton. Tehokas sähköauto kuluttaa enemmän kuin pienitehoinen malli. 

Sähköautoa voi ladata kotona tai julkisilla latauspisteillä. Kotona lataaminen on yleensä halvempaa kuin lataaminen julkisesta latauspisteestä. Julkisilla latauspisteillä lataaminen on lähtökohtaisesti kalliimpaa, koska palveluntarjoaja ottaa oman siivunsa välistä ja latausteho on korkeampi. Lataamisen hintaerot voivat olla suurempia kuin erot polttoaineiden hinnoissa eri huoltoasemilla. Käsittelemme lataamisen hintoja julkisilla latauspisteillä myöhemmissä kappaleissa. 

Kotona lataamisen hintaan taas vaikuttaa melkoisesti sähkön hinta: onko kyseessä pörssisähkösopimus vai kiinteä hinta? Latausaseman hankinta ja asentaminen aiheuttavat kertaluontoiset kulut sähköautoilijalle. Ilmainen lataaminen on mahdollista vain, jos työnantaja maksaa lataamisen viulut (vapaa autoetu) tai pörssisähkön hinta on nollassa. 

Vuonna 2022 nähtiin merkittävä hintapomppu pörssisähkön hinnassa, mikä yllätti varsinkin monet sähköllä taloaan lämmittävät asujat. Pörssisähkön hinta jatkui korkeana läpi 2022-2023 talven. Pörssisähkön käyttäjille hyvä neuvo on valita latausasema, josta löytyy mahdollisuus ajastaa lataus yöaikaan sähkön ollessa edullista. 2023 kesällä moni sähköautoilija latasi autoaan useaan otteeseen lähes ilmaiseksi. Lue lisää sähköauton lataamisesta pörssisähköllä.

Sähköauton lataus kotona

Sähköautoilijan on helppo säästää suosimalla kotilatausta. Omakotitaloon jokainen voi hankkia oman latauspisteen. Lataaminen onnistuu myös taloyhtiössä, joskin latauspisteen asentamiseen tulee pyytää lupa ja taloyhtiöllä voi olla tarkat ohjeet latauspisteen hankinnasta. On täysin taloyhtiökohtaista miten lataaminen järjestetään, joten tieto kannattaa tarkistaa ensiksi isännöitsijältä.

Sähkö- tai hybridiautoa voidaan ladata normaalista pistorasiasta, mutta pysyvänä ratkaisuna se ei ole turvallisin vaihtoehto. Mökille ja muita reissuja varten kannattaa taas hankkia mukana kulkeva laturi. Nordic Plugin valikoimista löydät markkinoiden parhaan matkalaturin sekä 5- että 10-metrisenä. Matkalaturin mukana tulee sukoadapteri, jolla lataaminen onnistuu tavallisesta pistorasiasta. Tarkista viimeisin tieto tuotesivulta. 

Kotilatauksen hinta riippuu automallin kulutuksesta, asuinpaikastasi sekä sähkösopimuksesta. Sähkön hinta rakentuu kolmesta osasta: sähkön siirtohinnasta, sähköverosta sekä sähköenergian hinnasta. Ainoa kilpailutettava näistä kolmesta on sähköenergia. 

Sähkön siirtohinta sijoittuu välille 1,5-6 snt/kWh riippuen siitä, missä päin Suomea ollaan. Sähkövero taas on kiinteä ja on tällä hetkellä 2,79 snt/kWh. Hyvissä sääolosuhteissa, edullisella sähkösopimuksella ja valikoidulla automallilla on mahdollista päästä jopa alle 3 euron hintaan 100 kilometrin matkalla.

Lasketaanpa vielä esimerkki sähköauton kotilatauksen hinnasta vuodessa:

Latausasema kotiin 22 kW: 799€
• Sähköasentajan asennuskäynti: latausaseman seinäasennus, kaapelointi, vikavirtasuojaus, testaus ja käyttöönopastus: 499€
• Sähkön kokonaishinta: 13,9 snt/kWh
• Virrankulutus ajaessa: 20 kWh/100 km
• Ajokilometrit vuodessa: 14 000km

Näillä luvuilla laskettuna autoa tulee ladattua vuodessa yhteensä 2 800 kWh. Kun luku kerrotaan sähkön hinnalla ja mukaan lisätään latausaseman hankitaan liittyvät kulut, loppusummaksi muodostuu 1787 euroa. Tässä esimerkissä ensimmäisenä vuonna sadan kilometrin hinnaksi tulee siis 12,76 euroa. Se on siis samaa luokkaa kuin polttomoottoriautolla. Seuraavana vuonna sähköautolla ajo alkaa kuitenkin olla edullista, kun latausasema asennuksineen on maksettu. Tuolloin kotilatauksen hinnaksi jää 2,78 euroa per 100 km. Tämä on huomattavasti vähemmän kuin bensa- tai dieselautolla.

Vastuuvapauslauseke: Latausnopeudet ovat arvioita ja perustuvat oletuksiin, joten niitä tulisi käyttää vain yleisiin vertailutarkoituksiin. Todelliset latausnopeudet riippuvat ajoneuvon latauskyvystä, akun kunnosta, energiahäviöstä ja senhetkisestä varaustilasta, sillä latausnopeus voi laskea noin 80 %:n kohdalla.

Latausasema mobiilisovevlluksella tuo säästöä sähköauton lataamiseen

Latausasema mobiilisovelluksella tuo säästöä

Yleisesti ottaen latausasemat ovat varustettu jonkinlaisella mobiilisovelluksella ja siten älyominaisuuksia on mahdollista ottaa käyttöön. Yksi suosittu toiminto latausaseman mobiilisovelluksen käyttäjälle on ajastustoiminto. Ajastustoiminnan avulla autoa voidaan ladata aina halvimpaan aikaan, esimerkiksi yöllä. 


Tutustu myös muihin sähköautoilijan sovelluksiin blogissamme!

Julkisilla pisteillä lataaminen

Julkinen latausverkosto kasvaa jatkuvasti, sillä kysyntä lisääntyy sähköautojen suosion myötä. Julkisia latauspisteitä löytyy satoja ympäri Suomea. 


Niiden löytämistä varten on saatavilla erilaisia mobiilisovelluksia ja verkkosivuja, kuten Latauskartta.fi. Näillä pikalatauspaikoilla latauksen hinta vaihtelee paljon. Lataus on useimmiten hinnoiteltu käyttöajan perusteella, käytetyn sähkön tai näiden yhdistelmän mukaan. 


Julkisia latauspisteitä käytettäessä maksetaan kotilatausta enemmän, sillä latauspaikan omistaja tyypillisesti ottaa välistä oman siivunsa. Yleisimmät hinnat vuoden 2023 lopussa olivat julkisesta latauspaikasta riippuen 0,20€/kWh ja 0,50€/kWh välillä. 

Julkisten latauspisteiden hinnoittelu (päivitetty 11/2023)

LATAUSPISTE 🔌PERUSLATAUS / KWH 🔋SUURTEHOLATAUS / KWH ⚡
ABC - lataus0,25 €0,35 € + 0,2€/min 60 minuutin jälkeen
K - lataus0,22 € + 0,02 €/min kahden tunnin jälkeen0,33 € + 0,2 €/min 45 minuutin jälkeen
Lidl - lataus0,15 €0,17 €
Mc Donalds - lataus0,35 €0,49 €
Motonet - lataus0,27 € (kanta-asiakkaat 0,18 €)0,27 € (kanta-asiakkaat 0,18 €)
NesteEi saatavilla0,39 €


Aiempaan 11/2022 tilanteeseen verrattuna ABC-lataus on nostanut suurteholatauksen hintaa 5 sentillä. K-lataus on laskenut peruslatauksen hintaa, mutta nostanut suurteholatauksen hintaa 2 sentillä. Lidlin ilmainen lataus on poistunut ja peruslataaminen kustantaa jatkossa 15 senttiä / kWh ja 17 senttiä suurteholatauksella. McDonaldsin hintatietoja päivitetty ja suurteholataus on kalleinta kaikista latauspisteistä. Motonetilla lataamisen hinta on noussut ei-asiakkaille, mutta kanta-asiakkaille lataaminen on edullista.


Vielä muutama vuosi sitten oli mahdollista löytää ilmainen latauspiste kaupungin tarjoamana, mutta latausoperaattoreiden yleistyessä latauspisteistä on tullut maksullisia. Esimerkiksi Tampereen kaupungin tarjoama ilmainen lataus poistui jo maaliskuussa 2019.

Paljonko maksaa sähköauton latauspiste kotiin?

Latauspiste ilman älyominaisuuksia omakotitaloon maksaa asennuksineen karkeasti alkaen 1000 euroa. Hintaan vaikuttaa useampi seikka kuten latauspisteen teho, ominaisuudet sekä tarvittavan asennustyön määrä. 

Nordic Plugin latauspisteet kotiin ovat alkaen 520€ ja asennuksen hinta vaihtelee paikkakunnittain. Voit tilata latausaseman asennuksen halvimmillaan neljään sataan euroon.

Joissakin taloissa on uusittava sähkökeskus tai laajennettava sitä, tehtävä uusia kaapelointeja, upotettava kaapelia maahan tai porattava läpivientejä paksujen seinien läpi. Tällöin asennuksen hinta on korkeampi. Taloyhtiöille suunnatut latauspisteet asennuksineen saattavat kustantaa vielä enemmän. Taloyhtiöön asennettavan latauspisteen hinta sijoittuu yleensä välille 1000–2000 euroa.

Asuitpa omakotitalossa tai taloyhtiössä, löydät valikoimastamme sopivan latausaseman. Tutustu valikoimaan ja muista kysyä apua tarvittaessa chatista, puhelimitse tai sähköpostilla. 

Sähköauton lataus hinta taloyhtiössä

Sähköauton lataaminen taloyhtiössä voidaan toteuttaa kahdella tapaa: isompana latausinfraprojektina, jossa uusitaan latauspisteiden hankinnan yhteydessä kaapelointeja ja lisätään sähkökapasiteettia tai siten, että osakas saa hankkia omaan piikkiin itselleen sopivan latausaseman. Yleensä jälkimmäinen vaihtoehto on peruslataajalle parempi, koska järeä latausinfraprojekti voi kestää suunnitteluineen vuoden. Osakkaan itse hankkima latausasema saadaan asennettua käyttöön 1-2 viikon kuluessa tilauksesta.


Halvin tapa ladata sähköautoa tai hybridiä taloyhtiössä on hankkia nykyisen lämmitysrasian tilalle hidaslatauspiste. Fibox Power hidaslatausasema maksaa 629 euroa ja latausteho on maksimissaan 3,7kW. Tämä tarkoittaa hybridiauton lataamista täyteen 3 tunnissa. Täyssähköautoon saadaan yhden yön aikana toimintamatkaa lisää 150-200 kilometriä. Etuna hidaslatauspisteen asentamisessa on helppous - sähkökaapeleita ei tarvitse uusia, joten asennus on edullista. Fibox Power latausasemassa on vaaditut vikavirtasuojat, ja energiamittarit latausasemakohtaista laskutusta varten. 


Mikäli taloyhtiöön voidaan asentaa tehokkaampi latausasema, kysy tarjous juuri teille soveltuvista vaihtoehdoista. Yhteystiedot löydät sivun alta.


Lataamisen laskuttaminen osakkaalta voidaan tehdä useammalla tavalla: joko toteutuneiden latausmäärien mukaan (esim. 20 snt / kWh) tai sitten lataamisesta peritään kiinteä kuukausimaksu (30e / kk). Fibox Smart latausasema voidaan yhdistää eParking-palveluun. eParking-palvelu mahdollistaa automaattisen lataajien laskuttamisen. Taloyhtiö asettaa lataamiselle sopivan kWh-hinnan ja eParking hoitaa loput. eParking on asukkaille helppo käyttää ja laskutus tapahtuu palvelun kautta. Fibox Smart mahdollistaa myös kuormanhallinnan yhtiön parkkialueelle.

Bensa vs sähköauto - kumpi on halvempi

Onko sähköautolla ajaminen bensa-autoa halvempaa? Tämä on monimutkainen kysymys ja siihen vaikuttaa useampi asia, kuten: auton hinta, verot, hankintatuet, vakuutukset, polttoaineen ja lataamisen kustannukset, huoltotarpeet ja jälleenmyyntiarvo.


Yksinkertainen vastaus on, että sähköautolla ajaminen on pitkällä aikavälillä edullisempaa. Käydäänpä asiaa läpi. Tällä hetkellä sähköautojen hinnat ovat keskimäärin 20.000€ korkeammat polttomoottoriautoon verrattuna. Hankintahinta on merkittävin erä, kun vertaillaan sähköauton ja bensa-auton kustannuksia. Sähköautojen hinnat tulevat kuitenkin jatkuvasti alaspäin ja esimerkiksi Tesla on laskenut hintojaan reippaasti 2022-2023 vuoden taitteessa.


Sähköauton hankintaa tuetaan tai ainakin tuettiin vuoden 2022 loppuun saakka valtion toimesta. Uusi tukipäätös on vielä tulematta vuodelle 2023. On oletettava, että uusi tukipäätös tulee sillä hallituksella on kovat tavoitteet liikennepäästöjen vähentämiseksi vuoteen 2030 mennessä. Täyssähköautot ovat myös vapautettu kokonaan autoverosta, mikä on Suomessa ainutlaatuista.


Latausasemien hankintaan ja asentamiseen tarjotaan tukea. Yritys tai taloyhtiö voi hakea tukea ARA:lta latauspisteenhankintaa varten. Lataaminen työpaikalla työnantajan piikkiin on verovapaa luontoisetu.


Sähköautojen vakuutukset ovat kalliimpia kuin muiden autojen. Suuressa kansainvälisessä vertailussa huomattiin, että sähköauton onnettomuusriski oli puolitoistakertainen ja korvausmenot kaksinkertaiset polttomoottoriautoihin verrattuna. Tämä oli vuonna 2019 ja tilanne alkaa muuttua.


Kalliimpia vakuutuksia selittää sähköautojen korkeammat korjauskulut. Sähköautot sisältävät uutta teknologiaa ja korjaaminen on kalliimpaa kolarin sattuessa. Toisaalta sähköauto vaatii vähemmän huoltoa, kuin bensa-auto. Korjauskulujen odotetaan putoavan vuoteen 2025 mennessä, kun sähköauton valmistaminen alkaa olla edullisempaa kuin bensa-auton.


Sähköauton lataaminen on selvästi bensa-auton tankkaamista halvempaa. Kotilataaminen maksaa latausaseman hankinnan ja asennuksen jälkeen noin 2,78 euroa / 100 km sähkön hinnan ollessa 13,9 snt / kWh. Bensa-autolla ajaminen maksaa 12,7 euroa/ 100 km bensan hinnan ollessa 1,95 euroa / litra. Julkisilla latauspisteillä lataaminen maksaa noin 7 euroa / 100 km lataamisen hinnan ollessa 35 snt / kWh.


Sähköauton jälleenmyyntiarvo on parempi kuin bensa-autolla. Trendi on sähköauton puolellaja uusien rekisteröintien määrässä sähköautoja rekisteröidään enemmän kuin bensa-autoja

Usein kysyttyä - sähköauton lataus hinta

Paljonko maksaa 100km sähköautolla?

Sähköautolla 100km ajomatka maksaa noin 2,8 euroa, jos autoa voidaan ladata kotona ja sähkön hinta on 13,9 snt / kWh. 

Paljonko lataaminen maksaa taloyhtiössä?

Taloyhtiöön sopiva 11kW latausasema maksaa noin 879€. Mikäli 3,7kW hidaslataus riittää, niin latauspisteen saa alkaen 629€. Latausaseman asennus maksaa noin 399-599€ riippuen laitteen tehosta. Taloyhtiö veloittaa käytetyn sähkön lataajalta. Joissain uusissa taloyhtiöissä on jo valmiit latausjärjestelmät, jolloin maksetaan vain lataamisenergia palveluntarjoajalle, kuten e-Parkingille. 

Paljonko sähköauton lataus kuluttaa sähköä?

Sähköautot kuluttavat keskimäärin 20-25 kWh per 100 kilometriä. Normaalista kodin pistorasiasta lataaminen kuluttaa sähköä 1,8 kWh. Kiinteä seinään asennettava latausasema kuluttaa sähköä 11 kWh, jos sillä ladataan täyssähköautoa. 

Paljonko maksaa latausasema kotiin?

Latausasema kotiin maksaa halvimmillaan 579€, kun kyseessä on 11kW kiinteä latausasema. Asennus maksaa alkaen 599€. Voimavirtarasiaan itse asennettava latauslaite maksaa 459€. 

Mistä näen sähköauton latauspisteiden hinnat?

Mistä näen sähköauton latauspisteiden hinnat?

Paljonko sähköauton lataus maksaa Prismassa?

Prismojen pihoilta löytyy ainakin kolmea eri latauspalvelutarjoajaa: ABC-lataus, Fortum ja Plugit. Latauksen hinnat alkavat 0,22 € / kWh. 

Voiko sähköautoa ladata ilmaiseksi?

Sähköauton lataaminen ilmaiseksi ei ole enää mahdollista. Monet kunnat mahdollistivat ilmaisen lataamisen kun sähköautoilu oli aivan uutta. Lidl oli viimeinen palveluntarjoaja, joka tarjosi ilmaista latausta Suomessa. Ainoa keino ladata autoa ilmaiseksi on naapurin pihalla. Emme kuitenkaan suosittele tätä.

Onko Lidlissä lataaminen ilmaista?

Lidlissä lataaminen oli ilmaista vuoden 2022 jälkipuoliskolle. Lataaminen ei ole enää ilmaista Lidlissäkään.

Onko sähköauton lataus kallista?

Sähköauton lataus ei ole kallista, jos vertaa sitä esimerkiksi polttomoottoriautojen kuluihin. Lataaminen maksaa 2-3 euroa / 100km, kun bensa-autolla ajaminen maksaa helposti 15 euroa / 100km.

Onko sähköauton lataaminen kalliimpaa talvella?

Lataaminen voi olla talvella kalliimpaa, jos sähkön hinta on korkea ja tuotanto matalalla tasolla. Sähköauto kuluttaa enemmän virtaa talvella lämmitykseen, joten lataamisesta tulee enemmän kustannuksia kuin kesällä.

artikkeleita avuksesi

Sähköauton kotilatausaseman valinta
latausasema kotiin

Sähköauton kotilatausaseman valinta tuottaa usein päänvaivaa. Tässä viiden kohdan tarkastuslista helpottamaan valintaasi. Yleisin kodin sähköliittymä on 3x25A, jolla voit hyödyntää enintään 11kW lataustehoa.

Sähköauton lataus ja sääolosuhteet
sähköauton lataus ja sääolosuhteet

Mitä huomioida, kun sähköautoa ladataan eri sääolosuhteissa? Eri automallit latautuvat eri tavalla kylmällä säällä. Miten lataaminen eroaa talvella ja kesällä? Kuinka suojata latausasema sään vaikutuksilta?

Nordic Plug sähköautojen latausasemavertailu 2023
parhaat kotilatausasemat 2023

Mikä on paras sähköauton latausasema kotiin vuonna 2023? Tässä tekstissä vertailimme parhaimmat kotilatausasemat, jonka avulla löydät sinulle sopivimman 11kW tai 22kW latausaseman.