Paljonko sähköauton lataus maksaa? Entä sähköauton latauspiste?

Oletko mahdollisesti pohtinut siirtymistä sähköauton rattiin ja mietit nyt, paljonko sähköauton lataaminen maksaa? Entä millaisia hintaeroja koti- ja julkisilla latauspisteillä on? Entäpä paljonko latauspisteen asennus maksaa? Perehdymme blogitekstissä syvällisemmin näihin kysymyksiin.

Lue myös sähköautoilijan pikaopas ja opi lisää sähköautoilun perusteista.
Paljonko maksaa sähköauton lataaminen?

Paljonko sähköauton lataus maksaa?

Sähköauton lataamisen hintaan vaikuttaa muutama tekijä: automalli, latausteho ja -paikka sekä sähkön hinta. Suurempi auto on varustettu suuremmalla akulla, ja myös auton kulutus on korkeampi kuin pienen täyssähköauton. Tehokas täyssähköauto taas käyttää kiihdytyksissä enemmän sähköä kuin astetta rauhallisempi verrokkinsa. Myös auton latauspaikalla on väliä: onko kyseessä kotilataus vai julkinen piste?

Todistetusti pitkällä tähtäimellä edullisinta on ladata autoa kotona. Kotona lataaminen ei aiheuta lisäkustannuksia toisin kuin lataaminen julkisilla latauspisteillä, eli huoltoasemilla ja kauppojen pihoissa. Julkisia latauspisteitä käytettäessä maksetaan kotilatausta enemmän, sillä latauspaikan omistaja tyypillisesti ottaa välistä oman siivunsa.

Kilometriä kohden sähköauto kustantaa huomattavasti vähemmän kuin bensa- tai dieselauto. Suomen olosuhteissa sähköauto kuluttaa tyypillisesti noin 20 kWh/100 km, joten sähköauton latauksen hinnaksi sadalla kilometrillä kertyy karkeasti 3–4 euroa. Todelliset hinnat kuitenkin vaihtelevat automallien ja eri latauspaikkojen välillä. Lataamisen hintaerot voivatkin olla suurempia kuin erot polttoaineiden hinnoissa eri huoltoasemilla. Kotiolosuhteissa latauslaskun kokoon vaikuttaa etenkin sähkösopimuksen tyyppi: onko kyseessä pörssisähkö vai kiinteä hinta. Vuoden 2021 lopulla nähtiin erittäin suuri hintapomppu pörssisähkön hinnassa, mikä yllätti varsinkin monet sähköllä taloaan lämmittävät asujat.

Sähköauton lataus kotona

Sähköautoilijan on helppo säästää suosimalla kotilatausta. Omakotitaloon jokainen voi hankkia oman latauspisteen. Lataaminen onnistuu myös taloyhtiössä, joskin latauspisteen asentamiseen tulee pyytää lupa, mikäli taloyhtiöstä ei sellaista ennestään löydy. Autoa voi myös ladata normaalista pistorasiasta, mutta pysyvänä ratkaisuna se ei ole kovin kannattava. Mökille ja muita reissuja varten kannattaa taas hommata mukana kulkeva laturi.

Kotilatauksen hinta riippuu automallin taloudellisuudesta, asuinpaikastasi sekä sähkösopimuksesta. Sähkön hinta rakentuu kolmesta osasta: sähkön siirtohinnasta, sähköverosta sekä sähköenergian hinnasta. Ainoa kilpailutettava näistä kolmesta on sähköenergia. Sähkön siirtohinta sijoittuu välille 1,5-6 snt/kWh riippuen siitä, missä päin Suomea ollaan. Sähkövero taas on kiinteä ja on tällä hetkellä 2,79 snt/kWh. Hyvissä sääolosuhteissa, edullisella sähkösopimuksella ja valikoidulla automallilla on mahdollista päästä jopa alle 2 euron hintaan 100 kilometrin matkalla.

Lasketaanpa vielä esimerkki sähköauton kotilatauksen hinnasta vuodessa:

• Nordic Plugin 11 kW latausasema: 549€
• Sähköasentajan asennuskäynti: latausaseman seinäasennus, kaapelointi, vikavirtasuojaus, testaus ja käyttöönopastus: 499€
• Sähkön kokonaishinta: 13,9 snt/kWh
• Virrankulutus ajaessa: 20 kWh /100 km
• Ajokilometrit vuodessa: 14000

Näillä luvuilla vuosittaiseksi lataukseksi muodostuu 2 800 kWh. Kun luku kerrotaan sähkön hinnalla ja mukaan lisätään latausaseman hankitaan liittyvät kulut, loppusummaksi muodostuu 1138 euroa. Tässä esimerkissä ensimmäisenä vuonna sadan kilometrin hinnaksi tulee siis 10,26 euroa. Kun seuraavana vuonna latausasema on jo kokonaan maksettu, kotilatauksen hinnaksi jää 2,78 euroa per 100 km. Tämä on huomattavasti vähemmän kuin bensa- tai dieselautolla.
Nordic Plug ToGo Mini kannettava latauslaite.

Julkisilla pisteillä lataaminen

Julkinen latausverkosto kasvaa jatkuvasti, sillä kysyntä lisääntyy sähköautojen suosion myötä. Julkisia latauspisteitä löytyy jo satoja ympäri Suomea. Niiden löytämistä varten on saatavilla erilaisia mobiilisovelluksia ja verkkosivuja, kuten Latauskartta.fi. Näillä pikalatauspaikoilla latauksen hinta vaihtelee paljon. Lataus on useimmiten hinnoiteltu käyttöajan perusteella ja toisinaan käytetyn energiamäärän mukaan. Peukalosääntönä voidaan pitää, että mitä tehokkaampi latausasema, sitä kalliimpaa lataaminen on.

Julkisten latauspisteiden hinnoittelu tammikuussa 2022:

LATAUSPISTEPERUSLATAUS / KWHSUURTEHOLATAUS / KWH
ABC - lataus0,20 €0,25 €
K - lataus0,2€ + 0,02€ / min kahden tunnin jälkeen0,3€ + 0,2€/min 45 minuutin jälkeen
Lidl - latausIlmainenEi saatavilla
Mc Donalds - latausEi saatavilla0,54 €
Motonet - lataus0,20 €0,20 €
Tokmanni - latausIlmainenEi saatavilla


Kuten taulukosta näkyy, hintaerot ovat melko suuria. Joskus on myös mahdollista löytää ilmainen latauspiste kaupungin tarjoamana, mutta tähän tuskin kannattaa luottaa etenkään tulevaisuudessa. Esimerkiksi Tampereella kaupungin tarjoama ilmainen lataus poistui maaliskuussa 2019.

Paljonko maksaa sähköauton latauspiste kotiin?

Latauspiste omakotitaloon maksaa asennuksineen karkeasti 1000 euroa. Hintaan vaikuttavat latauspisteen teho ja ominaisuudet sekä tarvittavan asennustyön määrä. Nordic Plugin latauspisteet kotiin ovat alkaen 549 €, ja asennuskumppanin perusasennustarjouksen hinta on 499€. Joissakin taloissa on uusittava sähköjärjestelmiä, tehtävä uusia kaapelointeja tai läpivientejä paksujen seinien läpi. Tällöin asennuksen hinta on selvästi korkeampi. Taloyhtiöille suunnatut latauspisteet asennuksineen saattavat olla kustantaa vielä jonkin verran enemmän. Taloyhtiöön asennettavan latauspisteen hinta sijoittuu yleensä välille 1000–2000 euroa.

Asuitpa omakotitalossa tai taloyhtiössä, meiltä löydät laadukkaat latausasemat. Tutustu valikoimaan!
Julkinen sähköauton latauspiste.

Muut lukivat myös...

Sähköauton latausaseman valinta - tarvitsenko kuormanhallinnan?
Latausasema kuormanhallinnalla Latausasema kuormanhallinnalla - tarvitsenko dynaamisen kuormanhallinnan? Dynaaminen kuormanhallinta on nostanut päätään viime aikoina medioissa ja keskustelupalstoilla. Aihe on...
Parhaat latausasemat vertailu 2022
Parhaat latausasemat vertailu 2022 paras latausasema vuonna 2022? Usein törmäämme kysymykseen "Missähän sähköauton latausasemassa on tällä hetkellä kaikki ne ominaisuudet,...
Sähköautoilijan sovellukset 2022
sähköautoilijan mobiilisovellukset 2022 Latausverkosto kehittyy huimaa vauhtia ja vauhti ei ole hidastumassa. Sähköautojen valmistajat, latausverkoston ylläpitäjät ja latausasemien suunnittelijat julkaisevat...