sähköautoilijan mobiilisovellukset 2023

JUHA KUMMUNMÄKI, 4 MINUUTIN LUKU

01.02.2023

Latausverkosto kehittyy huimaa vauhtia ja vauhti ei ole hidastumassa. Sähköautojen valmistajat, latausverkoston ylläpitäjät ja latausasemien suunnittelijat julkaisevat markkinoille tiuhaan tahtiin uusia mobiilisovelluksia. Sähköautoilija ei välttämättä pysy enää perässä montako sovellusta tarvitaan, tai mitä sovelluksista kannattaisi käyttää. Puhelinta ei kannata täyttää turhilla lataussovelluksilla, vaan valita omaan käyttöön sopivimmat. Tässä artikkelissa listaamme meidän suosittelemat ja eniten asiakkaiden käytössä olevat lataussovellukset.


Lataussovellukset voidaan jakaa kahteen eri osioon: sovellukset julkisten latauspisteiden hyödyntämiseen, sekä kotilatauksen tehokkaaseen käyttöön. Kotilataajalle vaihtoehdot ovat toistaiseksi rajatummat, mutta uusia lataussovelluksia julkaistaan etenkin sähkönhinnan muutosten takia. 


Nykypäivän sähköautojen mukana asiakkaalle toimitetaan autovalmistajan oma mobiilisovellus, joka mahdollistaa tiettyjen auton toimintojen etäkäytön, kuten auton käynnistämisen ja lämmittämisen. Lisäksi auton omasta mobiilisovelluksesta voidaan seurata akun tilaa ja kulutusraportteja. Useat latausasemat ovat varustettu mobiilisovelluksella ja wifi- tai bluetooth-yhteyden jälkeen latausta voidaan hallita helposti ja saada entistä kattavampia latausraportteja esimerkiksi työnantajaa varten.


Latausasemien omat sovellukset vaihtelevat valmistajan mukaan, ja latauslaitetta hankkiessa on hyvä ottaa huomioon omat tarpeet sovellukselle, sekä etsiä tietoa valittavan aseman sovelluksesta jo etukäteen. Artikkelin lopussa on esimerkkinä suosituimman latausasemamme mobiilisovellus TeltonikaEnergy.


Sovelluskaupoista löytyy paljon eri sivustoja ja sovelluksia automatkojen suunnitteluun, julkiseen lataamiseen ja muihin kodin ulkopuolella tapahtuviin latauksiin. Useimmat näistä sovelluksista ja palveluista ovat maksuttomia. Mikäli reissaat autolla paljon pitkiä matkoja, etsi mobiilisovellus joka suosittelee sinulle parhaan reitin ja näyttää lataustauot. Google Mapsia ja Applen karttapalveluita kehitetään kuukausittain ja vuodelle 2023 on odotettavissa sähköautoilijoiden tarpeiden huomioiminen entistä paremmin.

latausasema mobiilisovelluksella? missä voi ladata sähköautoa? 5 suosittua sovellusta lataajalle

Gridio sovellus sähköauton lataamiseen

GRIDIO

Gridio on melko tuore tulokas sähköautojen sovelluksissa. Gridio mahdollistaa sähköauton lataamisen halvimpaan aikaan. Sovellusta on kehitysvaiheessa ja lokakuussa 2022 sovellus tukee seuraavia automerkkejä: Tesla, Volkswagen ID, Skoda, Kia sekä Hyundai. Uusia automerkkejä lisätään jatkuvasti, joten kannattaa seurata milloin oma auto tulee listalle. 


Sovelluksen avulla hallinnoit latausta älykkäästi. Voit esimerkiksi ajoittaa sähköauton lataamisen halvimpaan aikaan automaattisesti sähkön hintaan perustuen. Kerrot vain milloin haluat latauksen olevan valmis, ja sovellus lataa autosi automaattisesti halvempien hintojen aikana. 


Gridio haluaa laajentaa asiakaskuntaa nopeasti, joten sovellus on tällä hetkellä ilmainen käyttää. Tulevaisuuden maksullisia ominaisuuksia on suunnitteilla, mm: aurinkopohjaisen latauksen hyödyntäminen sekä lisätienestit verkon tasapainotuspalveluihin osallistumisesta. Sovellukseen voit tutustua Gridion verkkosivuilta.virta.global


Virta.global mobiilisovelluksella etsit latausasemia, hallinnoit latausta sekä maksat lataamisen. Sovellukseta löytyy maksukuitit ja aiempi lataushistoria. Sama sovellus toimii julkisten latauspisteiden lisäksi myös yritysten sekä taloyhtiöiden latauspisteissä, mikäli sinulla on oikeus käyttää niitä.


Isona plussana sovellus ei vaadi rekisteröitymistä ja julkiset latauspisteet ovat kaikkien sähköautoilijoiden käytettävissä. Maksun voi suorittaa rekisteröimättömänä käyttäjänä suoraan maksukortilta, mutta huomioithan mahdollisen kalliimman lataushinnan kertamaksupalveluna ilman rekisteröitymistä. Sovelluksen tarkat tiedot löydät virta.global sivustolta.

Virta.global- sovellus säköauton lataamiseen
Latauskartta.fi- nettisivu sähköauton lataamiseen

Latauskartta.fi


Latauskartta.fi on nettisivusto, joka kattaa kaikki sähköauton julkiset latauspisteet Suomessa. Palvelua päivitellään uusien latauspisteiden ilmaantuessa ja se on pääsääntöisesti hyvin ajan tasalla sekä kattava. Palvelu on selkeä ja helppokäyttöinen, eikä vaadi kirjautumista. Näet kartalta latauspisteiden sijainnin lisäksi mm. latauspisteen tiedot ja kunnon. 


Jatkuvasti kehittyvä sivusto alkaa olla kohtalaisen kattava muissakin Pohjoismaissa ja Baltian alueella. Tietoja ylläpitää suomalainen voittoa tavoittelematon yhdistys Sähköautoilijat ry.


Sähköauton latauspisteet Suomessa löydät täältä.


Fortum Charge&Drive


Fortum tarjoaa lataamiseen mobiilisovelluksen ja RFID-tunnisteen, jotka toimivat kaikilla Fortumin latauspisteillä. Voit rekisteröityä Fortumin asiakkaaksi ja tilata RFID-tunnisteen Fortum Charge & Drive -sovelluksessa. Sovellukseen rekisteröitymällä näet kaikki käytettävissä olevat latauspisteet ja lataamisen maksu onnistuu näppärästi sovelluksen kautta.  


Jokaisessa Fortumin latauspisteessä on oma tunniste kaapelissa, ja valitsemalla tunnisteen sekä oikean latausaseman, voit aloittaa lataamisen. Sovelluksen saat ladattuaFortum Charge&Drive -sivustolta.

Fortun charge&drive sovellus sähköauton lataamiseen
A better routplanner- palvelu sähköautoiluun

A better route planner


A Better Routeplanner -palvelu (ABRP) palvelu on kehitetty lähinnä reittisuunnitteluun täyssähköllä ajaville autoilijoille. Sovelluksesta valitaan auton merkki, malli, lähtöpiste ja päämäärä. Saat kartalle valmiiksi suunnitellun reitin, joka sisältää latauspisteet. Samalla näet lataustaukojen keston ja voit halutessasi lisätä tai poistaa välipysähdyksiä matkasuunnitelman mukaan. 


Reittiä suunnitellessa kannattaa huomioida seuraavanlaisia muuttujia: vallitsevat sääolosuhteet, matkustajamäärä ja muu kuorman paino. Näitä voidaan kulutuksen arvioinnin helpottamiseksi muuttaa sovelluksen asetuksista. Muutettuasi asetuksia, sovellus huomioi tämän matkasi suunnitelmassa.


Jos kaipaat sovellusta reitin suunnitteluun ja optimointiin, suosittelemme ABRP-sovellusta.


miksi valita latausasema mobiilisovelluksella?

Entä kotilataaja? Kun hankit latausaseman kotiin, vaihtoehtona on usein latausasema mobiilisovelluksella. Ominaisuudet ja toiminnallisuudet vaihtelevat valmistajien välillä, ja käytettävyyttä saattaa olla hankala arvioida etukäteen.


Oman kokemuksemme mukaan kärkipäätä sovelluksissa ovat norjalaisen Easeen sovellus sekä Teltonika Energy -mobiilisovellus. Molemmat lataussovellukset ovat selkeitä käyttää ja varmatoimisia. Sovelluksia päivitetään hyvällä tahdilla ja ne ovat suunniteltu käyttäjä (sekä asentaja) edellä. Sovellukset mahdollistavat latausaseman vaivattoman ja tehokkaan hallinnan. Easeen ja Teltonikan sovellukset ovat saatavilla Android- ja iOS-laitteille.


Esimerkiksi Teltonika Energy -applikaation perustoimintoja ovat mm: kuormanhallinta, lataustehon muuttaminen 8-16A välillä, latauksen ajastaminen sähkön ollessa edullista ja kattavat kulutusraportit. Laitteen ja sovelluksen tuottama raportti kelpaa myös työnantajalle tai verottajalle, jos sinulla on autoetu käytössä. Latausaseman voi yhdistää kodin WiFi-verkkoon jolloin asemaa voi hallita etänä.

Suosittelemme: teltocharge 11kw latausasema

Nordic Plugin valikoimasta löytyy täydellinen latausasema dynaamisella kuormanhallinnalla. TeltoCharge 11kW latausasema mobiilisovelluksella on älykäs 11kW latausasema, josta löytyy myös dynaaminen kuormanhallinta -ominaisuus. 


Sovellus tuottaa tiedot lataushistoriasta joten latausasema on ihanteellinen myös esimerkiksi yrityksen käyttöön. Työntekijä voi ladata asemaa tunnistautuneena ja hyödyntää sovelluksen tiedot latausmääristä.  Mobiilisovellus tarjoaa kattavan käyttäjäkohtaisen latausraportin taloyhtiön laskutustarpeita tai työnantajan autoetua varten


Latausaseman voi kytkeä kodin wifi-verkkoon tai käyttää Bluetooth-yhteyttä. Mobiilisovelluksen avulla latausasemaa on helppo käyttää, lataustehoa voidaan säätää ja lataus ajastaa vaikkapa yölle yösähkön hyödyntämiseksi. Dynaaminen kuormanhallinta pitää huolen, että kodin sähköliittymässä riittää virtaa myös muille laitteille ja latausaseman maksimitehot hyödynnetään. Voit lukea lisätietoa kuormanhallinnasta ja kuinka se toimii tästä artikkelista.


Laitteessa on kiinteä 5 metrinen Type-2 latauskaapeli ja sisäänrakennetut A- ja B-vikavirtasuojat. Tämä tyylikäs latausasema sopii jokaiseen kotiin, työpaikalle tai vaikkapa mökille. TeltoCharge 11kW on saatavilla valikoimistamme ilmaisella toimituksella ja asennuspalvelun kanssa.

Oliko teksti hyödyllinen? Jaa se facebookissa!

Muut lukivat myös...

Paljonko sähköauton lataaminen maksaa?

Sähköauton lataus mökillä - mitä ottaa huomioon

Myydyimmät sähköautot Suomessa