sähköautoilijan mobiilisovellukset 2024

Kirjoittanut Juha Kummunmäki

JUHA KUMMUNMÄKI, 5 MINUUTIN LUKU

päivitetty 8.1.2024

Latausverkosto kehittyy huimaa vauhtia ja vauhti ei ole hidastumassa. Sähköautojen valmistajat, latausverkoston ylläpitäjät ja latausasemien suunnittelijat julkaisevat markkinoille tiuhaan tahtiin uusia mobiilisovelluksia. Sähköautoilija ei välttämättä pysy enää perässä montako sovellusta tarvitaan, tai mitä sovelluksista kannattaisi käyttää. Puhelinta ei kannata täyttää turhilla lataussovelluksilla, vaan valita omaan käyttöön sopivimmat. Tässä artikkelissa listaamme meidän suosittelemat ja eniten asiakkaiden käytössä olevat lataussovellukset.


Lataussovellukset voidaan jakaa kahteen eri osioon: sovellukset julkisten latauspisteiden hyödyntämiseen, sekä kotilatauksen tehokkaaseen käyttöön. Kotilataajalle vaihtoehdot ovat toistaiseksi rajatummat, mutta uusia lataussovelluksia julkaistaan etenkin sähkönhinnan muutosten takia. 


Nykypäivän sähköautojen mukana asiakkaalle toimitetaan autovalmistajan oma mobiilisovellus, joka mahdollistaa tiettyjen auton toimintojen etäkäytön, kuten auton käynnistämisen ja lämmittämisen. Lisäksi auton omasta mobiilisovelluksesta voidaan seurata akun tilaa ja kulutusraportteja. Useat latausasemat ovat varustettu mobiilisovelluksella ja wifi- tai bluetooth-yhteyden jälkeen latausta voidaan hallita helposti ja saada entistä kattavampia latausraportteja esimerkiksi työnantajaa varten.


Latausasemien omat sovellukset vaihtelevat valmistajan mukaan, ja latauslaitetta hankkiessa on hyvä ottaa huomioon omat tarpeet sovellukselle, sekä etsiä tietoa valittavan aseman sovelluksesta jo etukäteen. Artikkelin lopussa on esimerkkinä suosituin latausasemamme DEFA Power, jonka sovellus on myös esitelty artikkelissa.


Sovelluskaupoista löytyy paljon eri sivustoja ja sovelluksia automatkojen suunnitteluun, julkiseen lataamiseen ja muihin kodin ulkopuolella tapahtuviin latauksiin. Useimmat näistä sovelluksista ja palveluista ovat maksuttomia. Mikäli reissaat autolla paljon pitkiä matkoja, etsi mobiilisovellus joka suosittelee sinulle parhaan reitin ja näyttää lataustauot. Google Mapsia ja Applen karttapalveluita kehitetään kuukausittain ja vuodelle 2024 on odotettavissa sähköautoilijoiden tarpeiden huomioiminen entistä paremmin.

miksi valita latausasema mobiilisovelluksella?

Oletko kotilataaja? Kun hankit latausaseman kotiin, vaihtoehtona on usein latausasema mobiilisovelluksella. Ominaisuudet ja toiminnallisuudet vaihtelevat valmistajien välillä, ja käytettävyyttä saattaa olla hankala arvioida etukäteen.


Oman kokemuksemme mukaan kärkipäässä kotilatausasemien sovelluksissa on DEFA Power -mobiilisovellus. Se on selkeä käyttää ja sovellusta päivitetäänkin jatkuvalla tahdilla paremmaksi ja se on suunniteltu käyttäjä (sekä asentaja) edellä. DEFA- sovellukset on saatavilla Android- ja iOS-laitteille.


Sovellukset mahdollistavat latausaseman vaivattoman ja tehokkaan hallinnan. Alla näet suosituimpien latausasemien omat sovellukset ja lisää niiden ominaisuuksista.

sähköautojen latausasemien omat sovellukset

DEFA Power sovellus

defa

DEFA Power- sovelluksessa ei olla säästelty niin ominaisuuksien, kuin sen käyttäjäystävällisyydenkään kanssa. Sovelluksella hallitset DEFA Power- latausasemaasi suoraan kotisohvaltasi. 


Voit ajastaa latauksen tiettyyn aikaan, tai aloittaa ja lopettaa lataamisen mikäli kaapeli on kytkettynä sähköautoosi. Sovelluksen kautta näät latausajat- ja määrät sekä voit muodostaa raportteja latauksistasi esimerkiksi työnantajallesi tai ihan vain omaan käyttöön. Latausraportit on lähetettävissä sähköpostiin suoraan sovelluksesta PDF- versiona.


Sovelluksessa voit myös käyttää PowerSmart- toimintoa, jonka avulla lataat autosi silloin, kun sähkön hinta on halvinta! Sovellus lukee pörssisähkön hinnan NordPoolista, joten se on täysin riippumaton siitä, minkä sähköyhtiön kanssa sinulla on sopimus, tai mikä auto sinulla on käytössä. Tarvitset vain tuntikohtaisen sähkösopimuksen ja edullisempi lataus voi alkaa!


Lataa sovellus AppStoresta tai Google Play- kaupasta.

Charge Amps- sovellus sähköauton latausasemalle

charge amps

Charge Amps- latausasemia voit hallita etänä Charge Amps- sovelluksen kautta.


Sovelluksessa voit ajastaa latauksen alkamisajankohdan, lukita latauspistokkeen, aloittaa ja lopettaa lataamisen sekä hallita latausaseman perusasetuksia (esim. RFID- tunnistus). 


Lataa sovellus AppStoresta tai Google Play- kaupasta.

go-e Charger latausaseman sovellus

go-e

go-e Charger latausasemia ja kannettavia latauslaitteita hallitset helposti go-e Charger- sovelluksesta! 


Sovelluksen avulla onnistuu latausaseman etähallinta, pörssisähköominaisuuden käyttö, sähköauton lataaminen aurinkosähköllä ja latauskertojen raportointi. Lisäksi latauksen tehonsäätö sekä ajastus onnistuu suoraan kotisohvalta!


Sovellus on saatavilla AppStoresta sekä Google Play- kaupasta ilmaiseksi. 

VOOL sähköauton latausaseman sovellus

vool

VOOL on latausmarkkinoiden uusin tekijä ja kehittää latausasemaa, joka kattaisi kaikki tarpeet, mitä sähköauton kotilatauksessa voikaan toivoa. VOOL  julkaisee lähiaikoina sekä latausasemat, että niille tarkoitetun maksuttoman mobiilisovelluksen, jonka avulla hallinnoit VOOL- latausasemaasi. 


Mobiilisovelluksen timanttisin ominaisuus on pörssisähkön hyödyntäminen sähköautosi lataamisessa. VOOL kunnioittaa latausasetuksiasi ja lataat autosi silloin, kun sähkön hinta on alhaisimmillaan. Sovellus tukee yleisimpiä markkinoilla olevia sähköautoja ja VOOL- sovelluksella voit myös ladata autosi ilman, että erikseen linkität VOOL- latausasemaa autoosi. 

sähköautoilijan sovellukset: 6 suosittua sovellusta lataajalle


synergi

Synergi on suomalainen sovellus, joka ajastaa sähköautojen latauksen halvimmille tunneille. Sovellus tukee suurinta osaa sähköautomerkeistä ja lisää tukea uusille merkeille jatkuvasti.


Sovellus auttaa sinua älylataamaan sähköautosi pörssihintojen halvimpina tunteina täysin automaattisesti. Pörssihinnan mukaisen optimoinnin lisäksi Synergin sovelluksella voi optimoida omalla aurinkotuotannolla tapahtuvaa latausta. Lisää Synergin aurinkolatauksesta voi lukea yhteistyöblogistamme sähköauton lataus aurinkosähköllä.


Synergin ilmainen sovellus on saatavilla kaikille ja se toimii kaikkien latausasemien kanssa, eikä vaadi uusia laiteinvestointeja. Voit lukea lisää Synergin sovelluksesta osoitteesta synergi.so/fi.

Synergi sovellus sähköauton lataamiseen
Gridio sovellus sähköauton lataamiseen

GRIDIO

Gridio on melko tuore tulokas sähköautojen sovelluksissa. Gridio mahdollistaa sähköauton lataamisen halvimpaan aikaan. Sovellusta on kehitysvaiheessa ja lokakuussa 2022 sovellus tukee seuraavia automerkkejä: Tesla, Volkswagen ID, Skoda, Kia sekä Hyundai. Uusia automerkkejä lisätään jatkuvasti, joten kannattaa seurata milloin oma auto tulee listalle. 


Sovelluksen avulla hallinnoit latausta älykkäästi. Voit esimerkiksi ajoittaa sähköauton lataamisen halvimpaan aikaan automaattisesti sähkön hintaan perustuen. Kerrot vain milloin haluat latauksen olevan valmis, ja sovellus lataa autosi automaattisesti halvempien hintojen aikana. 


Gridio haluaa laajentaa asiakaskuntaa nopeasti, joten sovellus on tällä hetkellä ilmainen käyttää. Tulevaisuuden maksullisia ominaisuuksia on suunnitteilla, mm: aurinkopohjaisen latauksen hyödyntäminen sekä lisätienestit verkon tasapainotuspalveluihin osallistumisesta. Sovellukseen voit tutustua Gridion verkkosivuilta.



virta.global


Virta.global mobiilisovelluksella etsit latausasemia, hallinnoit latausta sekä maksat lataamisen. Sovellukseta löytyy maksukuitit ja aiempi lataushistoria. Sama sovellus toimii julkisten latauspisteiden lisäksi myös yritysten sekä taloyhtiöiden latauspisteissä, mikäli sinulla on oikeus käyttää niitä.


Isona plussana sovellus ei vaadi rekisteröitymistä ja julkiset latauspisteet ovat kaikkien sähköautoilijoiden käytettävissä. Maksun voi suorittaa rekisteröimättömänä käyttäjänä suoraan maksukortilta, mutta huomioithan mahdollisen kalliimman lataushinnan kertamaksupalveluna ilman rekisteröitymistä. Sovelluksen tarkat tiedot löydät virta.global sivustolta.

Virta.global- sovellus säköauton lataamiseen
Latauskartta.fi- nettisivu sähköauton lataamiseen

Latauskartta.fi


Latauskartta.fi on nettisivusto, joka kattaa kaikki sähköauton julkiset latauspisteet Suomessa. Palvelua päivitellään uusien latauspisteiden ilmaantuessa ja se on pääsääntöisesti hyvin ajan tasalla sekä kattava. Palvelu on selkeä ja helppokäyttöinen, eikä vaadi kirjautumista. Näet kartalta latauspisteiden sijainnin lisäksi mm. latauspisteen tiedot ja kunnon. 


Jatkuvasti kehittyvä sivusto alkaa olla kohtalaisen kattava muissakin Pohjoismaissa ja Baltian alueella. Tietoja ylläpitää suomalainen voittoa tavoittelematon yhdistys Sähköautoilijat ry.


Sähköauton latauspisteet Suomessa löydät täältä.


Fortum Charge&Drive


Fortum tarjoaa lataamiseen mobiilisovelluksen ja RFID-tunnisteen, jotka toimivat kaikilla Fortumin latauspisteillä. Voit rekisteröityä Fortumin asiakkaaksi ja tilata RFID-tunnisteen Fortum Charge & Drive -sovelluksessa. Sovellukseen rekisteröitymällä näet kaikki käytettävissä olevat latauspisteet ja lataamisen maksu onnistuu näppärästi sovelluksen kautta.  


Jokaisessa Fortumin latauspisteessä on oma tunniste kaapelissa, ja valitsemalla tunnisteen sekä oikean latausaseman, voit aloittaa lataamisen. Sovelluksen saat ladattua Fortum Charge&Drive -sivustolta.

Fortun charge&drive sovellus sähköauton lataamiseen
A better routplanner- palvelu sähköautoiluun

A better route planner


A Better Routeplanner -palvelu (ABRP) palvelu on kehitetty lähinnä reittisuunnitteluun täyssähköllä ajaville autoilijoille. Sovelluksesta valitaan auton merkki, malli, lähtöpiste ja päämäärä. Saat kartalle valmiiksi suunnitellun reitin, joka sisältää latauspisteet. Samalla näet lataustaukojen keston ja voit halutessasi lisätä tai poistaa välipysähdyksiä matkasuunnitelman mukaan. 


Reittiä suunnitellessa kannattaa huomioida seuraavanlaisia muuttujia: vallitsevat sääolosuhteet, matkustajamäärä ja muu kuorman paino. Näitä voidaan kulutuksen arvioinnin helpottamiseksi muuttaa sovelluksen asetuksista. Muutettuasi asetuksia, sovellus huomioi tämän matkasi suunnitelmassa.


Jos kaipaat sovellusta reitin suunnitteluun ja optimointiin, suosittelemme ABRP-sovellusta.


Nordic Plugin valikoimasta löytyy täydellinen latausasema älykkääseen sähköauton lataamiseen kotona. DEFA Power 22kW- latausasema on älykäs, laadukas ja autotekniikan luottotoimijan uusin julkaisu, joka on noussut myös meidän valikoimassa heti kärkisijalle!


Pörssisähköominaisuuden lisäksi, sovellus tuottaa tiedot lataushistoriasta joten latausasema on ihanteellinen myös esimerkiksi yrityksen käyttöön. Työntekijä voi ladata asemaa RFID- tunnistautuneena ja hyödyntää sovelluksen tiedot latausmääristä. Yhteensopivat RFID- kortit voit tilata suoraan täältä. Mobiilisovellus tarjoaa kattavan käyttäjäkohtaisen latausraportin taloyhtiön laskutustarpeita tai työnantajan autoetua varten, joka on ladattavissa PDF- muodossa. Latausasemassa on myös OCPP- valmius, joten tulevaisuudessa myös yrityksen asiakkaat voivat maksaa latauksesta suoraan latauslaitteen kautta.


Latausaseman voi kytkeä kodin WiFi-verkkoon tai käyttää Bluetooth-yhteyttä. Mobiilisovelluksen avulla latausasemaa on helppo käyttää, lataustehoa voidaan säätää ja lataus ajastaa vaikkapa yölle. 


Dynaaminen kuormanhallinta pitää huolen, että kodin sähköliittymässä riittää virtaa myös muille laitteille ja latausaseman maksimitehot hyödynnetään. DEFA Poweriin saat lisättyä dynaamisen kuormanhallinnan DEFA Balancerilla. Voit lukea lisätietoa kuormanhallinnasta ja kuinka se toimii tästä artikkelista.


Laitteessa on kiinteä 6 metrinen Type-2 latauskaapeli ja sisäänrakennetut A- ja B-vikavirtasuojat. Tämä tyylikäs latausasema sopii jokaiseen kotiin, työpaikalle tai vaikkapa mökille. DEFA Power on saatavilla valikoimistamme ilmaisella toimituksella ja asennuspalvelun kanssa.

Oliko teksti hyödyllinen? Jaa se facebookissa!

asiakaspalvelumme on apunasi
  • Askarruttaako latausaseman valinta tai asennuksen mahdollisuus yritykseenne? Kysy pois!

  • Sinun ei tarvitse olla sähköinsinööri ja autamme matalalla kynnyksellä kaikissa kysymyksissä!
  • Asiakaspalvelu on auki arkisin klo 10-15 puhelimessa, chatissa ja sähköpostilla. Sähköpostitiedusteluihin vastaamme viimeistään seuraavana arkipäivänä. Ota yhteyttä: asiakaspalvelu@nordicplug.fi

Nordic Plug asiakaspalvelu Taneli

Taneli Ikonen - Nordic Plugin asiakaspalvelu

artikkeleita avuksesi

Sähköauton kotilatausaseman valinta
latausasema kotiin

Sähköauton kotilatausaseman valinta tuottaa usein päänvaivaa. Tässä viiden kohdan tarkastuslista helpottamaan valintaasi. Yleisin kodin sähköliittymä on 3x25A, jolla voit hyödyntää enintään 11kW lataustehoa.

Sähköauton lataus pörssisähköllä
sähköauton lataus pörssisähköä hyödyntäen

Onko sinulla tuntihintainen sähkösopimus ja tahdot ladata sähköautosi silloin, kun spot- hinnat ovat alhaisimmillaan? Lue pörssisähköllä lataamisen vinkit ja kurkkaa suositellut tuotteet! 

Nordic Plug sähköautojen latausasemavertailu 2023
parhaat kotilatausasemat 2024

Mikä on paras sähköauton latausasema kotiin vuonna 2024? Tässä tekstissä vertailimme parhaimmat kotilatausasemat, jonka avulla löydät sinulle sopivimman 11kW tai 22kW latausaseman.