sähköauton latausasema
kuormanhallinnalla
TANELI IKONEN, 4 MINUUTIN LUKU
päivitetty 20.10.2023
Sähköauton latausasema kuormanhallinnalla
Jokaisen sähköauton tai hybridin kotilataajan tulisi olla vähintäänkin tietoinen mitä dynaaminen kuormanhallinta tarkoittaa. Kuormanhallinnasta puhutaan paljon medioissa ja keskustelupalstoilla eikä syyttä, sillä aihe on merkittävä suomalaiselle kotilataajalle. Aihe on uusi ja aiheuttaa epäselvyyttä niin automyyjien kuin ostajien keskuudessa. Sähköauton latausaseman tai latauspisteen suunnittelu ja hankinta helpottuu, kun tiedät mistä kuormanhallinnassa on kyse.
Dynaaminen kuormanhallinta on sopiva ja suositeltu ratkaisu lähes jokaiseen kotitalouteen. Listasimme tähän artikkeliin jokaisen kuormanhallinnan ratkaisun oikeat käyttökohteet etuineen ja haittoineen. Dynaamisesta kuormanhallinnasta omakotitalossa olemme kirjoittaneet blogissamme aiemmin, nyt pureudumme myös staattiseen sekä manuaaliseen kuormanhallintaan. Luethan eteenpäin, niin tiedät kannattaako sinun hankkia latausasema kuormanhallinnalla. Latausasemassa on monia tekijöitä joita tulee ottaa huomioon, tutustu siis latausaseman valintaoppaaseen.
Mikä on kuormanhallinta ja kuinka se toimii?
Kuormanhallinnalla tarkoitetaan sellaista latausratkaisua, jossa sähkö- tai hybridiautoa ladataan kodin sähköliittymän kapasiteetin puitteissa muut kodin sähkölaitteet huomioiden siten, että kapasiteetin yli ei mennä ja päävaroketta polteta. Kuormanhallinta on yksi tärkeimmistä seikoista kiinteän latausaseman ominaisuuksia punnitessa, koska sen avulla kodin sähköliittymästä voi saada kaiken irti, samalla sähkönkulutusta optimoiden ja riskit minimoiden. Ilman kuormanhallintaa latauksen optimointi on hyvin hankalaa, ja riskit esimerkiksi pääsulakkeen polttamiseen kasvavat, mikäli sähkökapasiteetti ylittyy.
Seuraavaksi esittelemme miten dynaaminen kuormanhallinta, staattinen kuormanhallinta sekä manuaalinen kuormanhallinta eroavat toisistaan, sekä mikä niistä on juuri sinun talouteesi ja lataustarpeeseesi suositeltu ratkaisu.
dynaaminen kuormanhallinta
Dynaaminen kuormanhallinta tekee sähköauton lataamisesta kotona helppoa ja huoletonta. Dynaaminen kuormanhallinta tarkkailee kodin sähköliittymän kuormitusta ja optimoi latausaseman lataustehoa automaattisesti sen mukaan. Ilman kuormanhallintaa laturista ei saada turvallisesti maksimitehoa irti ja pahemmassa tapauksessa sen uupuminen voi johtaa pääsulakkeen palamiseen ja vaihto-operaatioon. Dynaaminen kuormanhallinta toteutetaan yleensä asentamalla kodin sähköpääkeskukseen erillinen älymittari, joka lähettää sähkövirtatietoa langallisesti tai langattomasti latausasemalle.
Dynaamisen kuormanhallinnan avulla sähköauton lataus tapahtuu täydellä teholla silloin, kun muut kodin sähkösyöpöt eivät ole päällä ja kapasiteetti siihen riittää. Jos ladataan useampaa autoa saman aikaisesti, kuormanhallinnan avulla lataustehoa voidaan rajoittaa niin, että kaikki autot saavat tasaisesti saman verran virtaa kiinteistön sähköliittymän kapasiteetin rajoissa.
- Taloudessa on pieni sähköliittymä (3x25A)
- Haluat taata latauksen maksimitehon sekä sähkökapasiteetin riittävyyden
- Taloudessa on paljon erilaisia sähkölaitteita, esimerkiksi sähköpatterit, sauna tai palju
- Taloudessa on useampi sähköauto
Staattinen kuormanhallinta
Staattinen kuormanhallinta jakaa lataustehon tasaisesti samaan aikaan ladattavien sähköautojen kesken. Staattinen kuormanhallinta on suosittu ratkaisu esimerkiksi suurilla parkkipaikoilla, taloyhtiöissä tai usealla pistorasialla varustetuissa latauspisteissä.
Asennusvaiheessa latausasemalle kerrotaan paljonko sähkövirtaa on maksimissaan käytettävissä lataamiseen. Isommassa kohteessa latausasemat jakavat tuon kuorman keskenään eri autoille. Staattista kuormanhallintaa voidaan käyttää myös kotilatauksessa, mutta se ei ole yhtä tehokas kuin dynaaminen. Staattisessa kuormanhallinnassa latausasema ei tiedä paljonko muut kodin laitteet käyttävät sähköä, ja jos muilla laitteilla tulee kova kulutuspiikki niin päävaroke voi palaa. Yleensä asentaja määrittelee latausaseman käyttöön turvallisen tason, jota ei ylitetä. Kääntäen latausasema ei tiedä, jos sähkökapasiteettia olisi enemmänkin käytettävissä lataamiseen.
Kotilataamiseen staattista kuormanhallintaa parempi on dynaaminen kuormanhallinta. Staattinen kuormanhallinta on kuitenkin parempi kuin ei kuormanhallintaa ollenkaan. Staattinen kuormanhallinta soveltuu parhaiten suurille parkkipaikoille ja taloyhtiöille.
- Hankit latauspisteitä suurille parkkipaikoille
- Kytket useamman latausaseman samaan sarjaan tai latausasema on kaksipaikkainen
manuaalinen kuormanhallinta
Monissa sähköauton latausasemissa lataustehoa voidaan muuttaa puhelinsovelluksen tai auton kautta. Tällöin voit manuaalisesti asettaa pienen lataustehon esimerkiksi päivän ajalle jolloin talouden sähkökapasiteetti on äärimmillään. Yötä vasten lataustehoa voidaan nostaa sovelluksesta, kun muiden laitteiden kulutus on pienempää. Manuaalisen kuormanhallinnan tehokas toteutus vaatii lataajalta paljon säätöä sovelluksen kautta. Huonossa tapauksessa pääsulake voi silti palaa, kun latausasema ei tiedä paljonko muut kodin laitteet kuluttavat sähköä.
- Ladattavana on vain yksi hybridiauto ja haluat välttää kalliimman alkuinvestoinnin
Nordic plug suosittelee:
PARAS 22kW LATAUSASEMA DYNAAMISELLA KUORMANHALLINNALLA
Autotekniikan luottotekijä DEFA:n valmistama uutuus DEFA Power 22kW on helppokäyttöinen älykäs sähköauton latausasema jokaiseen kotiin.
Premium-laatuinen, pohjoisiin olosuhteisiin testattu laite on helppo asentaa ja käyttää. Käytännöllisen ulkonäön lisäksi laite tarjoaa poikkeuksellisen paljon ominaisuuksia, toimintavarmuutta sekä helppokäyttöisyyttä vaivattoman ja tehokkaan latauskokemuksen saavuttamiseksi.
Latausasema on tarkoitettu seinäasennettavaksi ja sitä voidaan käyttää sekä sisä- että ulkotiloissa. Kotelo on suunniteltu kestämään ankarampiakin suomalaisia kelejä. Latausasema voidaan asentaa 1- tai 3-vaiheisena (3,7-11kW) ja latausaseman latausteho on maksimissaan 22kW 3-vaiheisena.
Kuuden metrin Type-2 kaapelilla varustettu latausasema sopii niin täyssähköautojen kuin lataushybridien lataamiseen, ja tekee lataamisesta vaivatonta joka kerta.
DEFA Powerissa on sisäänrakennettu staattinen kuormanhallinta. DEFA Poweria on mahdollista tilata myös dynaamisella kuormanhallinnalla.
Autamme kaikissa kysymyksissä
Askarruttaako jokin? - kysy meiltä 😊
- Sinun ei tarvitse olla sähköinsinööri ja autamme matalalla kynnyksellä kaikissa kysymyksissä!
Asiakaspalvelu on auki arkisin klo 10-15 puhelimessa, chatissa ja sähköpostilla.
Taneli - Nordic Plugin asiakaspalvelu
suosituimmat latausasemat hankit luotettavasti kotimaisesta verkkokaupasta
Nordic Plug on asiantunteva, kotimainen latausasemien ja muiden lataustuotteiden verkkokauppa. Laadun takuunamme on Avainlippu-merkki.
Asiakaspalvelu on meille ykkösasia, kauttamme hankituille tuotteille saat laitetakuun lisäksi teknisen tuen koko laitteen eliniän ajaksi.
Asiakaspalvelumme on auki jokaisena arkipäivänä, ja vastaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä kaikkiin kysymyksiin.
Meihin voit olla yhteydessä puhelimitse, chatin tai sähköpostin välityksellä – mikä tahansa kanava sopii sinulle parhaiten.
Autamme ihmisiä löytämään heidän ajoneuvoihinsa sopivat, turvalliset ja kustannustehokkaat lataustarvikkeet.
Artikkeleita avuksesi
sähköauton lataus
- pikaopas
Olemme koonneet tähän oppaaseen yleisimmät sähköautoihin ja niiden lataamiseen liittyvät kysymykset. Lue oppaasta kaikki mitä sinun tulee tietää sähköauton lataamisesta.
latausasema kotiin
Sähköauton kotilatausaseman valinta tuottaa usein päänvaivaa. Tässä viiden kohdan tarkastuslista helpottamaan valintaasi. Yleisin kodin sähköliittymä on 3x25A, jolla voit hyödyntää enintään 11kW lataustehoa.
parhaat kotilatausasemat 2024
Mikä on paras sähköauton latausasema kotiin vuonna 2024? Tässä tekstissä vertailimme parhaimmat kotilatausasemat, jonka avulla löydät sinulle sopivimman 11kW tai 22kW latausaseman.