TYÖSUHDE-ETU: SÄHKÖAUTON LATAAMINEN

sähköauton lataaminen työsuhde-etuna
Kuinka sähköauton lataaminen työpaikalla tai kotona vaikuttaa verotukseen? Miten työsuhdeautoa ladataan kotona? Vuonna 2021 tehdyt veromuutokset ovat vaikuttaneet sekä täyssähkö- ja hybridiautoilun työsuhde-etuihin että autojen lataamiseen työpaikalla. Työntekijöiden ja yritysten kannattaakin nyt pohtia, kuinka lataaminen hoidetaan tulevaisuudessa.

TÄYSSÄHKÖISTEN TYÖSUHDEAUTOJEN VEROTUS KEVENI VUONNA 2021

Työsuhdeautojen verotukseen tuli muutoksia vuoden 2021 alussa. Täyssähköisten työsuhdeautojen verotusarvo aleni tuolloin 170 eurolla kuukaudessa vuosille 2021–2025. Muutos koski sekä vapaan autoedun että käyttöedun täyssähköisiä työsuhdeautoja, jotka on ensirekisteröity Suomeen uutena vuonna 2020 tai sen jälkeen. Kevennyksellä on ollut selkeä positiivinen vaikutus heihin, jotka käyttävät sähköautoa työsuhdeautona.

Vapaaseen autoetuun kuuluvassa käyttökustannusten osuudesta vähennetään lisäksi täyssähköautoilla 0,08 € kilometriltä tai 120€ kuukaudessa. Tällöin vapaan autoedun täyssähköauton veroetuus on yhteensä 290 € kuukaudessa.

Työnantajan kustantama sähköauton lataaminen työpaikalla tai julkisessa latauspisteessä on verovapaa etu vuosina 2021–2025. Laki mahdollistaa etuuden tarjoamisen työntekijöille, mutta ei velvoita siihen. Etu koskettaa täyssähköautoja ja lataushybridejä.

Työnantajan maksaman kotilatausasema katsotaan auton lisävarusteeksi. Tämä helpottaa työsuhdeauton kotilataamista. Mikäli latausasema hankitaan jo alun perin työntekijän omistukseen, latausasema on veronalaista palkkatuloa. Arvo lasketaan laitteen ostohinnasta ja asennuskustannuksesta. Työntekijän vastuulle jää selvittää kotilatausaseman asennusmahdollisuus taloyhtiössä.

Latauspisteavustus työnantajalle

Hyviä uutisia kaikille työnantajille. Vuosina 2022-2023ARA myöntää avustuksia työpaikoille asennettaviin sähköautojen latauslaitteisiin. Avustuksiin varataan vuosittain 1,5 miljoonaa euron määrärahat. Avustus on 750€ jokaista latauspistettä kohti. Yksi taho voi hakea tukea 10 latauspistettä varten per vuosi. Avustusta voi hakea yritykset, kunnat, kaupungit, yksityiset työnantajat, seurakunnat ja niin edelleen. Avustuksella voidaan hankkia ja asentaa sähköautojen käyttökuntoisia latauspisteitä pääsääntöisesti työntekijöiden käyttöön tarkoitetuille pysäköintipaikoille. Avustuksen piirissä olevissa laitteissa on oltava:
- vähintään 3.7kW latausteho
- niiden on tuettava 11kW lataustehoa
- laitteessa on oltava Type-2 pistotulppa tai latauskaapeli
- laitteeseen voidaan kytkeä kuormanhallinta (lähtökohtaisesti kaikkiin voidaan)

Lue lisää täältä: https://www.ara.fi/fi-FI/Lainat_ja_avustukset/Tyopaikkojen_latauspisteavustus

KOTONA LATAAMINEN TYÖNANTAJAN KUSTANTAMANA

Kotona lataaminen työnantajan piikkiin koskee tällä hetkellä ainoastaan vapaan autoedun käyttäjiä. Jos palkansaaja lataa työnantajan kustannuksella vapaana autoetuna saamaansa autoa, palkansaajalle ei muodostu lataamiseen käytetystä sähköstä erillistä veronalaista etua. Vapaan autoedun arvoon nimittäin sisältyy myös auton käyttövoimakustannusten arvo. Sama koskee tällaisen auton lataamista kotona, kunhan lataamiseen käytetyn sähkön määrä on luotettavasti todennettavissa erillisellä mittauslaitteella. Olemme vahvistaneet 07/2022 verohallinnon asiantuntijalta erikseen, että esimerkiksi latausaseman mobiiliapplikaatio on hyväksyttävä mittauslaite.

Verovapauden kannalta ei ole merkitystä sillä, maksaako työnantaja suoraan sähköyhtiölle vai korvaako työnantaja työntekijälle hänen itse maksamansa laskun.

YHTEENVETO

  • Omaa sähköautoa, lataushybridiä tai käyttöetuautoa voidaan ladata työpaikalla työnantajan tarjoamalla sähköllä. Tämä on verovapaa luontoisetu ainakin vuoteen 2025 saakka.
  • Vapaan autoedun tapauksessa työnantaja maksaa polttoaine- ja energiakustannukset. Työntekijälle ei muodostu veronalaista luontoisetua.
  • Voit hakea ARAlta latauspisteavustusta työpaikan latauslaitteisiin: 750€ per latausasema ja maksimissaan 10 latauslaitetta vuodessa.
  • Jos työntekijällä on vapaa autoetu, sähköauton lataaminen kotona on mahdollista työnantajan laskuun. Työntekijälle ei muodostu veronalaista luontoisetua, ja ladatun sähkön katsotaan kuuluvan vapaan autoedun arvoon. Sähkön määrä on kuitenkin mitattava erillisellä mittarilla. Mikäli mittaria ei ole, on kyseessä veronalainen etuus.
  • Työnantaja voi hankkia työntekijälle latausaseman kotiin, mikäli työntekijällä on vapaa autoetu. Latausasema asennuksineen on rahanarvoinen verotettava etu. Latausasemassa on oltava kulutusmittari.

Tutustu lataustuotteisiimme:

Muut lukivat myös...

Paljonko sähköauton lataaminen maksaa?

Sähköauton lataus mökillä - mitä ottaa huomioon

Myydyimmät sähköautot Suomessa