TYÖSUHDE-ETU: SÄHKÖAUTON LATAAMINEN

työsuhde-etu sähköauton lataaminen

TANELI IKONEN 5 MINUUTIN LUKU 

päivitetty 9.10.2023

Kuinka sähköauton lataaminen työpaikalla tai kotona vaikuttaa verotukseen? Miten työsuhdeautoa ladataan kotona? Vuonna 2021 tehdyt veromuutokset ovat vaikuttaneet sekä täyssähkö- ja hybridiautoilun työsuhde-etuihin että autojen lataamiseen työpaikalla. Työntekijöiden ja yritysten kannattaa nyt pohtia, kuinka lataaminen halutaan hoidetaan tulevaisuudessa. Verottaja ei tehnyt muutoksia autoedun verotukseen vuoden 2023 alkaessa, vaan työnantajan maksama sähköauton lataaminen on edelleen verovapaa etu.

TÄYSSÄHKÖISTEN TYÖSUHDEAUTOJEN VEROTUS KEVENI VUONNA 2021

Työsuhdeautojen verotukseen tuli muutoksia vuoden 2021 alussa. Täyssähköisten työsuhdeautojen verotusarvo aleni tuolloin 170 eurolla kuukaudessa vuosien 2021–2025 ajaksi. Muutos koski sekä vapaan autoedun, että käyttöedun täyssähköisiä työsuhdeautoja, jotka on ensirekisteröity Suomeen uutena vuonna 2020 tai sen jälkeen. Verotuksen keventämisellä on ollut selkeästi positiivinen vaikutus heihin, jotka käyttävät sähköautoa työsuhdeautona. Verottaja ei tehnyt muutoksia autoedun verotukseen vuonna 2022.

Vapaaseen autoetuun kuuluvasta käyttökustannusten osuudesta vähennetään lisäksi täyssähköautoilla 0,08 € kilometriltä tai 120€ kuukaudessa. Tällöin vapaan autoedun täyssähköauton veroetuus on yhteensä 290 € kuukaudessa.

Työnantajan kustantama sähköauton lataaminen työpaikalla tai julkisessa latauspisteessä on verovapaa etu vuosina 2021–2025. Laki mahdollistaa etuuden tarjoamisen työntekijöille, mutta ei velvoita siihen. Etu koskettaa täyssähköautoja ja lataushybridejä.

Työnantajan maksama kotilatausasema katsotaan lähtökohtaisesti auton lisävarusteeksi. Tämä helpottaa työsuhdeauton kotilataamista. Mikäli latausasema hankitaan jo alun perin työntekijän omistukseen, niin latausasema on veronalainen etu, joka arvostetaan omistusoikeuden siirtohetken mukaiseen käypään arvoon. Veronalainen arvo lasketaan latausaseman ostohinnasta ja asennuskustannuksesta. Taloyhtiössä asuvan työntekijän vastuulle jää itse selvittää kotilatausaseman asennusmahdollisuudet.

Sähköauton latausaseman asennuskustannukset otetaan huomioon osana latausaseman hankintahintaa.

KOTONA LATAAMINEN TYÖNANTAJAN KUSTANTAMANA

Kotona lataaminen työnantajan piikkiin koskee tällä hetkellä ainoastaan vapaan autoedun käyttäjiä. Jos palkansaaja lataa työnantajan kustannuksella vapaana autoetuna saamaansa autoa, palkansaajalle ei muodostu lataamiseen käytetystä sähköstä erillistä veronalaista etua. Vapaan autoedun arvoon nimittäin sisältyy auton käyttövoimakustannusten arvo. Sama koskee tällaisen auton lataamista kotona, kunhan lataamiseen käytetyn sähkön määrä on luotettavasti todennettavissa erillisellä mittauslaitteella. Olemme vahvistaneet 03/2023 verohallinnon asiantuntijalta erikseen, että esimerkiksi latausaseman mobiiliapplikaatio on hyväksyttävä mittauslaite.

Verovapauden kannalta ei ole merkitystä sillä, maksaako työnantaja lataukseen kulutetun sähkön suoraan sähköyhtiölle vai korvaako työnantaja työntekijälle hänen itse maksamansa laskun.

Pörssisähkön käyttäjät huomio: lataamiseen käytetyn sähkön hintana ei voi käyttää sähkön kulutuksen keskimääräistä hintaa per kilowattitunti, vaan palkansaajan on pystyttävä osoittamaan lataamiseen käytetyn sähkön todellinen hinta. Selvityksen puuttuessa palkansaaja voi käyttää sähkölaskun alinta kilowattituntihintaa. On siis mahdollista, että sähkölaskun alin kWh-hinta on 0 euroa tai jopa negatiivinen. Tällöin työnantaja ei voi maksaa verovapaasti korvausta lataamisesta aiheutuneista kustannuksista. Pörssisähköllä lataamisesta voit lukea lisää täältä.

PARAS KOTILATAUSASEMA VAPAAN AUTOEDUN KÄYTTÄJILLE

YHTEENVETO

  • Omaa sähköautoa, lataushybridiä tai käyttöetuautoa voidaan ladata työpaikalla työnantajan tarjoamalla sähköllä. Tämä on verovapaa luontoisetu ainakin vuoteen 2025 saakka.
  • Vapaan autoedun tapauksessa työnantaja maksaa polttoaine- ja energiakustannukset. Työntekijälle ei muodostu veronalaista luontoisetua.
  • Voit hakea ARAlta latauspisteavustusta työpaikan latauslaitteisiin: 750€ per latausasema ja maksimissaan 10 latauslaitetta vuodessa. Laitteessa tulee olla valmius 11kW lataustehoon, Type2 liitäntä ja kuormanhallinta.
  • Jos työntekijällä on vapaa autoetu, sähköauton lataaminen kotona on mahdollista työnantajan laskuun. Työntekijälle ei muodostu veronalaista luontoisetua, ja ladatun sähkön katsotaan kuuluvan vapaan autoedun arvoon. Sähkön määrä on kuitenkin mitattava erillisellä mittarilla. Mittari voi olla energiamittari tai mobiilisovellus. Mikäli mittaria ei ole, on kyseessä veronalainen etuus.
  • Työnantaja voi hankkia työntekijälle latausaseman kotiin, mikäli työntekijällä on vapaa autoetu. Latausasema asennuksineen on rahanarvoinen verotettava etu, jos työntekijästä tulee latausaseman omistaja. Latausasemassa on oltava kulutusmittari.
Tutustu lataustuotteisiimme:
artikkeleita avuksesi
Sähköauton kotilatausaseman valinta
latausasema kotiin

Sähköauton kotilatausaseman valinta tuottaa usein päänvaivaa. Tässä viiden kohdan tarkastuslista helpottamaan valintaasi. Yleisin kodin sähköliittymä on 3x25A, jolla voit hyödyntää enintään 11kW lataustehoa.

Sähköauton lataus tulevaisuudessa
paljonko sähköauton lataus maksaa?

Mitä sähköauton lataus maksaa bensa-autoon verrattuna? Mitkä tekijät vaikuttavat latauskustannuksiin? Mitä hintaeroja on kotilatausasemien ja julkisten latauspisteiden välillä?

Nordic Plug sähköautojen latausasemavertailu 2023
parhaat kotilatausasemat 2023

Mikä on paras sähköauton latausasema kotiin vuonna 2023? Tässä tekstissä vertailimme parhaimmat kotilatausasemat, jonka avulla löydät sinulle sopivimman 11kW tai 22kW latausaseman.

asiakaspalvelumme on apunasi
  • Askarruttaako latausaseman valinta tai asennuksen mahdollisuus yritykseenne? Kysy pois!

  • Sinun ei tarvitse olla sähköinsinööri ja autamme matalalla kynnyksellä kaikissa kysymyksissä!
  • Asiakaspalvelu on auki arkisin klo 10-15 puhelimessa, chatissa ja sähköpostilla. Sähköpostitiedusteluihin vastaamme viimeistään seuraavana arkipäivänä. Ota yhteyttä: asiakaspalvelu@nordicplug.fi

Nordic Plugin asiakaspalvelu apunasi

Taneli Ikonen - Nordic Plugin asiakaspalvelu

Nordic Plug suomalainen verkkokauppa
suosituimmat latausasemat hankit luotettavasti kotimaisesta verkkokaupasta

Nordic Plug on asiantunteva, kotimainen latausasemien ja muiden lataustuotteiden verkkokauppa. Laadun takuunamme on Avainlippu-merkki.


Asiakaspalvelu on meille ykkösasia, kauttamme hankituille tuotteille saat laitetakuun lisäksi teknisen tuen koko laitteen eliniän ajaksi.


Asiakaspalvelumme on auki jokaisena arkipäivänä, ja vastaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä kaikkiin kysymyksiin.


Meihin voit olla yhteydessä puhelimitse, chatin tai sähköpostin välityksellä – mikä tahansa kanava sopii sinulle parhaiten.


Autamme ihmisiä löytämään heidän ajoneuvoihinsa sopivat, turvalliset ja kustannustehokkaat lataustarvikkeet.