dynaaminen kuormanhallinta omakotitalossa

Kirjoittanut Juha Kummunmäki

JUHA KUMMUNMÄKI, 4 MINUUTIN LUKU

22.11.2022

Dynaaminen kuormanhallinta tekee sähköauton lataamisesta kotona helppoa ja huoletonta. Dynaaminen kuormanhallinta tarkkailee kodin sähköliittymän kuormitusta ja säätelee latausaseman lataustehoa automaattisesti sen mukaan. Ilman kuormanhallintaa laturista ei saada turvallisesti maksimitehoa irti ja pahemmassa tapauksessa sen uupuminen voi johtaa pääsulakkeen palamiseen ja vaihto-operaatioon.


Dynaamisen kuormanhallinnan avulla sähköauton lataus tapahtuu täydellä teholla silloin, kun muut kodin sähkösyöpöt eivät ole päällä ja kapasiteetti siihen riittää. Jos ladataan useampaa autoa saman aikaisesti, kuormanhallinnan avulla lataustehoa voidaan rajoittaa niin, että kaikki autot saavat tasaisesti saman verran virtaa kiinteistön sähköliittymän kapasiteetin rajoissa. 

Mitä tarkoittaa dynaaminen kuormanhallinta?

Dynaaminen kuormanhallinta tarkoittaa, että latausasema säätää lataustehoa automaattisesti sen mukaan, kuinka paljon sähköä kiinteistössä on saatavilla. Tällöin latausasema säätelee sähkön käyttöä kodin muun sähkönkulutuksen mukaan, niin ettei sähköliittymä ylikuormitu. Esimerkiksi iltapäivän aikana, kun sähkönkulutus on korkeimmillaan kodinkoneiden ollessa käynnissä, auton latausteho laskee automaattisesti, jotta kapasiteetti ei ylity. Yön aikana taas, kun sähkönkulutus on alhaisimmillaan, auton latausteho nousee automaattisesti. 


Dynaamisen kuormanhallinnan avulla vältytään kiinteistön sähkökapasiteetin ylitykseltä ja pääsulakkeen palamiselta.


Dynaamisen kuormanhallinnan etuna on se, että sinun ei tarvitse itse huolehtia sähkökapasiteetin säätelystä. Jos taloudessasi on useampi sähköauto, on dynaaminen kuormanhallinta melkeinpä välttämätön hankinta, koska sähköjärjestelmä kuormittuu huomattavasti. Dynaamisen kuormanhallinnan avulla pääset hyödyntämään latausaseman maksimitehot. Ilman dynaamista kuormanhallintaa usean latausaseman lataustehon voi laskea tietylle tasolle, jonka pääsulake kestää muun sähkönkulutuksen ohella. Sopivan tason voi kysyä sähköasentajalta. Tällöin laturi ei kuitenkaan pääse hyödyntämään sähkönkulutuksen alhaisia jaksoja ja tehoja jää käyttämättä.


Kun dynaaminen kuormanhallinta otetaan käyttöön, sähköasentaja asentaa erillisen älymittarin kotisi sähkökeskukseen seuraamaan liittymän sähkönkulutusta. Mittari juttelee latausaseman kanssa ja kertoo paljonko lataustehoa on käytettävissä.

Dynaaminen kuormanhallinta sähköauton latauksessa omakotitalossa

Kuva dynaamisesta kuormanallinnasta omakotitalossa


Omakotitalossa pääsulakkeen koko on yleensä 3x25A. Sähkökapasiteetti loppuu äkkiä kesken, jos laturin lisäksi sähköä käyttää samanaikaisesti esimerkiksi sähkökiuas, sähköpatterit tai muut paljon energiaa kuluttavat laitteet. Dynaaminen kuormanhallinta tarkkailee kulutusta reaaliajassa ja säätelee sen mukaan lataustehon optimaaliseksi. Sinun ei tarvitse huolehtia muusta, kuin laittaa auto kiinni laturiin. 

Kenelle dynaaminen kuormanhallinta sopii?

Dynaamista kuormanhallintaa voi suositella kaikille, mutta etenkin jos taloudessa on enemmän kuin yksi auto, taloudessa on pieni sähköliittymä tai taloudessa on suuri sähkönkulutus. Dynaaminen kuormanhallinta soveltuu myös taloyhtiökäyttöön ja yrityksille.

Dynaamisen kuormanhallinnan hyödyt latausasemassa


Tarvitaanko dynaaminen kuormanhallinta aina?

Dynaaminen kuormanhallinta on hyödyllinen ja auttaa paljon, mutta se ei ole välttämätön lisä. Useimmat Nordic Plugin latausasemat ja latauslaitteet tarjoavat myös manuaalisen kuormanhallinnan. Tämä tarkoittaa lataustehon rajaamista tietylle tasolle itse esimerkiksi latausaseman puhelinsovelluksen kautta. Sovelluksesta lataustehoa voidaan laskea minimiin, kun sauna ja uuni on päällä, ja yölle lataustehoa voidaan nostaa. Manuaalinen kuormanhallinta on edullinen vaihtoehto ja sopii hyvin yhden sähköhybridin tai sähköauton talouksille. 

Suosittelemme: defa power 22kw latausasema ja defa balancer dynaaminen kuormanhallinta

Nordic Plugin valikoimasta löytyy täydellinen latausasema dynaamisella kuormanhallinnalla. DEFA Power on mobiilisovelluksella varustettu älykäs 22kW latausasema, josta saatavilla löytyy myös dynaaminen kuormanhallinta DEFA Balancer- lisäosalla.


Latausaseman voi kytkeä kodin WiFi-verkkoon tai käyttää Ethernet- kaapelia verkkoyhteyden muodostamiseksi. Mobiilisovelluksen avulla latausasemaa on helppo käyttää, lataustehoa voidaan säätää ja lataus ajastaa vaikkapa yölle yösähkön hyödyntämiseksi. Mobiilisovellus tarjoaa kattavan, PDF- muodossa ladattavan käyttäjäkohtaisen latausraportin taloyhtiön laskutustarpeita tai työnantajan autoetua varten. Sovelluksella on mahdollista myös hyödyntää pörssisähkösopimusta ja ladata autosi silloin, kun sähkön hinta on halpaa. Dynaaminen kuormanhallinta pitää huolen, että kodin sähköliittymässä riittää virtaa myös muille laitteille ja latausaseman maksimitehot hyödynnetään. 


Laitteessa on 6 metrinen Type-2 latauskaapeli ja sisäänrakennetut A- ja B-vikavirtasuojat. Tämä kaunis latausasema sopii jokaiseen kotiin tai vaikkapa mökille. DEFA Power latausasema on saatavilla verkkokaupasta nopealla toimituksella.

DEFA Power latausasema kotiin
Sale Off
DEFA Power 22kW, 6m Type2, Pörssisähkö, Kuormanhallinta
€769,00€729,00

Oliko teksti hyödyllinen? Jaa se facebookissa!

artikkeleita avuksesi

Sähköauton kotilatausaseman valinta
latausasema kotiin

Sähköauton kotilatausaseman valinta tuottaa usein päänvaivaa. Tässä viiden kohdan tarkastuslista helpottamaan valintaasi. Yleisin kodin sähköliittymä on 3x25A, jolla voit hyödyntää enintään 11kW lataustehoa.

Sähköauton lataus pörssisähköllä
sähköauton lataus pörssisähköä hyödyntäen

Onko sinulla tuntihintainen sähkösopimus ja tahdot ladata sähköautosi silloin, kun spot- hinnat ovat alhaisimmillaan? Lue pörssisähköllä lataamisen vinkit ja kurkkaa suositellut tuotteet! 

Nordic Plug sähköautojen latausasemavertailu 2023
parhaat kotilatausasemat 2023

Mikä on paras sähköauton latausasema kotiin vuonna 2023? Tässä tekstissä vertailimme parhaimmat kotilatausasemat, jonka avulla löydät sinulle sopivimman 11kW tai 22kW latausaseman.

asiakaspalvelumme on apunasi
  • Askarruttaako latausaseman valinta tai asennuksen mahdollisuus yritykseenne? Kysy pois!

  • Sinun ei tarvitse olla sähköinsinööri ja autamme matalalla kynnyksellä kaikissa kysymyksissä!
  • Asiakaspalvelu on auki arkisin klo 10-15 puhelimessa, chatissa ja sähköpostilla. Sähköpostitiedusteluihin vastaamme viimeistään seuraavana arkipäivänä. Ota yhteyttä: asiakaspalvelu@nordicplug.fi

Nordic Plugin asiakaspalvelu, Taneli Ikonen

Taneli Ikonen - Nordic Plugin asiakaspalvelu

Nordic Plug suomalainen verkkokauppa
suosituimmat latausasemat hankit luotettavasti kotimaisesta verkkokaupasta

Nordic Plug on asiantunteva, kotimainen latausasemien ja muiden lataustuotteiden verkkokauppa. Laadun takuunamme on Avainlippu-merkki.


Asiakaspalvelu on meille ykkösasia, kauttamme hankituille tuotteille saat laitetakuun lisäksi teknisen tuen koko laitteen eliniän ajaksi.


Asiakaspalvelumme on auki jokaisena arkipäivänä, ja vastaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä kaikkiin kysymyksiin.


Meihin voit olla yhteydessä puhelimitse, chatin tai sähköpostin välityksellä – mikä tahansa kanava sopii sinulle parhaiten.


Autamme ihmisiä löytämään heidän ajoneuvoihinsa sopivat, turvalliset ja kustannustehokkaat lataustarvikkeet.