Dynaaminen kuormanhallinta latausasemaan omakotitalossa

dynaaminen kuormanhallinta latausasemaan omakotitalossa 

Dynaaminen kuormanhallinta tekee sähköauton lataamisesta kotona helppoa ja huoletonta. Dynaaminen kuormanhallinta tarkkailee kodin sähköliittymän kuormitusta ja säätelee latausaseman lataustehoa automaattisesti sen mukaan. Ilman kuormanhallintaa laturista ei saada turvallisesti maksimitehoa irti ja pahemmassa tapauksessa sen uupuminen voi johtaa pääsulakkeen palamiseen ja vaihto-operaatioon.


Dynaamisen kuormanhallinnan avulla sähköauton lataus tapahtuu täydellä teholla silloin, kun muut kodin sähkösyöpöt eivät ole päällä ja kapasiteetti siihen riittää. Jos ladataan useampaa autoa saman aikaisesti, kuormanhallinnan avulla lataustehoa voidaan rajoittaa niin, että kaikki autot saavat tasaisesti saman verran virtaa kiinteistön sähköliittymän kapasiteetin rajoissa. 

Mitä tarkoittaa dynaaminen kuormanhallinta?

Dynaaminen kuormanhallinta tarkoittaa, että latausasema säätää lataustehoa automaattisesti sen mukaan, kuinka paljon sähköä kiinteistössä on saatavilla. Tällöin latausasema säätelee sähkön käyttöä kodin muun sähkönkulutuksen mukaan, niin ettei sähköliittymä ylikuormitu. Esimerkiksi iltapäivän aikana, kun sähkönkulutus on korkeimmillaan kodinkoneiden ollessa käynnissä, auton latausteho laskee automaattisesti, jotta kapasiteetti ei ylity. Yön aikana taas, kun sähkönkulutus on alhaisimmillaan, auton latausteho nousee automaattisesti. 


Dynaamisen kuormanhallinnan avulla vältytään kiinteistön sähkökapasiteetin ylityksestä ja pääsulakkeen palamiselta.


Dynaamisen kuormanhallinnan etuna on se, että sinun ei tarvitse itse huolehtia sähkökapasiteetin säätelystä. Jos taloudessasi on useampi sähköauto, on dynaaminen kuormanhallinta melkeinpä välttämätön hankinta, koska sähköjärjestelmä kuormittuu huomattavasti. Dynaamisen kuormanhallinnan avulla pääset hyödyntämään latausaseman maksimitehot. Ilman dynaamista kuormanhallintaa usean latausaseman lataustehon voi laskea tietylle tasolle, jonka pääsulake kestää muun sähkönkulutuksen ohella. Sopivan tason voi kysyä sähköasentajalta. Tällöin laturi ei kuitenkaan pääse hyödyntämään sähkönkulutuksen alhaisia jaksoja ja tehoja jää käyttämättä.


Kun dynaaminen kuormanhallinta otetaan käyttöön, sähköasentaja asentaa erillisen älymittarin kotisi sähkökeskukseen seuraamaan liittymän sähkönkulutusta. Mittari juttelee latausaseman kanssa ja kertoo paljonko lataustehoa on käytettävissä.

Dynaaminen kuormanhallinta sähköauton latauksessa omakotitalossa

Kuva dynaamisesta kuormanallinnasta omakotitalossa


Omakotitalossa pääsulakkeen koko on yleensä 3x25A. Sähkökapasiteetti loppuu äkkiä kesken, jos laturin lisäksi sähköä käyttää samanaikaisesti esimerkiksi sähkökiuas, sähköpatterit tai muut paljon energiaa kuluttavat laitteet. Dynaaminen kuormanhallinta tarkkailee kulutusta reaaliajassa ja säätelee sen mukaan lataustehon optimaaliseksi. Sinun ei tarvitse huolehtia muusta, kuin laittaa auto kiinni laturiin. 

Kenelle dynaaminen kuormanhallinta sopii?

Dynaamista kuormanhallintaa voi suositella kaikille, mutta etenkin jos taloudessa on enemmän kuin yksi auto, taloudessa on pieni sähköliittymä tai taloudessa on suuri sähkönkulutus. Dynaaminen kuormanhallinta soveltuu myös taloyhtiökäyttöön ja yrityksille.

Dynaamisen kuormanhallinnan hyödyt latausasemassa


Tarvitaanko dynaaminen kuormanhallinta aina?

Dynaaminen kuormanhallinta on hyödyllinen ja auttaa paljon, mutta se ei ole välttämätön lisä. Useimmat Nordic Plugin latausasemat ja latauslaitteet tarjoavat myös manuaalisen kuormanhallinnan. Tämä tarkoittaa lataustehon rajaamista tietylle tasolle itse esimerkiksi latausaseman puhelinsovelluksen kautta. Sovelluksesta lataustehoa voidaan laskea minimiin, kun sauna ja uuni on päällä, ja yölle lataustehoa voidaan nostaa. Manuaalinen kuormanhallinta on edullinen vaihtoehto ja sopii hyvin yhden sähköhybridin tai sähköauton talouksille. 

Suosittelemme: TELTOCHARGE 11KW - kiinteä 11kW latausasema dynaamisella kuormanhallinnalla

Nordic Plugin valikoimasta löytyy täydellinen latausasema dynaamisella kuormanhallinnalla. TeltoCharge on mobiilisovelluksella varustettu älykäs 11kW latausasema, josta saatavilla löytyy myös dynaaminen kuormanhallinta.


Latausaseman voi kytkeä kodin wifi-verkkoon tai käyttää Bluetooth-yhteyttä. Mobiilisovelluksen avulla latausasemaa on helppo käyttää, lataustehoa voidaan säätää ja lataus ajastaa vaikkapa yölle yösähkön hyödyntämiseksi. Mobiilisovellus tarjoaa kattavan käyttäjäkohtaisen latausraportin taloyhtiön laskutustarpeita tai työnantajan autoetua varten. Dynaaminen kuormanhallinta pitää huolen, että kodin sähköliittymässä riittää virtaa myös muille laitteille ja latausaseman maksimitehot hyödynnetään. 


Laitteessa on 5 metrinen Type-2 latauskaapeli ja sisäänrakennetut A- ja B-vikavirtasuojat. Tämä kaunis latausasema sopii jokaiseen kotiin tai vaikkapa mökille. Homely Smart latausasema on saatavilla verkkokaupasta nopealla toimituksella.

Homely smart latausasema kotiin kuormanhallinta

Oliko teksti hyödyllinen? Jaa se facebookissa!

Muut lukivat myös...

Paljonko sähköauton lataaminen maksaa?

Sähköauton lataus mökillä - mitä ottaa huomioon

Myydyimmät sähköautot Suomessa