Sähköautojen turvallisuus – Mitä tulee ottaa huomioon?

Sähköauton turvallinen lataus kotona

Monet sähköauton omistajat lataavat autoaan säännöllisesti kotona, ja vaikka kotilataus on epäilemättä helppoa, se voi olla väärin tehtynä ja ilman asianmukaisia laitteita myös vaarallista. Tutkimusten mukaan jopa yli puolet sähköauton kuljettajista myöntää lataavansa autoaan väärin, yleensä selityksenä on julkisten latausasemien puute.
Mitä tulee ottaa huomioon sähköauton turvallisessa lataamisessa ja mitä voit tehdä riskien poistamiseksi? Tässä artikkelissa selvitämme, kuinka lataat sähköautoa turvallisesti kotona.

Mies lataa sähköautoa kotona

Onko sähköauton lataus turvallista? Mitä tulee ottaa huomioon?

Sähköauton lataus vaatii paljon enemmän virtaa kuin muut tavalliset kodinkoneet, ja yleisimpiä kotitalouksien pistorasioita ja jatkojohtoja ei yksinkertaisesti ole suunniteltu siirtämään niin paljon virtaa. Sen lisäksi, että ne antavat sinulle todennäköisemmin sähköiskun, ne voivat myös lisätä sähköpalojen riskiä.


Sähköauton lataamiseen liittyvät riskit johtuvat usein joko piittaamattomuudesta tai vääristä valinnoista lataustarvikkeiden ja käytäntöjen osalta. Lataamiseen löytyy useita eri tapoja.
Tärkeintä on, ettet lataa sähköautoa ihan noin vaan tavallisesta maadoitetusta pistorasiasta. Niitä ei ole tarkoitettu kestämään jatkuvaa suurta kuormitusta, kuten sähköauton lataamista yön yli. Suurimmat riskit tavallisesta pistorasiasta lataamiseen aiheutuu pistorasian ylikuumentumisesta sekä rasituksen aiheuttamasta kulumisesta. Tämä voi ajan myötä aiheuttaa laitevikoja, ja pahimmassa tapauksessa jopa tulipalon. Sähköautojen ja hybridien mukana tulee useimmiten normaaliin pistorasiaan soveltuva laturi. Varmista ennen käyttöönottoa, että latauslaitteen virta on rajoitettu 10 ampeeriin tai sen alle. Tämä tarkoittaa pidempää latausta, mutta turvallisuus edellä.


Iso-Britanniassa tehdyn kyselyn mukaan kolme neljästä sähköautolla ajavasta ovat ladanneet autojaan jatkojohdoilla, jotka eivät sovellu sähköautojen lataukseen. Jotkut jopa yhdistävät useita jatkojohtoja peräkkäin ja käyttävät sisäjatkojohtoja ulkona. On siis helppoa ymmärtää, miksi lataaminen joskus mielletään vaaralliseksi. Jos sähköauton lataaminen kodin pistorasiasta on vaarallista, on sanomattakin selvää, että jatkojohdon – tai useamman – lisääminen soppaan tekee asioista entistä riskialttiimpia.


Oikeilla varusteilla pystymme minimoimaan riskit ja tekemään lataamisesta turvallista. Älä koskaan priorisoi helppoutta turvallisuuden edelle.

Oikean kotilatausaseman valinta turvallisuuden takaamiseksi

Jotta tiedät, kuinka lataat juuri sinun sähköautosi turvallisesti, on tärkeää tuntea eri lataustavat ja näin voit varmistaa turvallisen latausmenetelmän sähköautosi lataukseen.

Lataustapa 3

  • Nopein lataustapa, joihin törmäät useimmiten liikkeellä ollessasi, esimerkiksi huoltoasemilla. Nämä pikalaturit lataavat jotkin sähköajoneuvot jopa kymmenissä minuuteissa. Suuren tehon vuoksi ne eivät kuitenkaan ole yleisessä käytössä kotitalouksissa.

Lataustapa 2

  • Tämä on yleisin lataustapa ja tarkoittaa normaalista kiinteästä Type1 tai Type2 latausasemasta lataamista. Välimalli, jonka suhteellisen nopean lataustehon ja nopeuden ansiosta soveltuu hyvin kotitalouksien käyttöön.

Lataustapa 1

  • Tämä on kaikkein hitain lataustapa. Se toimii kytkemällä sähköauton mukana tullut väliaikainen latauskaapeli (matkalaturi, kannettava laturi) tavalliseen pistorasiaan. Tätä lataustapaa käytetään lähinnä tilapäisesti tai kevyiden sähköajoneuvojen lataamiseen. Tästä kuitenkin alkavat mahdolliset vaarat pitkässä juoksussa, sillä kodin pistorasiasta lataaminen voi aiheuttaa rasian ylikuumenemisen.
Erilaiset lataustavat havainnollistettuna

Tarvitsetko latausaseman sähköautoon?

Sähköautojen ja hybridien mukana tulee useimmiten latauskaapeli, jolla voit ladata sähköautosi kotipistorasian kautta. Nämä kaapelit ovat yleensä varustettu erilaisilla suojauksilla ylivirtojen estämiseksi. Kuten tässä tekstissä on jo usein painotettu, niin sähköauton lataaminen kodin pistorasiasta voi olla vaarallista. Vaikka itse latauskaapeli olisi suojattu ja määräysten mukainen, se ei auta suojaamaan kotisi pistorasiaa ylikuumenemiselta. Tämä riski on erityisen suuri vanhemmissa talouksissa, joissa on vanhat sähköasennukset. Luonnollisesti lataaminen ei myöskään turvallisuusriskin lisäksi ole tehokasta tai taloudellista. Se ei ole kestävä ratkaisu sähköautosi päivittäiseen lataamiseen. Siksi suosittelemme käyttämään normaalia sähköpistorasiaa vain tilapäisenä latausratkaisuna.

Voiko sähköauto syttyä tuleen?

Kyllä voi, mutta toistaiseksi polttomoottoriautojen tulipalot ovat paljon todennäköisempiä. Riskit voivat kasvaa tulevaisuudessa kun sähköautojen ja latauspisteiden määrä kasvaa ja kanta vanhenee. Palot ovat harvinaisia, mutta niistä nousee melua asian ollessa uusi ja akkupalojen haastavia sammuttaa.


Vuosittain Suomessa palaa noin 1300 henkilöautoa ja palot ovat niin yleisiä, että niistä ei välttämättä edes uutisoida. Viime vuosina Suomessa on palanut pari täyssähköautoa ja yksi lataushybridiauto (HS.fi). Yhtään sähköauton aiheuttamaa rakennuspaloa ei ole tilastoitu Suomessa. Ruotsista löytyy yksi kappale ja siinä syynä oli latausaseman pistorasian tee-se-itse-viritys.


Vaikka riski paloon on minimaalinen, niin latauspisteiden ja sähköasennukseen liittyvien määräyksien noudattaminen pienentää riskejä entisestään. On hyvä tutkia kodin sähkökaapeleiden ja pistorasioiden kunto latauspisteen asennuksen yhteydessä.

Sähköauton lataaminen vahvistetulla pistorasialla (super-schuko).

Entäpä sitten vahvistetut pistorasiat, ns. super-schuko pistorasiat? Voisiko sellaisen käyttöönotto olla järkevä valinta? Kyllä voi. Super-schuko on normaalia pistorasiaa kestävämpi ratkaisu, ja sen pitäisi teoriassa kestää jatkuvaa 16A virtaa. Super-schuko rasioita on asennettu paljon esimerkiksi taloyhtiöiden parkkipaikoille. 


Vaikka vahvistetun pistorasian asentaminen on halvempaa kuin latausaseman ostaminen, se ei ole kestävä investointi pitkässä juoksussa. Lataus vahvistetulla pistorasialla kestää kauan – se on vain hieman tavallista pistorasiaa nopeampi. Joten jos joudut ajamaan paljon ja latailemaan usein, niin super-schukorasiasta lataaminen ei ole välttämättä järkevin ratkaisu vaan on syytä harkita kiinteän latausaseman hankkimista.

Super-schuko pistorasian tunnistaa sinisestä väristä

5 vinkkiä sähköauton turvalliseen lataamiseen

•    Lataa sähköautoa vain sille tarkoitetulla latausasemalla
•    Asennuta kotilatausasema sopivaan paikkaan sähköammattilaisen toimesta
•    Varmista että latausasema ja latauksessa käytettävät johdot ovat aina kuivat ja puhtaat sekä liittimet ovat kunnossa
•    Huolla lataustarvikkeet säännöllisesti pyyhkimällä ne ylimääräisestä pölystä ja liasta, ja uusi ne tarvittaessa
•    Älä koskaan priorisoi helppoutta turvallisuuden edelle

Miksi kotiin kannattaa asentaa latausasema?

Latausasemat ovat suunniteltu kotilatausta varten. Se tarkoittaa, että ne ovat paitsi nopeampia, tehokkaampia ja kestävämpiä kuin muut ratkaisut, ovat ne myös turvallisin valinta sähköauton kotilataukseen. Latausasemien turvaominaisuudet pienentävät merkittävästi riskiä sähkö-, tai laitevikoihin niin kodin sähköverkossa kuin itse autossa. Esimerkiksi sähkövian sattuessa, latausasema katkaisee virran kaapelista välittömästi. Turvallisuuden lisäksi latausasema suojaa myös autosi akkua ja laitteistoja vioilta. Huomionarvoista on latausasemien huolettomuus erilaisissa sääoloissa. Kiinteät latausasemat ovat suunniteltu kestämään äärimmäisiä sääolosuhteita, joten sinun ei tarvitse murehtia latauskaapelin käyttämistä sateella tai pakkasessa.

Ota turvallisuus vakavasti sähköautojen latauksessa

Vaikka sähköauton lataaminen kotipistorasiasta tai jatkojohtojen avulla saattaa tuntua halvalta ja kätevältä vaihtoehdolta, älä koskaan aliarvioi riskejä sähkön vaaroista. Onneksi on olemassa monia turvallisempia vaihtoehtoja. Kun lataat sähköautoa, käytä aina luotettavaa ja sähköalan ammattilaisen asentamaa latausasemaa myös kotona. Mukavuuden ja älykkäiden toimintojen lisäksi latausasemat ovat suunniteltu antamaan turvallisin sähköautojen latauskokemus paitsi sinulle, myös ajoneuvollesi.

Kun lataat sähköautoa muualla kuin kotona, kannattaa turvallisuuteen kiinnittää huomiota myös julkisilla latausasemilla. Varmista aina, että käyttämäsi latausmenetelmä sopii autollesi ja kaapelit sekä liitännät ovat kunnossa.

Kotiin asennettava oma latausasema on turvallisin ja tehokkain vaihtoehto. Tällöin sähköautoa voi ladata tehokkaasti siihen tarkoitetusta voimavirtaliitännästä turhat riskit poistaen. Latausasema antaa myös mahdollisuuden seurata sähkönkulutusta ja latauksen lämpötilaa. Älä kuitenkaan asenna latausasemaa itse. Saat asennuskumppaniemme kautta latausaseman asennuksen markkinahintaa edullisemmin. Latausasemamme ovat tuttuja kumppaneillemme ja voit varmistua laadukkaasta ja turvallisesta asennustyöstä ammattilaisten käsissä. Latausaseman asennustyöstä saa kotitalousvähennystä.

Etsitkö latausasemaa tai latauslaitetta? Tutustu valikoimaan

Muut lukivat myös...

Sähköautojen turvallisuus – Mitä tulee ottaa huomioon?
Sähköauton turvallinen lataus kotona Monet sähköauton omistajat lataavat autoaan säännöllisesti kotona, ja vaikka kotilataus on epäilemättä helppoa, se voi olla...
Kannettava latauslaite voimavirtaan (CEE) – asennusta ei tarvita
Ladattavien ajoneuvojen määrän kasvaessa reippahasti myös erilaisten latauslaitteiden tarjonta monipuolistuu. Yksi kiinnostavimmista viimeaikaisista ratkaisuista on ehdottomasti voimavirtapistokkeeseen (punainen CEE) kytkettävä...
Sähköauton sisälaturin vaikutus lataustehoon
Auton latausteho riippuu (myös) automallista Olemme saaneet soittoja hämmentyneiltä asiakkailta, kun heidän autonsa latautuvat hitaasti, vaikka latausasemissa pitäisi tehoa piisata....

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista