Sähköauton lataaminen kodin pistorasiasta ei ole turvallista

Kun sähköautojen ja ladattavien hybridiautojen rekisteröintimäärät kasvavat, samalla kasvavat myös kotilataukseen liittyvät riskit. Jotta välttyisit vaaroilta, on ensiarvoisen tärkeää tietää, kuinka lataaminen sujuu oikeaoppisesti.

Yksi vaarallinen harhaluulo on, että sähköautoa voi huoletta ladata normaalista pistorasiasta kannettavalla latauslaitteella. Todellisuudessa normaalit kodin 16 ampeerin pistorasiat eivät suurella todennäköisyydellä kestä toistuvaa ja pitkäkestoista sähköauton tai lataushybridin lataamista. Etenkin heikossa hapessa olevat pistorasiat saattavat kuumentua tällaisessa käytössä vaarallisesti. Viallinen ja ylikuumentunut pistorasia voi pahimmassa tapauksessa sulaa tai syttyä palamaan. Tulipaloriski on suurin, jos rakennusten sähköasennuksista on kulunut vuosikymmeniä, kuten esimerkiksi kesämökillä. Varmistu siis aina ennen latausta pistorasian kunnosta.

Riskeistä huolimatta sähköautojen ja hybridien mukana yleensä tulee tavalliseen pistorasiaan sopiva laturi. Sitä käytettäessä on syytä rajoittaa latauslaitteen virta korkeintaan 10 ampeeriin tai mielellään sen alle; useimpien latureiden oletusasetuksena on 8–10 ampeeria. Nordic Plug -verkkokaupan kaikissa kannettavissa latauslaitteissa latausvirta voidaan rajata 8 ampeeriin.
kodin pistorasia

Kodin pistorasia ei ole suunniteltu kestämään sähköauton lataamisen vaativaa jatkuvaa tehoa

Kellokytkimien ja jatkojohtojen käyttöä ladattaessa ei voi missään nimessä suositella, sillä lisäliitokset lisäävät ylikuumenemisen riskiä. Jotkut autovalmistajat lisäksi kieltävät ylimääräisten adaptereiden käytön lataamisen yhteydessä. Huomioi myös, että latauslaitteen raskas virtajohto voi ajan kanssa vääntää pistorasiaa vaarallisesti, mikäli laitteelle ei ole rakennettu erillistä seinätelinettä tai kaapelikoukkua. Paikaltaan lähtenyt pistorasia on turvallisuusriski, jolta vältyt jämäkän seinäkoukun avulla.
kannettava latauslaite pistorasiaan - turvallinen

Varmistu kannettavaa latauslaitetta ostaessasi siitä, että laitteen virtamäärä voidaan laskea alle 10 ampeeriin

Kotiin asennettava latausasema on etenkin omakoti- tai rivitaloasujalle helpoin, järkevin ja turvallisin latausvaihtoehto. Latausasema on aina saatavilla, ja sähköautoa voi ladata tehokkaasti siihen tarkoitetusta voimavirtaliitännästä. Latausasema antaa myös mahdollisuuden seurata muun muassa sähkönkulutusta ja latauslaitteen lämpötilaa. Latausasemien hinnat ovat laskussa: nykyisin puhutaan asennuksineen jopa alle tuhannen euron investoinnista. Auton lataaminen pistorasiasta myös kestää huomattavasti kauemmin kuin kiinteällä latausasemalla: sellaista käytettäessä auton lataaminen kestää 4–8 tuntia, kun taas normaalista pistorasiasta ladattaessa jopa yli vuorokauden. Myös julkiset pikalatausasemat sopivat mainiosti sähkö- ja hybridiajoneuvojen turvalliseen lataamiseen.

Muut lukivat myös...

Sähkömoottoripyörän lataaminen – tietopaketti
Sähkömoottoripyörän lataaminen – tietopaketti Tässä tekstissä annamme sinulle kattavan infopaketin sähkömoottoripyöristä ja niiden lataamisesta. Käymme lyhyesti mutta monipuolisesti läpi perustiedot...
Työsuhde-etu: sähköauton lataaminen
TYÖSUHDE-ETU: SÄHKÖAUTON LATAAMINEN Kuinka sähköauton lataaminen työpaikalla tai kotona vaikuttaa verotukseen? Miten työsuhdeautoa ladataan kotona? Vuonna 2021 tehdyt veromuutokset ovat...
Paljonko sähköauton lataus maksaa? Entä sähköauton latauspiste?
Paljonko sähköauton lataus maksaa? Entä sähköauton latauspiste? Oletko mahdollisesti pohtinut siirtymistä sähköauton rattiin ja mietit nyt, paljonko sähköauton lataaminen maksaa?...