Sähköauton lataaminen kodin pistorasiasta ei ole AINA turvallista

Kirjoittanut Taneli Ikonen Nordic Plug

TANELI IKONEN, 3 MINUUTIN LUKU

päivitetty 17.10.2023

Kun sähköautojen ja ladattavien hybridiautojen rekisteröintimäärät kasvavat, samalla kasvavat myös kotilataukseen liittyvät riskit. Jotta välttyisit vaaroilta, on ensiarvoisen tärkeää tietää, kuinka lataaminen sujuu oikeaoppisesti. Lue myös yleiset vinkkimme sähköauton turvalliseen ja tehokkaaseen lataamiseen.

Yksi vaarallinen harhaluulo on, että sähköautoa voi huoletta ladata normaalista pistorasiasta kannettavalla latauslaitteella. Todellisuudessa normaalit kodin 16 ampeerin pistorasiat eivät suurella todennäköisyydellä kestä toistuvaa ja pitkäkestoista sähköauton tai lataushybridin lataamista. Etenkin heikossa hapessa olevat pistorasiat saattavat kuumentua tällaisessa käytössä vaarallisesti. Viallinen ja ylikuumentunut pistorasia voi pahimmassa tapauksessa sulaa tai syttyä palamaan. Tulipaloriski on suurin, jos rakennusten sähköasennuksista on kulunut vuosikymmeniä, kuten esimerkiksi kesämökillä. Varmistu siis aina ennen latausta pistorasian kunnosta.

Riskeistä huolimatta sähköautojen ja hybridien mukana yleensä tulee tavalliseen pistorasiaan sopiva laturi. Sitä käytettäessä on syytä rajoittaa latauslaitteen virta korkeintaan 8 ampeeriin tai jopa sen alle; useimpien latureiden oletusasetuksena on 8–10 ampeeria. Nordic Plug -verkkokaupan kaikissa kannettavissa latauslaitteissa latausvirta voidaan rajata 8 ampeeriin.
Kellokytkimien ja jatkojohtojen käyttöä ladattaessa ei voi missään nimessä suositella, sillä lisäliitokset lisäävät ylikuumenemisen riskiä. Jotkut autovalmistajat lisäksi kieltävät ylimääräisten adaptereiden käytön lataamisen yhteydessä. Huomioi myös, että latauslaitteen raskas virtajohto voi ajan kanssa vääntää pistorasiaa vaarallisesti, mikäli laitteelle ei ole rakennettu erillistä seinätelinettä tai kaapelikoukkua. Paikaltaan lähtenyt pistorasia on turvallisuusriski, jolta vältyt jämäkän seinäkoukun avulla.
kannettava latauslaite pistorasiaan - turvallinen lataus pistorasiasta

Varmistu kannettavaa latauslaitetta ostaessasi siitä, että laitteen virtamäärä voidaan laskea 8 ampeeriin.

Kotiin asennettava latausasema on etenkin omakoti- tai rivitaloasujalle helpoin, järkevin ja turvallisin latausvaihtoehto. Latausasema on aina saatavilla, ja sähköautoa voi ladata tehokkaasti siihen tarkoitetusta voimavirtaliitännästä. Latausasema antaa myös mahdollisuuden seurata muun muassa sähkönkulutusta ja latauslaitteen lämpötilaa.

Latausasemien hinnat ovat laskussa: nykyisin puhutaan asennuksineen jopa alle tuhannen euron investoinnista. Auton lataaminen pistorasiasta myös kestää huomattavasti kauemmin kuin kiinteällä latausasemalla: sellaista käytettäessä auton lataaminen kestää 4–8 tuntia, kun taas normaalista pistorasiasta ladattaessa jopa yli vuorokauden. Myös julkiset pikalatausasemat sopivat mainiosti sähkö- ja hybridiajoneuvojen turvalliseen lataamiseen. Lisää latausaikavertailuja löydät latausoppaastamme.

suosituin kiinteä sähköauton latausasema

Nordic Plug suomalainen verkkokauppa

suosituimmat latausasemat hankit luotettavasti kotimaisesta verkkokaupasta

Nordic Plug on asiantunteva, kotimainen latausasemien ja muiden lataustuotteiden verkkokauppa. Laadun takuunamme on Avainlippu-merkki.


Asiakaspalvelu on meille ykkösasia, kauttamme hankituille tuotteille saat laitetakuun lisäksi teknisen tuen koko laitteen eliniän ajaksi.


Asiakaspalvelumme on auki jokaisena arkipäivänä, ja vastaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä kaikkiin kysymyksiin.


Meihin voit olla yhteydessä puhelimitse, chatin tai sähköpostin välityksellä – mikä tahansa kanava sopii sinulle parhaiten.


Autamme ihmisiä löytämään heidän ajoneuvoihinsa sopivat, turvalliset ja kustannustehokkaat lataustarvikkeet.

asiakaspalvelumme on apunasi

  • Askarruttaako latausaseman valinta tai asennuksen mahdollisuus yritykseenne? Kysy pois!

  • Sinun ei tarvitse olla sähköinsinööri ja autamme matalalla kynnyksellä kaikissa kysymyksissä!
  • Asiakaspalvelu on auki arkisin klo 10-15 puhelimessa, chatissa ja sähköpostilla. Sähköpostitiedusteluihin vastaamme viimeistään seuraavana arkipäivänä. Ota yhteyttä: asiakaspalvelu@nordicplug.fi

Nordic Plugin asiakaspalvelu auttaa kysymyksissäsi

Taneli Ikonen - Nordic Plugin asiakaspalvelu

lisää artikkeleita avuksesi
Sähköauton kotilatausaseman valinta
latausasema kotiin

Sähköauton kotilatausaseman valinta tuottaa usein päänvaivaa. Tässä viiden kohdan tarkastuslista helpottamaan valintaasi. Yleisin kodin sähköliittymä on 3x25A, jolla voit hyödyntää enintään 11kW lataustehoa.

Sähköauton lataus tulevaisuudessa
sähköautoilun tulevaisuus

Liikenne sähköistyy ja sitä myötä uusi teknologia kehittyy kovaa vauhtia taustalla. Polttomoottoriautojen myyntikielto vuoteen 2035 mennessä mietityttää monia autoilijoita Suomessa. Lue artikkeli, miltä sähköautoilun tulevaisuus näyttää!

Nordic Plug sähköautojen latausasemavertailu 2023
parhaat kotilatausasemat 2023

Mikä on paras sähköauton latausasema kotiin vuonna 2023? Tässä tekstissä vertailimme parhaimmat kotilatausasemat, jonka avulla löydät sinulle sopivimman 11kW tai 22kW latausaseman.