Sähköauton lataaminen kodin pistorasiasta ei ole AINA turvallista

Kun sähköautojen ja ladattavien hybridiautojen rekisteröintimäärät kasvavat, samalla kasvavat myös kotilataukseen liittyvät riskit. Jotta välttyisit vaaroilta, on ensiarvoisen tärkeää tietää, kuinka lataaminen sujuu oikeaoppisesti. Lue myös yleiset vinkkimme sähköauton turvalliseen ja tehokkaaseen lataamiseen.

Yksi vaarallinen harhaluulo on, että sähköautoa voi huoletta ladata normaalista pistorasiasta kannettavalla latauslaitteella. Todellisuudessa normaalit kodin 16 ampeerin pistorasiat eivät suurella todennäköisyydellä kestä toistuvaa ja pitkäkestoista sähköauton tai lataushybridin lataamista. Etenkin heikossa hapessa olevat pistorasiat saattavat kuumentua tällaisessa käytössä vaarallisesti. Viallinen ja ylikuumentunut pistorasia voi pahimmassa tapauksessa sulaa tai syttyä palamaan. Tulipaloriski on suurin, jos rakennusten sähköasennuksista on kulunut vuosikymmeniä, kuten esimerkiksi kesämökillä. Varmistu siis aina ennen latausta pistorasian kunnosta.

Riskeistä huolimatta sähköautojen ja hybridien mukana yleensä tulee tavalliseen pistorasiaan sopiva laturi. Sitä käytettäessä on syytä rajoittaa latauslaitteen virta korkeintaan 8 ampeeriin tai jopa sen alle; useimpien latureiden oletusasetuksena on 8–10 ampeeria. Nordic Plug -verkkokaupan kaikissa kannettavissa latauslaitteissa latausvirta voidaan rajata 8 ampeeriin.
Sähköauton lataaminen pistorasiasta

Kodin pistorasia ei ole suunniteltu kestämään sähköauton lataamisen vaativaa jatkuvaa tehoa

Kellokytkimien ja jatkojohtojen käyttöä ladattaessa ei voi missään nimessä suositella, sillä lisäliitokset lisäävät ylikuumenemisen riskiä. Jotkut autovalmistajat lisäksi kieltävät ylimääräisten adaptereiden käytön lataamisen yhteydessä. Huomioi myös, että latauslaitteen raskas virtajohto voi ajan kanssa vääntää pistorasiaa vaarallisesti, mikäli laitteelle ei ole rakennettu erillistäseinätelinettä tai kaapelikoukkua. Paikaltaan lähtenyt pistorasia on turvallisuusriski, jolta vältyt jämäkän seinäkoukun avulla.
kannettava latauslaite pistorasiaan - turvallinen lataus pistorasiasta

Varmistu kannettavaa latauslaitetta ostaessasi siitä, että laitteen virtamäärä voidaan laskea 8 ampeeriin.

Kotiin asennettava latausasema on etenkin omakoti- tai rivitaloasujalle helpoin, järkevin ja turvallisin latausvaihtoehto. Latausasema on aina saatavilla, ja sähköautoa voi ladata tehokkaasti siihen tarkoitetusta voimavirtaliitännästä. Latausasema antaa myös mahdollisuuden seurata muun muassa sähkönkulutusta ja latauslaitteen lämpötilaa.

Latausasemien hinnat ovat laskussa: nykyisin puhutaan asennuksineen jopa alle tuhannen euron investoinnista. Auton lataaminen pistorasiasta myös kestää huomattavasti kauemmin kuin kiinteällä latausasemalla: sellaista käytettäessä auton lataaminen kestää 4–8 tuntia, kun taas normaalista pistorasiasta ladattaessa jopa yli vuorokauden. Myös julkiset pikalatausasemat sopivat mainiosti sähkö- ja hybridiajoneuvojen turvalliseen lataamiseen. Lisää latausaikavertailuja löydät latausoppaastamme.

Sähköauton latausasemat:

Muut lukivat myös...

Easee Latausasema - kokemuksia
Easee latausasema kotiin - Kokemuksia Easee home 22kW latausasema Easee Home latausasema on saavuttanut suuren suosion Suomen markkinoilla. Latausaseman ollessa...
Kotilatausaseman valinta - 5 kohdan tarkastuslista
kotilatausaseman valinta - 5 kohdan tarkastuslista kotilatausaseman valinta sähköautolle Sopivan sähköauton latausaseman tai latauspisteen löytäminen ja valitseminen ilman kokemusta voi...
Sään vaikutus sähköauton lataamiseen
sään vaikutus sähköauton lataamiseen JUHA KUMMUNMÄKI 6 MINUUTIN LUKU  10.01.2023 Sähköauton lataaminen eri vuodenaikoina - mitä tulee ottaa huomioon? Sähköautoa harkitessa,...