Sähköauton lataaminen pörssisähköllä

Pörssisähkö - Juha Kummunmäki

JUHA KUMMUNMÄKI, 5 MINUUTIN LUKU

päivitetty 13.09.2023

Mitä on pörssisähkö?

Pörssisähköllä tarkoitetaan sellaista sähkösopimusta, jossa sähkön hinta määräytyy tunneittain sähköpörssin markkinahinnan (ns. spot-hinta) mukaan. Pörssisähkön hinnoittelu on täysin läpinäkyvää, koska se perustuu sähkön sen hetken kysyntään ja tarjotaan. Sähkön kuluttajat voivat seurata pörssisähkön hintakehitystä reaaliajassa.


Ukrainan sodan aiheuttamasta energiakriisistä johtuen pörssisähkön hinnassa on tällä hetkellä todella suurta vaihtelua. Kun sähkönkulutus on suurta päiväsaikaan, pörssisähkön hinta kohoaa. Yöaikaan sähkönkulutuksen vähentyessä hinta laskee. Hintaan vaikuttaa kulutuksen lisäksi tarjonta, eli sähkötuotanto. Tuotantoon vaikuttaa suuresti Ukrainan sodan aiheuttamat energian toimitusvaikeudet. 


Tuotantoon vaikuttaa lisäksi sääolosuhteet. Pörssisähkön hinta on alempi lämpimällä, tuulisella ja sateisella säällä, koska silloin voidaan hyödyntää tuuli- ja vesivoimaa paremmin. Runsat sateet Norjassa laskevat sähkön hintaa Suomessa. Kylmällä ja kuivalla säällä hinta on korkeampi. Ydinvoimaloiden huoltokatkot nostavat sähkön hintaa, kun tuotantoa on vähemmän. 

Pörssisähkön hintakehitys

Pörssisähkön hinta on vaihdellut rajusti viime vuosien aikana johtuen Ukrainan sodan aiheuttamasta Euroopan energiakriisistä. Suomessa talvisin käytetään paljon sähköä lämmitykseen ja kulutus on korkeaa läpi talven. Tuotannon paikkaamiseksi sähköä tuodaan Suomeen muista Pohjoismaista, Venäjältä ja Virosta. 


Pörssisähkön hinta tulee laskemaan, kun sähköntuotanto saadaan korkeammalle tasolle. Olkiluoto 3 -ydinvoimalan valmistuminen ja täyteen tehoon saattaminen parantaa sähkön tuotantoa. Lisäksi Suomeen rakennetaan paljon tuulivoimaloita seuraavien vuosien aikana, joilla nostetaan sähkön tuotantoa. Fortum ja Helen ovat osoittaneet suurta kiinnostusta rakentaa pienreaktoreita Suomeen, joilla saataisiin parannettua kaukolämpöverkon kapasiteettia. 


2022-2023 Talvi tulee käymään kuluttajan kukkaroille ennen näkemättömän kalliiksi sähköfutuurien ennustaessa 50 snt / kWh hintoja. Yli euron kWh-hinnat ovat täysin mahdollisia tulevan talven aikana. Sähkön arvonlisäveron alennus ei tule juurikaan helpottamaan kuluttajaa synkän talven keskellä. 


Pörssisähkön hinta tulee todennäköisesti laskemaan keväällä 2023. Sähkön hintaa hyvin ennakoivat sähköfutuurit näyttävät ensi kevään hintatasoksi 15-25 snt / kWh.

sähköauton lataaminen pörssisähköllä

Lataatko sähköautoa kotona pörssisähkösopimuksella? Haluatko välttää korkeat hinnat ja ladata sähköautoa halvemmalla? Meiltä löytyy siihen muutama keino. 

DEFA POWER

DEFA Power 22kW sähköauton latausasemalla lataat autosi, kun sähkön hinta on halvinta. PowerSmart- toiminnon avulla latausaseman sovellus hakee sähkön päivähinnat NordPoolista, jonka mukaan sähkön spot- hinta määräytyy Suomessa. Toiminto luo sinulle latausaikataulun ja voit ajastaa autosi latautumaan juuri niinä tunteina, kun sähkön hinta on alhaisimmillaan.

  • Kiinteä 6 metrin latauskaapeli 
  • Selkeä LCD- näyttö joka ilmoittaa sinulle latauksen tiedot
  • Käyttäjäystävällinen sovellus
  • Tehokas latausasema autotekniikan luottotoimijalta

go-e charger gemini flex

Go-e Charger Gemini Flex 11kW kannettavan latauslaite mahdollistaa myös pörssisähkön käytön. Latauslaite seuraa aktiivisesti pörssisähköhintoja ja lataus käynnistyy, kun sopiva hintataso löytyy. Lataus päättyy, kun hinta nousee etukäteen määritellyn hintatason yli. 

  • Helppo asentaa itse
  • Hyödynnä pörssisähköä "Eco mode" - aloita lataaminen kun sähkö on edullista
  • Markkinoiden paras applikaatio
  • Laite kulkeutuu mukana kodin, työpaikan ja mökin välillä

Toinen keino säästää sähkölaskussa on hyödyntää latausaseman ajastustoimintoa. Ajastustoiminto löytyy latausaseman lisäksi uusimpien sähköautojen omista applikaatioista. Lataus kannattaa siirtää tapahtumaan yöaikana, jolloin pörssisähkön hinta on alimmillaan. 


Uusimpien sähköauton omistajille löytyy poikkeuksetta autokohtainen mobiilisovellus, josta löytyy perustoiminnot kuten latauksen etähallinta ja ajastus.


Sovellusta käyttävissä latausasemissa erityisen hyödyllinen ominaisuus on 'latausaikataulu'. Voit suunnitella latausaikataulut päivä- tai viikkotasolla siten, että esimerkiksi lataus tapahtuu keskiviikkona klo 00-05 välillä ja perjantaina 00-05 välillä. 

Wallbox Copper SB latausasema ajastustoiminnolla

Seuraa pörssisähkön hintoja ja lataa silloin, kun sähkö on edullista. 


Pörssisähkön hinnan seuraaminen onnistuu näppärästi jokaiselta. Voit tarkistaa sähkön hinnan nettisivuilta tai Fingridin sovelluksesta, ja naksauttaa latauksen päälle hinnan ollessa matala. Latausta voi hallinnoida sohvalta käsin latausaseman mobiilisovelluksesta tai auton sovelluksen kautta. 


Pörssisähkön seuraaminen ja lataaminen voidaan automatisoida. Tämä onnistuu esimerkiksi Gridio -sovelluksen avulla. Gridiota tulee käyttää yhdessä auton oman applikaation kanssa.


Gridio seuraa pörssisähkön hintaa ja lähettää autolle lataussignaalin, kun toivottu hintataso saavutetaan. Tuettuja automerkkejä ovat tällä hetkellä: Tesla, Volkswagen ID., Škoda Enyaq, Hyundai, Kia, Ford Mach-E, Cupra ja SEAT. Lisää sähköautoilijoiden sovelluksia löydät artikkelistamme.


sovelluksIA pörssisähköllä SÄHKÖAUTOA lataavalle

Sähköauton lataaminen pörssisähköllä onnistuu Fingrid tuntihinta sovelluksen avulla

Tuntihinta - Fingrid

Lataa sähköautoa pörssisähkön hinnoilla Gridio sovelluksella

GRIDIO


Kannattaako pörssisähkö?

Pörssisähkösopimuksen teko on tällä hetkellä hieman arpapeliä. Vaakakupissa painavat pörssisähkön korkeat piikkihinnat, ja toisaalta taas kiinteiden sopimusten hintojen merkittävä nousu. Lähtökohtaisesti pörssisähkösopimus kannattaa, jos voit ja haluat ohjata sähkönkulutustasi itse. Jos taas pörssisähköä vertaa esimerkiksi asuntolainoihin, niin yleensä aina asuntolainoissa valitaan Euribor-laina kiinteäkorkoisen lainan sijaan. Sähkösopimuksissa tilanne on kuitenkin päinvastainen ja kiinteästi hinnoiteltua sopimusta pidetään turvallisempana vaihtoehtona.

Milloin sähkön hinta laskee?

Valoa on tunnelin päässä ja sähkön hintakehitys isossa kuvassa näyttää suotuisalta sähköauton lataajalle ja kodin lämmittäjälle. Sähkön tuotannon rakentaminen on kiihtynyt, etenkin tuulivoiman. OL3 pitäisi pystyä tuottamaan sähköä sopivalla teholla joulukuussa 2022. Lisäksi pienreaktoreita harkitaan Suomeen. Kaikki lisäpanostus sähkön tuotantoon tulee alentamaan sähkön hintaa. Kannattaa kuitenkin varautua odottamaan muutama vuosi, että investoinnit saadaan päätökseen ja sähkön hintaa alas takaisin "totuttuihin" hintoihin.

Mikä on halvin sähköyhtiö?

Netissä on useita vertailupalveluita, jossa voi kilpailuttaa eri sähköyhtiöt ja tehdä sähkösopimuksen. Palvelu hakee viimeisimmät sähköyhtiöiden tarjoukset ja näyttää hinnat. Sen lisäksi näet miten kyseisen sopimuksen sähkö on tuotettu. Sopimuksen ehtoihin kannattaa tutustua tarkasti ennen sopimuksen hyväksymistä. Osa sopimuksista on määräaikaisia ja osa toistaiseksi voimassa olevia. 


Linkkasimme oheen muutaman vertailupalvelun.


Sähkön kilpailutus.fi

Halvin sähkösopimus

Vertaa ensin

Voiko pörssisähköllä ladatessa hinnan ilmoittaa työnantajalle tai verottajalle?

Auton lataamiseen käytetty raha voidaan ilmoittaa ainakin kolmella eri tavalla työnantajalle tai verottajalle:


1. Hyödynnä latausaseman sovelluksen tuottamaa latausraporttia Tee viereiset sarakkeet tuntikulutukselle ja pörssisähkön tuntihinnalle ja raportti on valmis.


2. Shelly 3EM on ratkaisu jokaiselle latausasemalle, jossa ei välttämättä ole omaa sovellusta tai älyominaisuuksia. Voit seurata Shelly E3 avulla kulutusta reaaliajassa. Lataa CSV-muotoinen raportti kulutuksesta. Toimi Excelissä esimerkin yksi mukaan. Shelly 3EM energiamittarin löydät Nordic Plugin valikoimasta lisätarvikkeet-osiosta. 


3. Verottajan ohjeena on muuttuvissa sähkönhinnoissa raportoida toteutunut kulutus kuukauden halvimman hinnan mukaan. Pörssisähkön osalta tämä on käytännössä aina huono vaihtoehto, hinnan käydessä jonain vuorokauden aikana lähellä nollaa, koko kuukauden laskutus tapahtuu tämän mukaan.

Artikkeleita avuksesi
Sähköauton kotilatausaseman valinta
latausasema kotiin

Sähköauton kotilatausaseman valinta tuottaa usein päänvaivaa. Tässä viiden kohdan tarkastuslista helpottamaan valintaasi. Yleisin kodin sähköliittymä on 3x25A, jolla voit hyödyntää enintään 11kW lataustehoa.

Sähköauton lataus ja sääolosuhteet
sähköauton lataus ja sääolosuhteet

Mitä huomioida, kun sähköautoa ladataan eri sääolosuhteissa? Eri automallit latautuvat eri tavalla kylmällä säällä. Miten lataaminen eroaa talvella ja kesällä? Kuinka suojata latausasema sään vaikutuksilta?

Nordic Plug sähköautojen latausasemavertailu 2023
parhaat kotilatausasemat 2023

Mikä on paras sähköauton latausasema kotiin vuonna 2023? Tässä tekstissä vertailimme parhaimmat kotilatausasemat, jonka avulla löydät sinulle sopivimman 11kW tai 22kW latausaseman.