miksi ostaa sähköauto?

Kannattaako ostaa sähköauto? - Juha Kummunmäki

JUHA KUMMUNMÄKI, 4 MINUUTIN LUKU

päivitetty 20.10.2023

Sähköajoneuvot ja lataushybridit puhuttavat kodeissa ja työpaikoilla, sekä myös julkisessa keskustelussa aiheeseen törmää lähes viikoittain. Tärkein syy sähköautoilun yleistymiseen on se, että sähköautojen toivotaan laskevan liikenteen hiilidioksidipäästöjä pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi täällä kotimaassa liikenne aiheutti 21 % maan kasvihuonepäästöistä vuonna 2019, joten siirtyminen sähköautoilun pariin on perusteltua. Tässä tekstissä käsittelemme asioita, joita kannattaa ottaa huomioon sähköautoa ostaessa. Suomalaista autonostajaa mietityttävät luultavasti eniten ainakin sähköauton toimintasäde sekä lataamiseen liittyvät haasteet. Lataamisesta lisää oppaasta sähköauton lataukseen.

Sähköauto latauksessa

Sähköauton toimintamatka

Sähköautojen ja hybridien tekniikka kehittyy jatkuvasti ja samalla autojen toimintamatkat kasvavat. Tällä hetkellä hyvällä sähköautolla (esim. Volkswagen ID.4) voi kruisailla noin 400 kilometriä yhdellä latauksella. Kiinalainen Xpeng puolestaan ilmoittaa P7-automallinsa toimintamatkaksi yli 700 kilometriä yhdellä latauksella. Luku vaikuttaa tässä vaiheessa melko hurjalta, ja jää nähtäväksi, pitääkö lupaus lähellekään paikkaansa Suomen sääoloissa. Lataushybridillä ajomatka taas tyypillisesti jää 30–60 kilometriin täydellä latauksella.


Toimintamatkaan vaikuttaa useampi asia, mm. ajonopeus, lämpötila, auton sähkötoimintojen käyttö sekä akuston kunto. Kovin mukavuudenhaluinen lämmittäminen tai ilmastointi lyhentävät auton toimintamatkaa selvästi. Yleisesti ottaen kaupunkiajoja ajavalle sähköautojen nykyinen toimintasäde riittää kuitenkin vallan mainiosti.

Mies ajaa sähköautolla talvella
Auton toimintamatkaan vaikuttaa muun muassa lämpötila

Sähköautojen hinnat laskevat

Sähköautot ovat perinteisesti olleet bensa- ja dieselautoja kalliimpia. Alalle on kuitenkin tullut ja tulossa suuri määrä uusia autovalmistajia ja sitä myöden lisää kilpailua. Joidenkin arvioiden mukaan uusi pieni sähköauto maksaisi vuonna 2030 vain 3000–5000 euroa bensa-autoa enemmän. Tämä voi kuitenkin olla turhan optimistinen arvio, kun ottaa huomioon Suomen verrattain korkean autoverotuksen. Vaikka sähköauton hankintahinta on keskimäärin perinteistä autoa korkeampi, sähköauton käyttökustannukset ovat selvästi bensa- tai dieselautoa edullisemmat. Kustannus sadalle kilometrille on tällä hetkellä vain noin 3 euroa – ei paha.
Laskeva hintatrendi

Sähköautojen hinnat laskevat valikoiman kasvaessa

Lataamiseen liittyvät haasteet

Auton hinnan lisäksi myös lataamisen liittyvät seikat voivat mietityttää: löytyykö latauspaikka juuri silloin, kun akku jo varoittelee tyhjyydestään? Jos tarkoituksena on ajaa sähköautolla pidempää matkaa, on syytä selvittää etukäteen latauspisteiden sijainnit ja varata matkaan hieman enemmän aikaa. On toki mahdollista, että etukäteen selvitetty latauspiste on juuri varattuna paikalle saapuessa. 

Uusia pikalatauspisteitä otetaan kuitenkin jatkuvasti käyttöön ympäri Suomea, mikä helpottaa etenkin pidempää matkaa ajavien elämää. Lisäksi yhä useammat ruokakaupat ja ostoskeskukset tahtovat tarjota latauspaikkoja asiakkailleen, jotta ihmiset suuntaisivat kauppamatkallaan juuri heille. Eniten latauspisteitä löytyy tällä hetkellä – vähemmän yllättäen – eteläisestä Suomesta ja niukimmin idästä ja pohjoisesta. Osoitteesta Latauskartta.fi näet kaikki tämänhetkiset julkiset latauspisteet Suomessa. Lisäksi sähköautoilijoille on monia puhelinsovelluksia latauspisteiden löytämiseksi, joita olemme käsitelleet tässä artikkelissa.

Monia ihmisiä myös huolestuttaa sähköautojen lataamisen turvallisuus. Sähköauton lataaminen on kuitenkin turvallista siihen tarkoitetuilla kiinteillä latausasemilla (Mode 2 ja 3), kunhan asema on ammattilaisen asentama ja testaama. Tällainen latausasema on tänä päivänä helppo hankkia ja asennuttaa kotiin. Tilapäistä latauslaitetta (Mode 1) käytettäessä normaalista schuko-pistokkeesta on varmistuttava sähköpistokkeen toimintakunnosta. Sähköauton turvallista lataamista olemme käsitelleet jo aiemmin täällä. Turvallisen kotilatausaseman löydät meiltä.

Turvalliseen sähköauton lataamiseen kotona

€799,00€769,00
Sähköauto latauksessa

Kenelle sähköauto sopii?

Lyhyt vastaus: sähköauto sopii oikeastaan kaikille. Mikäli ajat lyhyttä matkaa, esimerkiksi kaupunkiajoa, saat täyssähköautosta kaikki hyödyt irti. Jos taas ajat pidempää matkaa, voi olla, että ajoa joutuu hieman suunnittelemaan etukäteen ja toivomaan vapaiden latauspisteiden löytymistä. Tilanne kuitenkin helpottuu sitä mukaa, kun julkisia latauspisteitä rakennetaan lisää. Pidemmän toimintamatkan omaavat sähköautot vaativat myös toistaiseksi paksumman lompakon. Myös tämä seikka on onneksi hiljalleen korjaantumassa, sillä tarjonnan kasvu laskee hintoja. Kaiken kaikkiaan sähköauto on oiva valinta, jos haluat pienentää autoilusi päästöjä ja nautit tasaisen vähä-äänisestä ajosta.
Sähköauto kotipihassa

Sähköautot sopivat nykyään kaikille.

Lisää luettavaa

Sähköauton kotilatausaseman valinta

latausasema kotiin

Sähköauton kotilatausaseman valinta tuottaa usein päänvaivaa. Tässä viiden kohdan tarkastuslista helpottamaan valintaasi. Yleisin kodin sähköliittymä on 3x25A, jolla voit hyödyntää enintään 11kW lataustehoa.

Sähköauton lataus tulevaisuudessa

sähköautoilun tulevaisuus

Liikenne sähköistyy ja sitä myötä uusi teknologia kehittyy kovaa vauhtia taustalla. Polttomoottoriautojen myyntikielto vuoteen 2035 mennessä mietityttää monia autoilijoita Suomessa. Lue artikkeli, miltä sähköautoilun tulevaisuus näyttää!

Nordic Plug sähköautojen latausasemavertailu 2023

parhaat kotilatausasemat 2023

Mikä on paras sähköauton latausasema kotiin vuonna 2023? Tässä tekstissä vertailimme parhaimmat kotilatausasemat, jonka avulla löydät sinulle sopivimman 11kW tai 22kW latausaseman.

asiakaspalvelumme on apunasi
  • Askarruttaako latausaseman valinta tai asennuksen mahdollisuus yritykseenne? Kysy pois!

  • Sinun ei tarvitse olla sähköinsinööri ja autamme matalalla kynnyksellä kaikissa kysymyksissä!
  • Asiakaspalvelu on auki arkisin klo 10-15 puhelimessa, chatissa ja sähköpostilla. Sähköpostitiedusteluihin vastaamme viimeistään seuraavana arkipäivänä. Ota yhteyttä: asiakaspalvelu@nordicplug.fi

Taneli Ikonen - Nordic Plugin asiakaspalvelu

Taneli Ikonen - Nordic Plugin asiakaspalvelu

Nordic Plug suomalainen verkkokauppa
suosituimmat latausasemat hankit luotettavasti kotimaisesta verkkokaupasta

Nordic Plug on asiantunteva, kotimainen latausasemien ja muiden lataustuotteiden verkkokauppa. Laadun takuunamme on Avainlippu-merkki.


Asiakaspalvelu on meille ykkösasia, kauttamme hankituille tuotteille saat laitetakuun lisäksi teknisen tuen koko laitteen eliniän ajaksi.


Asiakaspalvelumme on auki jokaisena arkipäivänä, ja vastaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä kaikkiin kysymyksiin.


Meihin voit olla yhteydessä puhelimitse, chatin tai sähköpostin välityksellä – mikä tahansa kanava sopii sinulle parhaiten.


Autamme ihmisiä löytämään heidän ajoneuvoihinsa sopivat, turvalliset ja kustannustehokkaat lataustarvikkeet.