miksi ostaa sähköauto?

Sähköajoneuvot ja lataushybridit puhuttavat kodeissa ja työpaikoilla, sekä myös julkisessa keskustelussa aiheeseen törmää lähes viikoittain. Tärkein syy sähköautoilun yleistymiseen on se, että sähköautojen toivotaan laskevan liikenteen hiilidioksidipäästöjä pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi täällä kotimaassa liikenne aiheutti 21 % maan kasvihuonepäästöistä vuonna 2019, joten siirtyminen sähköautoilun pariin on perusteltua. Tässä tekstissä käsittelemme asioita, joita kannattaa ottaa huomioon sähköautoa ostaessa. Suomalaista autonostajaa mietityttävät luultavasti eniten ainakin sähköauton toimintasäde sekä lataamiseen liittyvät haasteet. Lataamisesta lisää oppaasta sähköauton lataukseen.

Mies ja sähköauton lataus

Sähköauton toimintamatka

Sähköautojen ja hybridien tekniikka kehittyy jatkuvasti ja samalla autojen toimintamatkat kasvavat. Tällä hetkellä hyvällä sähköautolla (esim. Volkswagen ID.4) voi kruisailla noin 400 kilometriä yhdellä latauksella. Kiinalainen Xpeng puolestaan ilmoittaa P7-automallinsa toimintamatkaksi yli 700 kilometriä yhdellä latauksella. Luku vaikuttaa tässä vaiheessa melko hurjalta, ja jää nähtäväksi, pitääkö lupaus lähellekään paikkaansa Suomen sääoloissa. Lataushybridillä ajomatka taas tyypillisesti jää 30–60 kilometriin täydellä latauksella.


Toimintamatkaan vaikuttaa useampi asia, mm. ajonopeus, lämpötila, auton sähkötoimintojen käyttö sekä akuston kunto. Kovin mukavuudenhaluinen lämmittäminen tai ilmastointi lyhentävät auton toimintamatkaa selvästi. Yleisesti ottaen kaupunkiajoja ajavalle sähköautojen nykyinen toimintasäde riittää kuitenkin vallan mainiosti.

Mies ajaa sähköautolla talvella
Auton toimintamatkaan vaikuttaa mm. lämpötila

Sähköautojen hinnat laskevat

Sähköautot ovat perinteisesti olleet bensa- ja dieselautoja kalliimpia. Alalle on kuitenkin tullut ja tulossa suuri määrä uusia autovalmistajia ja sitä myöden lisää kilpailua. Joidenkin arvioiden mukaan uusi pieni sähköauto maksaisi vuonna 2030 vain 3000–5000 euroa bensa-autoa enemmän. Tämä voi kuitenkin olla turhan optimistinen arvio, kun ottaa huomioon Suomen verrattain korkean autoverotuksen. Vaikka sähköauton hankintahinta on keskimäärin perinteistä autoa korkeampi, sähköauton käyttökustannukset ovat selvästi bensa- tai dieselautoa edullisemmat. Kustannus sadalle kilometrille on tällä hetkellä vain noin 3 euroa – ei paha.
Laskeva hintatrendi

Sähköautojen hinnat laskevat valikoiman kasvaessa

Lataamiseen liittyvät haasteet

Auton hinnan lisäksi myös lataamisen liittyvät seikat voivat mietityttää: löytyykö latauspaikka juuri silloin, kun akku jo varoittelee tyhjyydestään? Jos tarkoituksena on ajaa sähköautolla pidempää matkaa, on syytä selvittää etukäteen latauspisteiden sijainnit ja varata matkaan hieman enemmän aikaa. On toki mahdollista, että etukäteen selvitetty latauspiste on juuri varattuna paikalle saapuessa. 

Uusia pikalatauspisteitä otetaan kuitenkin jatkuvasti käyttöön ympäri Suomea, mikä helpottaa etenkin pidempää matkaa ajavien elämää. Lisäksi yhä useammat ruokakaupat ja ostoskeskukset tahtovat tarjota latauspaikkoja asiakkailleen, jotta ihmiset suuntaisivat kauppamatkallaan juuri heille. Eniten latauspisteitä löytyy tällä hetkellä – vähemmän yllättäen – eteläisestä Suomesta ja niukimmin idästä ja pohjoisesta. Osoitteesta Latauskartta.fi näet kaikki tämänhetkiset julkiset latauspisteet Suomessa.

Monia ihmisiä myös huolestuttaa sähköautojen lataamisen turvallisuus. Sähköauton lataaminen on kuitenkin turvallista siihen tarkoitetuilla kiinteillä latausasemilla (Mode 2 ja 3), kunhan asema on ammattilaisen asentama ja testaama. Tällainen latausasema on tänä päivänä helppo hankkia ja asennuttaa kotiin. Tilapäistä latauslaitetta (Mode 1) käytettäessä normaalista schuko-pistokkeesta on varmistuttava sähköpistokkeen toimintakunnosta. Sähköauton turvallista lataamista olemme käsitelleet jo aiemmin. Turvallisen kotilatausaseman löydät meiltä.

Sähköauto latauksessa

Kenelle sähköauto sopii?

Lyhyt vastaus: sähköauto sopii oikeastaan kaikille. Mikäli ajat lyhyttä matkaa, esimerkiksi kaupunkiajoa, saat täyssähköautosta kaikki hyödyt irti. Jos taas ajat pidempää matkaa, voi olla, että ajoa joutuu hieman suunnittelemaan etukäteen ja toivomaan vapaiden latauspisteiden löytymistä. Tilanne kuitenkin helpottuu sitä mukaa, kun julkisia latauspisteitä rakennetaan lisää. Pidemmän toimintamatkan omaavat sähköautot vaativat myös toistaiseksi paksumman lompakon. Myös tämä seikka on onneksi hiljalleen korjaantumassa, sillä tarjonnan kasvu laskee hintoja. Kaiken kaikkiaan sähköauto on oiva valinta, jos haluat pienentää autoilusi päästöjä ja nautit tasaisen vähä-äänisestä ajosta.
Perhe sähköautossa

Sähköautot sopivat nykyään kaikille.

Muut lukivat myös...

Easee Latausasema - kokemuksia
Easee latausasema kotiin - Kokemuksia Easee home 22kW latausasema Easee Home latausasema on saavuttanut suuren suosion Suomen markkinoilla. Latausaseman ollessa...
Kotilatausaseman valinta - 5 kohdan tarkastuslista
kotilatausaseman valinta - 5 kohdan tarkastuslista kotilatausaseman valinta sähköautolle Sopivan sähköauton latausaseman tai latauspisteen löytäminen ja valitseminen ilman kokemusta voi...
Sään vaikutus sähköauton lataamiseen
sään vaikutus sähköauton lataamiseen JUHA KUMMUNMÄKI 6 MINUUTIN LUKU  10.01.2023 Sähköauton lataaminen eri vuodenaikoina - mitä tulee ottaa huomioon? Sähköautoa harkitessa,...