sähköautoilun historia
ANNA KATAJAMÄKI, 4 MINUUTIN LUKU
28.02.2023
kuinka sähköautoilu on kehittynyt vuosien varrella?
Kun suuri osa ihmisistä kuulee sanan ''sähköauto'', tulee heillä ensimmäisenä mieleen Elon Muskin kehittämä Tesla. Moni luuleekin, että Tesla oli maailmamme ensiaskel sähköautoilun maailmaan, mutta totuus sähköautojen historiasta matkaa ajassamme satoja vuosia taaksepäin. Tässä artikkelissa käsittelemme sähköautojen kehityksen aikajanaa ja syvennymme siihen, kuinka sähköautot ovat muokkautuneet siihen pisteeseen, mitä tänä päivänä näemme.
Hevosvaunut ja rattaat olivat ennen yksi keinoista, joilla ihmiset liikkuivat paikasta toiseen. Koska tämä oli hyvin hidasta, kehitettiin höyry- ja bensiiniajoneuvoja, mutta ne toivat mukanaan haasteita.
Höyryautot toimivat hyvin, mutta niiden mukana tuli kuljettaa litroja vettä, ja joka kerta kun autoon täytettiin lisää vettä, täytyi odottaa puoli tuntia, että vesi kuumenee tarpeeksi ja alkaa tuottamaan höyryä.
Bensiiniautojen varjopuoli oli, että bensiiniä oli huonosti saatavilla ja autoilla oli mahdollisuus suoraan sanottuna räjähtää palasiksi ylikuumenemisesta.
Tämän vuoksi skotlantilainen Robert Anderson kehitti sähköajoneuvon - tosin se ei ihan ole sitä, mitä sähköajoneuvot ovat nykyään. Tätä ajoneuvoa ei kytketty latausasemaan, vaan se oli akkukäyttöinen. Anderson käytti galvaanisia kennoja tuottaakseen sähköä ajoneuvoon ja se toimi, mutta ei ollut kovin tehokasta. Siispä kyseessä oli enemmänkin hauska, futuristinen kokeilu jota ihmiset arvostivat, mutta käytännöllisyys jäi uupumaan.
Seuraavina vuosina akkukäyttöisiä sähköajoneuvoja yritettiin kehittää paremmiksi. Vuonna 1890, herra nimeltä William Morrison haki patenttia ajoneuvolleen, joka toimi 24:llä akkukennolla ja vaati lataamista 80:n kilometrin välein.
Tästä innostuneena, moni muukin alkoi kehittämään sähköllä toimivia ajoneuvoja ja jossain kohti ne olivat jopa tehokkaampia, kuin bensiinikäyttöiset ajoneuvot.
1900- luvun alussa sähköajoneuvot näkyivät jo kaduilla ja kilpailivat höyry- sekä bensiinikäyttöisten ajoneuvojen kanssa. Hetkeä myöhemmin kilpa-autoilija Camille Jenatzyn sähkökäyttöinen urheiluajoneuvo, nimeltään ''Le Jamais Contente'', oli ensimmäinen ajoneuvo, joka kulki yli 100 kilometriä tunnissa.
Tämän jälkeen sähköautoilu jatkoi hetken suosiotaan, mutta huomio ei kestänyt pitkään. Vaikka sähköautoista pystyttiin kehittämään hyödyllisempiä ja tehokkaampia toiminnoiltaan, olivat ne hyvin kalliita.
Henry Ford otti koppia tästä ja Ford kehitti Model T- nimisen automallin, joka oli puolet halvempi kuin sähköajoneuvot. Tämä bensiinikäyttöinen auto nousikin maailman suosioon - ainakin muutamaksi vuodeksi.
Kuitenkin hetkeä myöhemmin polttoaineiden hinta nousi kattoon, jolloin ihmiset alkoivat taas nojautua takaisin sähköajoneuvoihin. NASA lähetti ensimmäisen sähköajoneuvon Kuuhun, ja ihmiset alkoivat miettiä: ''Mikäli sähköajoneuvot ovat tarpeeksi hyviä NASA:lle, miksi ne eivät olisi hyviä meille kaikille?''.
General Motors kehitti Chevrolet- autosta mallin ''The Electrovette'', jonka tarkoituksena oli mullistaa sähköautojen kehitys, mutta kun bensiinin hinta samoihin aikoihin tasaantui normaalimmaksi, kyseinen auto ei koskaan päässyt teiden päälle asti.
Bensiiniautojen kehittyessä sähköautojen saatavuus ja kehitys koki vuosien varrella laskun suosiossa, mutta näihin aikoihin sähköautojen kehittämiseen silti panostettiin ja General Motors julkaisi EV 1- automallin, yhden parhaista sähköajoneuvoista tähän aikaan.
Kuitenkin, tämä kaksipaikkainen auto ei pärjännyt uusille maastureille, jotka olivat näinä vuosina hyvin suosittuja. Kyseisen mallin valmistus lopetettiinkin myöhemmin vuonna 2003.
On jälkiviisasteltu, että mikäli mallin valmistusta oltaisiin jatkettu, voisi General Motors olla sähköautoilun ylivoimainen markkinajohtaja.
General Motors EV 1
Maastureiden noustessa suosioon Toyota näki tämän markkinaraon ja julkaisi hybridi-Priuksen. Se oli merkittävässä roolissa saada moderni maailma tottumaan ajatukseen sähköajoneuvoista.
Kyseessä ei vielä ollut lataushybridi, jossa olisi erikseen latausliitin akun lataamista varten, vaan energiaa voitiin ottaa talteen liikkeelle lähdettäessä, ajon aikana jarruttaessa tai pysähdyttäessä.
Toyota Prius oli ensimmäinen massatuotettu hybridiauto ja se toimii edelleen ihmisten suosiossa luotettavana ja käyttökustannuksiltaan edullisena autona.
Vuonna 2006 mielipiteitä herättävä Tesla liittyi mukaan sähköautoilun maailmaan. Elon Musk ilmoitti, että hän ei ole kehittämässä ainoastaan kaikkien rakastamaa sähköajoneuvoa, vaan tämä ajoneuvo tulee olemaan paras - sekä kulkemaan yli 300 kilometriä täyteen ladattuna.
Tämä ilmoitus sai monet muut autonvalmistajat kehittämään sähköajoneuvoja voittaakseen Teslan väitteet. Näihin aikoihin myös sähköautojen julkiset latausasemat alkoivat yleistymään ja sähköautoilu tulemaan tutummaksi entistäkin isommalle yleisölle maailmanlaajuisesti.
General Motors iski jälleen ja julkaisi Chevy Volt- automallin, joka oli maailman ensimmäinen lataushybridi. Tämä antoi ideaa siitä, millaista on kulkea pidempiäkin matkoja polttoaineettomasti. Täyteen ladattuna tämä auto kuljetti menopeliä jopa 65 kilometrin matkan kaupunkiajossa ja vasta tämän jälkeen akun tyhjetessä auton bensiinimoottori käynnistyy.
Kuitenkin, auto joka todella herätti huomiota tähän aikaan oli Nissan Leaf, josta tuli lopulta myydyin sähköauto näinä vuosina ja auton suosio jatkuu tänäkin päivänä - Nissan Leaf oli 5. myydyin sähköauto myös Suomessa vuonna 2022.
Tesla Model S julkaistiin ja se hämmästytti monia, jotka olivat aiemmin kyseenalaistaneet sähköajoneuvojen potentiaalia.
Tämä auto oli tyylikäs ja tehokkaampi, mitä kukaan olisi koskaan arvannut. Viime vuosikymmenen aikana sähköajoneuvojen luonti on jatkanut vauhdilla kehittymistään ja suuri osa saavutuksista on ollut Teslan johtamaa.
Suomessa sähköautojen läpilyöntiä alettiin ennustaa suuremmin.
Esimerkiksi Helsingin Sanomat ennusti läpimurron tapahtuvan kuudessa vuodessa, eli vuonna 2022.
Vuoden 2016 alussa Suomessa oli vasta 1580 sähköautoa.
nykypäivä
Sähköajoneuvot ovatkin siis olleet ympärillämme siis paljon pidempään, mitä varmasti moni osasi arvata. Ne olivat yksi niistä syistä, miksi matkustuksesta alun perin tuli käytännöllisempää. Kuitenkin 1800- luvulla ja siitä eteenpäin autojen valmistus oli enemmänkin sitä, minkä valmistajan sähköautomalli oli parhain ja nopein, kun taas nykypäivänä sähköautoilu on ympäristöllemme kannattavampaa.
Ilmastonmuutos on kiihtynyt tasolle, jota kukaan ei osannut vuosia sitten ennakoida ja sähköajoneuvot ovat yksi keino, jonka avulla maailmamme voi taistella ilmastomuutosta vastaan. Polttoaineiden hintojen noustessa ja autoilun jatkuvassa kehityksessä sähköautojen suosio on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti ja tänä päivänä sähköajoneuvojen latauksesta on kotilatausasemien avulla tehty yksinkertaista ja käytännöllistä! Entä tulevaisuus? Siitä lisää artikkelissamme "Sähköauton lataus tulevaisuudessa."
Lataa ajoneuvosi kätevästi kotona suosituimmilla tuotteillamme
Kysyttävää?
Asiakaspalvelumme palvelee nopeasti - voit ottaa yhteyttä puhelimitse, chatissa, WhatsApilla tai sähköpostilla. Yhteystiedot löydät sivun alta.
artikkeleita avuksesi
latausasema kotiin
Sähköauton kotilatausaseman valinta tuottaa usein päänvaivaa. Tässä viiden kohdan tarkastuslista helpottamaan valintaasi. Yleisin kodin sähköliittymä on 3x25A, jolla voit hyödyntää enintään 11kW lataustehoa.
sähköautoilun tulevaisuus
Liikenne sähköistyy ja sitä myötä uusi teknologia kehittyy kovaa vauhtia taustalla. Polttomoottoriautojen myyntikielto vuoteen 2035 mennessä mietityttää monia autoilijoita Suomessa. Lue artikkeli, miltä sähköautoilun tulevaisuus näyttää!
parhaat kotilatausasemat 2023
Mikä on paras sähköauton latausasema kotiin vuonna 2023? Tässä tekstissä vertailimme parhaimmat kotilatausasemat, jonka avulla löydät sinulle sopivimman 11kW tai 22kW latausaseman.
asiakaspalvelumme on apunasi
Askarruttaako latausaseman valinta tai asennuksen mahdollisuus yritykseenne? Kysy pois!
- Sinun ei tarvitse olla sähköinsinööri ja autamme matalalla kynnyksellä kaikissa kysymyksissä!
Asiakaspalvelu on auki arkisin klo 10-15 puhelimessa, chatissa ja sähköpostilla. Sähköpostitiedusteluihin vastaamme viimeistään seuraavana arkipäivänä. Ota yhteyttä: asiakaspalvelu@nordicplug.fi
Taneli Ikonen - Nordic Plugin asiakaspalvelu
suosituimmat latausasemat hankit luotettavasti kotimaisesta verkkokaupasta
Nordic Plug on asiantunteva, kotimainen latausasemien ja muiden lataustuotteiden verkkokauppa. Laadun takuunamme on Avainlippu-merkki.
Asiakaspalvelu on meille ykkösasia, kauttamme hankituille tuotteille saat laitetakuun lisäksi teknisen tuen koko laitteen eliniän ajaksi.
Asiakaspalvelumme on auki jokaisena arkipäivänä, ja vastaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä kaikkiin kysymyksiin.
Meihin voit olla yhteydessä puhelimitse, chatin tai sähköpostin välityksellä – mikä tahansa kanava sopii sinulle parhaiten.
Autamme ihmisiä löytämään heidän ajoneuvoihinsa sopivat, turvalliset ja kustannustehokkaat lataustarvikkeet.