sähköÄ AUTOSTA JA TAIVAALTA - NÄIN TOIMII TULEVAISUUDEN KOTI
ANNA KATAJAMÄKI 7 MINUUTIN LUKU
6.8.2024
säästä luontoa ja lompakkoa
Aurinkopaneelien suosion jatkuva kasvu
Aurinkopaneelit ovat olleet suosiossa jo pitkään, eikä niiden vetovoima ole pienistä markkinavaihteluista huolimatta todellakaan hiipumassa, päinvastoin. "Aurinkopaneelitekniikka on kehittynyt tasaisesti vuosi vuodelta viime vuosina, ja tulevinakin vuosina on odotettavissa, että tehot jatkaa tasaista kasvuaan" toteaa aurinkopaneelien hankinnan kilpailuttamisen erikoistuneen yrityksen Solle Oy:n perustaja Jerko Suodenjoki.
"Paneelien suosio tulee edelleen kasvamaan, sillä yhä useampi kotitalous ja yritys haluaa vähentää sähkökustannuksiaan ja hiilijalanjälkeään. Laskelmiemme mukaan aurinkosähkön tuotantokapasiteetin pitäisi kotitalouksissa ja taloyhtiöissä jopa seitsenkertaistua vuoden 2023 alkuvuoden tasosta (465 MW) vuoden 2030 tasoon (3 500 MW)."
Nykyisin aurinkopaneelien mitoitus on noin 20-50 % vuosittaisesta sähkönkulutuksesta riippuen kohteesta. Järjestelmät ovat entistä tehokkaampia Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa.
“Aurinkopaneelien hinnat ovat tulleet yli 90 % alas sitten vuoden 2010. Hintakysymys on tietenkin monelle kuluttajalle se suurin este, joten tämä kehityskulku tukee aurinkosähköön siirtymistä”
Vaikka mielikuva aurinkopaneelien tehokkuudesta liittyy usein Etelä-Euroopan aurinkoisiin olosuhteisiin, toimivat paneelit erinomaisesti myös Suomessa. Meillä erityisen pitkät kesäpäivät on se juttu ja nykyteknologia toimii mainiosti myös pilvisinä päivinä.
Aurinkoa Etelä-Suomessa riittää lähes yhtä paljon kuin Pohjois-Saksassa. Pilvetkään ei haittaa, sillä yli 50 % vuosittaisesta säteilyenergiasta Suomessa tulee hajasäteilystä eli esimerkiksi juuri pilvisinä päivinä.
V2G-teknologia – sähköautojen tulevaisuus
Sähköautojen yleistyvä kotilataus on toinen merkittävä askel kohti kotien energiankäytön muutosta. Suurin mullistus odotetaan olevan V2G-teknologia (Vehicle-to-Grid), joka mahdollistaa sähköauton akun kaksisuuntaisen latauksen: auto ei ainoastaan lataa itseään, vaan voi myös syöttää sähköä takaisin kodin tai valtakunnan sähköverkkoon. V2G-teknologia on kehitteillä, mutta sen laajempi hyödyntäminen vaatii vielä merkittävää byrokratiaa ja lainsäädäntötyötä.
Tällä hetkellä aurinkopaneelit ja sähköautojen lataus voidaan kuitenkin jo yhdistää helposti, jolloin autoa ladataan vain aurinkosähköllä ja verkon tuoman energian lisäksi latausasema ymmärtää hyödyntää aurinkopaneelien tuottaman lisäkapasiteetin. Näin toimii esimerkiksi go-e Gemini Flex latauslaite dynaamisella kuormanhallinnalla.
Lue artikkeli V2G-teknologiasta ja katso mitkä autot tukevat sitä.
Energiapankit – Koti energiavarastona
Kolmas mielenkiintoinen kehitysaskel on energiapankit, jotka mahdollistavat aurinkoenergian ja sähköauton akun tehokkaan hyödyntämisen entistä paremmin. Energiapankit tulevat olemaan keskeinen osa tulevaisuuden kotia. Sähköä voisi varastoa sähköauton akun lisäksi kodin energiapankissa.
Energiapankki mahdollistaa aurinkopaneelien tai halvan pörssisähkön tuottaman energian varastoinnin ja käytön silloin, kun sitä eniten tarvitaan, tai sähkön hinta on korkealla. Tämä yhdistettynä V2G-teknologiaan luo kotiin monipuolisen ja luotettavan energiainfrastruktuurin kun autosta voidaan siirtää halpaa sähköä akustoon, samalla valtakunnan verkko ja hintavaihtelu tasapainottuu.
Tullaan taas hintakysymykseen. Hankintakustannus kotitalouden energiavarastolle on vielä alkuvuosina melko raju joten energiapankkien kysynnän kasvamista saadaan odotella. Energiapankki voi kustantaa asennettuna vielä kymmeniä tuhansia euroja. Takaisinmaksuajan tulee olla järkevä hankintaa tehdessä, jotta tekniikka yleistyy.
Tulevaisuuden näkymät
Yhdistämällä aurinkopaneelit, sähköautot ja energiapankit, tulevaisuuden koti voi olla Suomessakin lähes omavarainen energian suhteen. Tämä ei ainoastaan vähennä sähkökustannuksia, vaan myös pienentää ympäristövaikutuksia merkittävästi.
Olemme jo nyt hyvää vauhtia matkalla kohti älykkäitä ja kestäviä energiaratkaisuja. Näiden teknologioiden yleistyminen tekee jokapäiväisestä elämästä ympäristöystävällisempää ja kustannustehokkaampaa.
artikkeleita avuksesi
latausasema kotiin
Sähköauton kotilatausaseman valinta tuottaa usein päänvaivaa. Tässä viiden kohdan tarkastuslista helpottamaan valintaasi. Yleisin kodin sähköliittymä on 3x25A, jolla voit hyödyntää enintään 11kW lataustehoa.
sähköauton lataus ja sääolosuhteet
Mitä huomioida, kun sähköautoa ladataan eri sääolosuhteissa? Eri automallit latautuvat eri tavalla kylmällä säällä. Miten lataaminen eroaa talvella ja kesällä? Kuinka suojata latausasema sään vaikutuksilta?
parhaat kotilatausasemat 2023
Mikä on paras sähköauton latausasema kotiin vuonna 2023? Tässä tekstissä vertailimme parhaimmat kotilatausasemat, jonka avulla löydät sinulle sopivimman 11kW tai 22kW latausaseman.
Askarruttaako latausaseman valinta tai asennuksen mahdollisuus yritykseenne? Kysy pois!
- Sinun ei tarvitse olla sähköinsinööri ja autamme matalalla kynnyksellä kaikissa kysymyksissä!
Asiakaspalvelu on auki arkisin klo 10-15 puhelimessa, chatissa ja sähköpostilla. Sähköpostitiedusteluihin vastaamme viimeistään seuraavana arkipäivänä. Ota yhteyttä: asiakaspalvelu@nordicplug.fi
Taneli Ikonen - Nordic Plugin asiakaspalvelu