Mitä Mode 2, Mode 3 ja Mode 4 tarkoittaa sähköauton latauksessa?

Taneli Ikonen Nordic Plug

TANELI IKONEN, 3 MINUUTIN LUKU

artikkelia päivitetty 11.10.2023

Sähkö- ja hybridiautoa voidaan ladata usealla eri tavalla. Modet 2, 3 ja 4 ovat erilaisia ladattavan ajoneuvon lataustapoja. Tämä lyhyt ohje auttaa sinua ymmärtämään niiden erot. Mikäli etsit yleistä tietoa sähköauton lataamisesta, tutustu sähköauton latausoppaaseen.

Mode 2 on tyypillinen lataustapa kotona, työpaikalla ja mökillä. Siinä sähköajoneuvoa ladataan tavallisesta 230 voltin normaalista kodin suko-pistorasiasta. Latauslaitteen tai -kaapelin toisessa päässä on Type 2 -liitin, joka sopii ladattavaan ajoneuvoon, ja toisessa päässä joko tavallinen sukopistoke tai voimavirtapistoke verkkovirtaan liittämistä varten. Kannettavan latauslaitteen ohjausyksikössä on yleensä tehorajoitin, jotta lataus ei pääse kuormittamaan normaalia pistorasiaa liikaa. Turvallinen latausteho normaali rasiasta onkin 8 ampeeria. Mode 2 -latauskaapelit tulevat usein valmiiksi ladattavien ajoneuvojen mukana. Merkittävin puute useissa kannettavissa latauslaitteissa on se, että niistä puuttuu vikavirtasuojat, eivätkä ne siksi ole yhtä turvallisia kuin kiinteät latausasemat. Mode 2 -latauskaapelit ovat tarkoitettu pääsääntöisesti auton tilapäiseen lataamiseen, eli ns. reissulatureiksi.

 • Mode 2 on yleisesti vanhentunut lataustapa sähköautoille.
 • Tässä latausmuodossa latauskaapeli on varustettu tavanomaisella pistokkeella, joka voidaan liittää kotitalouden pistorasiaan.
 • Mode 2-lataus ei tue erityisen korkeaa tehoa, ja se voi olla melko hidas.
 • Tämä lataustapa ei yleensä tarjoa tietoa lataustilan ja -edistyksen seurannasta, ja se on vähemmän turvallinen kuin uudemmat lataustavat.

Mode 3 latauskaapelit:

Mode 3 lataustavassa sähköajoneuvoa ladataan kiinteästä latausasemasta. Tämä on lataustavoista tehokkain ja autonvalmistajien mielestä “se oikea” tapa ladata sähköautoa. Lataus on nopeaa ja turvallista, kun latauslaitteessa että kaapelissa riittää kapasiteettia isommalle virralle. Ajoneuvon lataaminen kiinteästä latausasemasta pidentää akuston elinkaarta ja varmistaa, että ajoneuvo saa virtaa tasaisesti. Lisäksi latausaseman sisältä ja sähkökeskukselta löytyvät vikavirtasuojat estävät häiriötilanteiden syntymisen. Sähköajoneuvon vakituinen latauspaikka kannattaa ehdottomasti varustaa kiinteällä latausasemalla, kun se on mahdollista.
 • Mode 3 on yleisempi ja edistyneempi lataustapa sähköautoille sekä hybrideille ja suunniteltu tarjoamaan turvallinen ja tehokas lataus, 
 • Tässä latausmuodossa käytetään erityistä Type 2-pistoketta (tunnetaan myös nimellä Mennekes-pistoke) ja latauskaapelia.
 • Mode 3 lataus tukee erilaisia teholuokkia, mukaan lukien pikalatausta.
 • Mode 3 latauksessa latausasemalta saadaan enemmän tietoa lataamiseen liittyen, mm. lataustila, kWh-kulutus ja virtamäärät
 • Julkiset latauspisteet käyttävät yleensä Mode 3 lataustapaa (11 ja 22 kW latauspisteet)
Mode 4 -lataustavassa on kyse pika- tai teholatauksesta – kumpaa termiä sitten haluaakaan käyttää. Pikalatausaseman tehot lähtevät noin 40 kilowatista ylöspäin, siinä missä normaalissa kotilatausasemassa tehot ovat 10–20 kilowatin paikkeilla. Hyvä esimerkki pikalatausasemasta on Teslan Supercharger-asema, joita löytyy myös Suomesta. Teslan lisäksi useat muut toimijat tarjoavat pikalatausta, esimerkiksi Kesko, McDonalds ja ABC. Pikalatausasemalla auton akun saa ladattua ennätysvauhtia, mutta on syytä huomioida, että kaikki sähköautot eivät sovellu pikaladattaviksi ja auton sisäisen laturin teho vaikuttaa myös pikalataustehoon.
 • Mode 4 on erittäin nopea ja tehokas lataustapa sähköautoille, ja on yleensä käytössä suuritehoisilla pikalatausasemilla
 • Tässä latausmuodossa käytetään erilaisia DC-pistokkeita ja kaapeleita, kuten CCS (Combo Charging System) tai CHAdeMO, jotka tukevat erittäin suuria lataustehoja.
 • Mode 4-lataus mahdollistaa nopean latauksen ja on kätevä pitkillä matkoilla, mutta se vaatii erityisiä latausasemia ja laitteistoja.
Sähköauton latausasema Mode 2 Mode 3 Mode 4

Erilaiset lataustavat, eli modet, selitettynä helposti kuvassa.

artikkeleita avuksesi

Sähköauton kotilatausaseman valinta

latausasema kotiin

Sähköauton kotilatausaseman valinta tuottaa usein päänvaivaa. Tässä viiden kohdan tarkastuslista helpottamaan valintaasi. Yleisin kodin sähköliittymä on 3x25A, jolla voit hyödyntää enintään 11kW lataustehoa.

Sähköauton lataus tulevaisuudessa

sähköautoilun tulevaisuus

Liikenne sähköistyy ja sitä myötä uusi teknologia kehittyy kovaa vauhtia taustalla. Polttomoottoriautojen myyntikielto vuoteen 2035 mennessä mietityttää monia autoilijoita Suomessa. Lue artikkeli, miltä sähköautoilun tulevaisuus näyttää!

Nordic Plug sähköautojen latausasemavertailu 2023

parhaat kotilatausasemat 2023

Mikä on paras sähköauton latausasema kotiin vuonna 2023? Tässä tekstissä vertailimme parhaimmat kotilatausasemat, jonka avulla löydät sinulle sopivimman 11kW tai 22kW latausaseman.

asiakaspalvelumme on apunasi
 • Askarruttaako latausaseman valinta tai asennuksen mahdollisuus yritykseenne? Kysy pois!

 • Sinun ei tarvitse olla sähköinsinööri ja autamme matalalla kynnyksellä kaikissa kysymyksissä!
 • Asiakaspalvelu on auki arkisin klo 10-15 puhelimessa, chatissa ja sähköpostilla. Sähköpostitiedusteluihin vastaamme viimeistään seuraavana arkipäivänä. Ota yhteyttä: asiakaspalvelu@nordicplug.fi

Nordic Plug asiakaspalvelu Taneli Ikonen

Taneli Ikonen - Nordic Plugin asiakaspalvelu