Sähköauton sisälaturin vaikutus lataustehoon
Auton latausteho riippuu (myös) automallista
Olemme saaneet soittoja hämmentyneiltä asiakkailta, joiden sähköautot ja hybridit latautuvat hitaasti, vaikka latausasemissa pitäisi tehoa piisata. Ajoneuvon lataustehoon vaikuttaa kuitenkin itse latausaseman tehon, kaapeloinnin ja sääolosuhteiden lisäksi myös auton sisälaturin teho. Sisälaturin teho on merkki- ja mallikohtainen asia, eikä sitä aina osaa ostohetkellä huomioida.
Toisinaan tietoa sisälaturin tehosta on hankalaa löytää edes autovalmistajan nettisivuilta, ja moni automyyjäkään ei tunnu täysin tietävän, mistä on kyse. Ihmetys on ymmärrettävää, sillä kyseessä on jokseenkin uusi asia kaikille autoilijoille.Lue lisää sähköauton latausaseman valitsemisesta kotiin tai sähköauton lataamisesta yleisesti.
Sisälaturin (on board charger, OBC) toiminta
Miten sisälaturi sitten toimii ja mikä on sen tarkoitus? Lyhyesti ottaen sähköajoneuvoissa on korkeajänniteakut, jotka ottavat vastaan ainoastaan tasavirtaa (DC). Auton sisäinen laturi muuntaa latausasemasta tulevan vaihtovirran (AC) tasavirraksi (DC), joka sitten varastoidaan ajoneuvon akkuun.
Pikalaturista ladattaessa sisälaturi taas ohitetaan ja akkuun syötetään tasavirtaa tasasuuntaajan läpi. Useimmat täyssähköautot ja jotkin hybridit voidaan ladata myös pikalatauksella. Maksimaalinen pikalatausteho on aina ajoneuvon mallista riippuvainen asia.
Alla oleva kuva havainnollistaa pistorasiasta tapahtuvan latauksen ja pikalatauksen eron.
