sähköauton lataus aurinkosähköllä - kaikilla latausasemilla

Kirjoittanut Juha Kummunmäki

JUHA KUMMUNMÄKI 7 MINUUTIN LUKU 

2.9.2023

säästä luontoa  ja lompakkoa

Sähköautoilun kilometrit tulevat halvemmaksi ja puhtaammiksi kuin polttomoottoriautoilijan. Harva voisi kuitenkaan uneksiakaan, että sähköautolla voisi ajaa täysin ilmaiseksi ja päästöttömästi. Vastaus piilee sähköauton lataamisessa itse tuotetulla aurinkosähköllä.

Latausasemaa valitessa kriteerinä aurinkopaneelien omistajalle usein on latausaseman kyky keskustella aurinkojärjestelmän kanssa. Kotimaisen teknologiayritys Synergin ratkaisulla lataat sähköautoa aurinkosähköllä millä vain latausasemalla.
Sähköauton lataus aurinkopaneeleilla asennus

Aurinkolataus mahdollistaa sähköauton lataamisen itse tuotetulla aurinkoenergialla

Suomalainen teknologiayritys Synergi on rakentanut palvelun, jolla kuluttajat voivat hyödyntää aurinkopaneeleidensa tuottaman energian sähköautonsa lataukseen automaattisesti sekä optimoida latauksen tapahtumaan aurinkoisina tunteina, kun saatavilla on ilmaista ja päästötöntä sähköä. Palvelu kulkee nimellä aurinkolataus.


Aurinkolataus kannattaa monesta niin rahallisesta kuin ei-rahallisesta syystä. Alla on listattu muutamia tekijöitä, miksi sähköauton sekä aurinkopaneelien omistajien kannattaa hyödyntää aurinkolatausta:


1. Säästöt

Itse tuotettu sähkö on täysin ilmaista, joten ladatuista kilowateista ei tarvitse maksaa mitään. Lisäksi säästöt eivät tule ainoastaan sähköstä, sillä aurinkolataamalla ei myöskään tarvitse maksaa sähköveroa tai siirtomaksuja, jotka yksinään ovat usein 5-10 c/kWh. Tiivistäen, lataamalla sähköauton aurinkoenergialla voi säästää noin 150 euroa vuodessa siirtomaksuissa sekä ladata autonsa ilmaiseksi.


2. Puhdas sähkö

Aurinkolatauksessa käytetty sähkö on tuotettu sataprosenttisesti omilla aurinkopaneeleillasi, joten se on takuulla täysin päästötöntä


3. Omavaraisuus

Aurinkolataus mahdollistaa ajamisen itse tuotetulla sähköllä. Ei väliä paljonko sähkö maksaa, kun sähköautoilijat pääsevät nauttimaan omavaraisesta elämästään ja itse tuottamastaan polttoaineesta.


4. Automaattinen ajastus

Synergin kaltaiset aurinkolatauspalvelut hoitavat sähköauton latauksen ajastamisen käyttäjän puolesta automaattisesti, jottei kenenkään tarvitse olla tarkkailemassa aurinkotuotantonsa määrää tai sähkön hintaa jatkuvasti.


5. Verkon tasapainottaminen

Aurinkolataus parantaa sähköverkon kestävyyttä, kun sähkönkulutus- ja tuotanto tapahtuu samassa paikassa. Näin voidaan maksimoida paikallisesti tuotetun uusiutuvan energian käyttö - ja Suomen sähköverkot kiittävät!

Sähköauton lataus aurinkosähköllä sovellus

Aurinkolataus on vaivatonta ja toimii lempilatausasemasi kanssa

Aurinkolataus toimii useimpien sähköautojen kanssa pelkän ohjelmiston avulla, eikä vaadi lisäinvestointeja rautaan. Näin aurinkolataus toimii esimerkiksi suositun latausaseman DEFA Powerin kanssa. 


Sen toimintaperiaate on yksinkertainen:


1. Yhdistä laitteet

Käyttäjä rekisteröityy tai kirjautuu tunnuksillaan palveluun, ja yhdistää sähköautonsa sekä aurinkopaneelien invertterinsä Synergin sovellukseen.


2. Määritä latausraja ja varoaika

Käyttäjä määrittää, millä tuotantomäärällä (kW) sähköauton lataus aloitetaan. Tähän vaikuttaa se, millaiseksi muun kotitalouden peruskulutus arvioidaan. Useimmiten käyttäjät asettavat rajan yhdestä kolmeen kilowattiin. 


Käyttäjä pääsee lisäksi halutessaan määrittämään, että auto ladataan täyteen tiettyyn kellonaikaan mennessä riippumatta siitä, onko aurinkoenergiaa enää tarjolla.


3. Kytke päälle aurinkolataus

Kaikki on tässä vaiheessa valmista, ja aurinkolataus voidaan kytkeä päälle yhdellä napin painalluksella.


4. Nauti säästöistä ja vaivattomuudesta!

Kun aurinkopaneelien tuotto ylittää asetetun kilowattirajan, Synergi lähettää autolle komennon aloittaa lataaminen, ja auto alkaa lataamaan aurinkoenergiaa luotettavan DEFA Powerin kautta. 


Mikäli aurinkoenergian tuotanto tippuu alle tuotannon kynnysarvon, Synergi käskee auton lopettaa lataamisen.


Aurinkolatausta hyödyntävä sähköautoilija voi nauttia automaattisista säästöistä ja halutessaan seurata lataamiaan aurinkolatauksen kilowatteja Synergin sovelluksella.

Innohome Charlie latausasema lataa aurinkosähköllä

kotimaista innovaatiota

Synergin aurinkolataus toimii suurimman osan sähköautojen kanssa sekä tukee käytännössä ottaen kaikkia Suomen suosituimpia invertterimerkkejä. Synergin ohjatessa latausta suoraan ohjelmiston avulla, käyttäjälle jää mahdolliseksi valita itseään miellyttävin latausasema. 


Aurinkolataus mahdollistaa myös sen, ettei käyttäjien tarvitse investoida tuhansia euroja kalliisiin uusiin järjestelmiin, vaan he voivat ladata lempilatureillaan luottavaisin mielin. 


Esimerkiksi DEFA Power dynaamisen kuormanhallinnan kanssa on melkoinen aisapari aurinkolatauksen kanssa.

LATAA DEFA POWER AURINKOSÄHKÖLLÄ

DEFA POWER 22KW LATAUSASEMA


DEFA Power on hintalaatusuhteeltaan ainutlaatuinen latausasema. Latausasemassa on 1,4-22kW latausteho, kiinteä 6-metrinen Type2- latauskaapeli, mobiilisovellus, RFID-tunnistautuminen ja automaattinen pörssisähkön halvoilla hinnoilla lataamisen mahdollisuus.


Kuormanhallinta voidaan toteuttaa dynaamisesti Balancer- lisäosalla, jolloin muu kodin sähkönkulutus huomioidaan lataustehossa.


Mobiilisovelluksen avulla latausta voidaan hallita WiFi-yhteydellä. Käyttäjä saa latauksesta tarvittavat raportit työnantajaa tai taloyhtiötä varten ja latauksen voi säätää pörssisähkön hinnan mukaan.


DEFA Power voidaan asentaa seinälle autokatokseen, autotalliin tai ulkosalle. Laitteessa on säänkestävä kotelo.


Aurinkosähköä hyödynnät helposti Synergin kehittämällä aurinkolataus-palvelulla. Huom. Aurinkolataus-palvelu on ulkopuolisen palveluntarjoajan (Synergi) erillinen palvelu, eikä sisälly latausaseman omiin ominaisuuksiin.

DEFA Power sähköauton latausasema 22kW
artikkeleita avuksesi

Sähköauton kotilatausaseman valinta
latausasema kotiin

Sähköauton kotilatausaseman valinta tuottaa usein päänvaivaa. Tässä viiden kohdan tarkastuslista helpottamaan valintaasi. Yleisin kodin sähköliittymä on 3x25A, jolla voit hyödyntää enintään 11kW lataustehoa.

Sähköauton lataus ja sääolosuhteet
sähköauton lataus ja sääolosuhteet

Mitä huomioida, kun sähköautoa ladataan eri sääolosuhteissa? Eri automallit latautuvat eri tavalla kylmällä säällä. Miten lataaminen eroaa talvella ja kesällä? Kuinka suojata latausasema sään vaikutuksilta?

Nordic Plug sähköautojen latausasemavertailu 2023
parhaat kotilatausasemat 2023

Mikä on paras sähköauton latausasema kotiin vuonna 2023? Tässä tekstissä vertailimme parhaimmat kotilatausasemat, jonka avulla löydät sinulle sopivimman 11kW tai 22kW latausaseman.

  • Askarruttaako latausaseman valinta tai asennuksen mahdollisuus yritykseenne? Kysy pois!

  • Sinun ei tarvitse olla sähköinsinööri ja autamme matalalla kynnyksellä kaikissa kysymyksissä!
  • Asiakaspalvelu on auki arkisin klo 10-15 puhelimessa, chatissa ja sähköpostilla. Sähköpostitiedusteluihin vastaamme viimeistään seuraavana arkipäivänä. Ota yhteyttä: asiakaspalvelu@nordicplug.fi

Taneli Ikonen Nordic Plugin asiakaspalvelu

Taneli Ikonen - Nordic Plugin asiakaspalvelu