Sähköbussit ja sähköbussin lataaminen

Kirjoittanut Juha Kummunmäki

Taneli Ikonen, 3 minuutin luku

16.11.2023

Liikenteen sähköistymisen aikakaudella sähköbussit ovat nousemassa esiin tehokkaina ja ympäristöystävällisinä vaihtoehtoina perinteisille dieselbusseille. Tämä heijastaa pyrkimyksiämme vähentää liikenteen päästöjä ja kehittää kestävää liikennettä kaupungeissamme.


Sähköbussit toimivat vallankumouksellisen sähköisen teknologian avulla. Niiden tehokkaiden sähkömoottorien lisäksi bussit hyödyntävät uusia akkuteknologioita, jotka mahdollistavat pitkät toimintamatkat yhdellä latauksella. 


Latausinfrastruktuuri on kriittinen tekijä sähköbussien menestykselle, ja kaupungit ympäri maapalloa investoivat pikalatausasemiin ja sähköbusseille suunniteltuihin latausjärjestelmiin.


Oletko uusi sähköautoilija? Lue sähköauton latausopas.

Sähköbussit ja lataaminen
sähkölinja-auto ja lataaminen

Elokuussa 2021 voimaan astunut laki säätelee ajoneuvo- ja liikennepalveluhankintojen ympäristö- ja energiatehokkuusvaatimuksia. Tämä laki on osa EU:n puhtaita ajoneuvohankintoja koskevan direktiiviä. Julkisten hankintayksiköiden on otettava huomioon siis ajoneuvojen ympäristöystävällisyys ja energiatehokkuus. Esimerkiksi kunnat ja kaupungit velvoitetaan hankkimaan tietty osuus vähä- ja nollapäästöisistä ajoneuvoista, kun ajoneuvokalustoa uusitaan.


Lain asettamien yleisvelvoitteiden mukaan linja-autoista 41 % tulee olla puhtaita ajoneuvoja vuoteen 2025 mennessä, ja tämän jälkeen osuuden tulee nousta 59 prosenttiin. Puhtaiksi ajoneuvoiksi katsotaan ne, jotka käyttävät polttoaineenaan jotain muuta kuin fossiilista moottoribensiiniä tai fossiilista dieselöljyä. Nämä vaatimukset koskevat ainoastaan paikallisliikenteen busseja.


Tällä lainmuutoksella pyritään edistämään kestävää liikennettä ja vähentämään liikenteen ympäristövaikutuksia. Se kannustaa julkisia hankintayksiköitä valitsemaan ympäristöystävällisiä ja energiatehokkaita ajoneuvoja, mikä on osa laajempaa pyrkimystä kohti kestävämpää ja vähäpäästöisempää liikennettä sekä ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Sähköbussien edut

Yksi sähköbussien suurimmista eduista on niiden ympäristöystävällisyys. Niiden käyttämä sähkö on tuotettu uusiutuvista energialähteistä, mikä vähentää hiilidioksidipäästöjä ja muita ilmansaasteita kaupunkiympäristöissä. Sähköbussit tarjoavat myös hiljaisemman ja mukavamman matkustuskokemuksen verrattuna perinteisiin dieselbusseihin.


Vaikka sähköbussien hankintakustannukset voivat olla korkeammat kuin perinteisten bussien, niiden pitkän aikavälin käyttökustannukset voivat olla merkittävästi alhaisemmat. Sähkömoottorien yksinkertainen rakennus vähentää huoltotarvetta, ja energian hinta sähköbussien käytössä on usein edullisempi kuin perinteisten polttoaineiden kustannukset.


Sähköbussit tuovat myös mahdollisuuden kaupunkisuunnittelun parantamiseen. Niiden avulla voidaan vähentää ilmansaasteita ja melutasoa, mikä tekee kaupunkiympäristöstä viihtyisämmän asukkaille. Lisäksi sähköbussien käyttö auttaa kaupunkeja saavuttamaan kestävän liikkuvuuden tavoitteet ja parantamaan ilmanlaatua.

Parhaat latausasemat kotiin

sähköbussien tulevaisuus ja kritiikki

Vaikka sähköbussit tarjoavat paljon etuja, niiden laajamittainen käyttöönotto kohtaa edelleen haasteita, kuten latausinfrastruktuurin kehittäminen, akkuteknologian parantaminen entisestään ja alhaisempien hankintakustannusten saavuttaminen. 


Monissa kaupungeissa ei vielä ole tarpeeksi kehittynyttä sähköbussien latausinfrastruktuuria. Latauspisteiden vähäisyys voi rajoittaa sähköbussien käyttöä ja hidastaa niiden laajamittaista käyttöönottoa. Vaikka akkuteknologia on parantunut merkittävästi, sähköbussien akut ovat edelleen kalliita ja painavia. Akkujen kapasiteetin ja käyttöiän parantaminen on keskeinen haaste, jotta sähköbussien kustannukset saadaan laskemaan ja toimintamatkat pidemmiksi. 


Akkujen valmistamiseen tarvitaan harvinaisia maametalleja, kuten litiumia ja kobolttia. Niiden louhinta ja jalostus voivat aiheuttaa ympäristöongelmia, ja riippuvuus näistä resursseista voi luoda eettisiä ja taloudellisia haasteita. Sähköbussit ovat riippuvaisia sähköverkosta, ja sähkökatkot tai muut ongelmat voivat vaikuttaa niiden toimintaan. Tämä lisää haavoittuvuutta ja korostaa tarvetta vahvan sähköinfrastruktuurin ylläpitämiselle.


Kuitenkin teknologian jatkuvan kehityksen ja kasvavan ympäristötietoisuuden myötä sähköbussit näyttävät olevan tärkeä osa kestävää liikennettä tulevaisuudessa.

Sähköbussien lataaminen

Sähköbussin lataaminen

Sähköbussien lataaminen tapahtuu usein samankaltaisella periaatteella kuin sähköautojen lataaminen. Alla on kuvattuna yleiset vaiheet sähköbussin lataamiseen:


Latausasemat:


Sähköbussit ladataan yleensä erityisillä latausasemilla, joita kutsutaan usein pikalatausasemiksi tai sähköbussien latausasemiksi.


Latausasemat voivat olla erilaisia riippuen käytetystä teknologiasta ja standardista.Latausliitännät:


Sähköbussien latausliitännät voivat vaihdella eri valmistajien välillä. 


Yleisiä liitännöistä ovat esimerkiksi CCS (Combined Charging System) ja CHAdeMO.Tunnistautuminen:


Käyttäjän on yleensä tunnistauduttava ennen latauksen aloittamista. 


Tämä voi tapahtua esimerkiksi latauskortilla, älypuhelinsovelluksella tai muulla tunnistautumismenetelmällä.Liitäntä bussiin:


Bussi liitetään latausasemaan sopivalla liitännällä. 


Liitäntä voi olla useimmiten sijaitsee bussin kyljessä tai katolla.Latauksen aloittaminen:


Kun bussi on liitetty latausasemaan ja tunnistautuminen on suoritettu, lataus voidaan aloittaa. 


Useimmat latausasemat mahdollistavat lataustason valinnan, jolloin käyttäjä voi valita esimerkiksi nopean pikalatauksen tai hitaamman latauksen.Latauksen lopettaminen:


Kun lataus on valmis, käyttäjä voi irrottaa bussin latausasemasta ja jatkaa matkaa.Latauksen seuranta:


Käyttäjä voi seurata latauksen etenemistä näyttöruudulla tai älypuhelinsovelluksen avulla.


Jotkin latausasemat voivat myös lähettää ilmoituksia latauksen valmistumisesta.


Nordic Plug suomalainen verkkokauppa

Nordic Plug on asiantunteva, kotimainen latausasemien ja muiden lataustuotteiden verkkokauppa. Laadun takuunamme on Avainlippu-merkki.


Asiakaspalvelu on meille ykkösasia, kauttamme hankituille tuotteille saat laitetakuun lisäksi teknisen tuen koko laitteen eliniän ajaksi.


Asiakaspalvelumme on auki jokaisena arkipäivänä, ja vastaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä kaikkiin kysymyksiin.


Meihin voit olla yhteydessä puhelimitse, chatin tai sähköpostin välityksellä – mikä tahansa kanava sopii sinulle parhaiten.

Autamme ihmisiä löytämään heidän ajoneuvoihinsa sopivat, turvalliset ja kustannustehokkaat lataustarvikkeet.

artikkeleita avuksesi

Sähköauton kotilatausaseman valinta
latausasema kotiin

Sähköauton kotilatausaseman valinta tuottaa usein päänvaivaa. Tässä viiden kohdan tarkastuslista helpottamaan valintaasi. Yleisin kodin sähköliittymä on 3x25A, jolla voit hyödyntää enintään 11kW lataustehoa.

Sähköauton lataus ja sääolosuhteet
sähköauton lataus ja sääolosuhteet

Mitä huomioida, kun sähköautoa ladataan eri sääolosuhteissa? Eri automallit latautuvat eri tavalla kylmällä säällä. Miten lataaminen eroaa talvella ja kesällä? Kuinka suojata latausasema sään vaikutuksilta?

Nordic Plug sähköautojen latausasemavertailu 2023
parhaat kotilatausasemat 2023

Mikä on paras sähköauton latausasema kotiin vuonna 2023? Tässä tekstissä vertailimme parhaimmat kotilatausasemat, jonka avulla löydät sinulle sopivimman 11kW tai 22kW latausaseman.

  • Askarruttaako latausaseman valinta tai asennuksen mahdollisuus yritykseenne? Kysy pois!

  • Sinun ei tarvitse olla sähköinsinööri ja autamme matalalla kynnyksellä kaikissa kysymyksissä!
  • Asiakaspalvelu on auki arkisin klo 10-15 puhelimessa, chatissa ja sähköpostilla. Sähköpostitiedusteluihin vastaamme viimeistään seuraavana arkipäivänä. Ota yhteyttä: asiakaspalvelu@nordicplug.fi

Taneli Ikonen Nordic Plugin asiakaspalvelu

Taneli Ikonen - Nordic Plugin asiakaspalvelu