SÄHKÖAUTON VEROTUS JA HANKINTATUET

Sähköpakettiauton lataaminen - Taneli Ikonen

ANNA KATAJAMÄKI 5 MINUUTIN LUKU 

päivitetty 10.1.2024

Vuonna 2022 liki viidennes rekisteröidyistä autoista oli sähköautoja. Tämän vuoden joulukuussa sähköautoja on rekisteröity yli 27 000 kappaletta. Edullisemmat käyttökustannukset ja vähäpäästöisyys kiinnostavat yhä useampaa autoilijaa vaihtamaan perinteisen bensiini- tai dieselautoilun ladattavaan autoon. Aiempina vuosina täyssähköisten henkilöautojen hankintaa tuettiin 2000€ suuruisella tuella, mutta tämän hakuaika päättyi vuoden 2022 lopussa. Mitä hankintatukia sähköautoiluun tällä hetkellä on mahdollista saada? Millainen on ladattavien autojen verotus? Tässä artikkelissa syvennymme tarkemmin näihin kysymyksiin. 


täysSÄHKÖAUTOjen VEROTUS

Ensirekisteröinnin yhteydessä ajoneuvosta maksetaan kertaluontoinen autovero ja sen jälkeen ajoneuvovero vuosittain.

Aiempi hallitus vapautti täyssähköautot autoverosta vuonna 2021, mutta tämän vuoden lokakuussa korkeintaan kaksi vuotta vanhojen sähköautojen verotusta korotettiin.

perusvero

Sähköauto otettu käyttöön ennen 30.9.2021
- 53,29 euroa vuodessa/14,60 senttiä per päivä (verotaulukon alin määrä)


Käyttöönotto 1.10.2021 tai sen jälkeen

- 1.10.2023 alkaen verotaulukon alin veron määrä korotettuna 17,80 sentillä.


Muutokset näkyvät 1.10.2022 jälkeen lähetetyissä vuoden verolipuissa siten, että 1.10.2023 jälkeisten veropäivien osalta erittelyllä näkyy 17,8 sentin korotus per päivä. Täysimääräisesti korotus on siis 64,97 euroa vuodessa.


- 118,26‬ euroa vuodessa/32,4 senttiä per päivä.

käyttövoimavero

Käyttövoimavero lasketaan aina ajoneuvon kokonaismassan ja käyttövoiman perusteella.


Käyttövoimaverotasot


Henkilö- ja kaksikäyttöautot


- Diesel 5,5 snt/pv/alkava 100 kg

- Sähkö 1,5 snt/pv/alkava 100 kg

- Sähkö ja bensiini 0,5 snt/pv/alkava 100 kg

- Sähkö ja diesel 4,9 snt/pv/alkava 100 kg

- Metaanipolttoaine 3,1 snt/pv/alkava 100 kg


Paketti-, matkailu- ja huoltoautot


- 0,9 snt/pv/alkava 100 kg (kaikki käyttövoimat)

esimerkkilaskelma ajoneuvoverosta

Sähköhenkilöauton ajoneuvovero muodostuu perus-ja käyttövoimaverosta. Sähköauton käyttöönottovuosi on 1.2.2020, joten perusveron määrä on 53,29 euroa vuodessa. Kyseisen sähköauton tieliikenteessä suurin sallittu kokonaismassa on 1860 kg, alkavia satoja kilogrammoja on siten 19. Sähköauton käyttövoimaveron määrä on 1,5 snt/pv/alkava 100 kg, joten kyseisen sähköauton käyttövoimavero vuodessa on 0,015*19*365=104,025 euroa. Näin ollen vuotuinen ajoneuvovero on 53,29+104,025=157,315‬ euroa.

sähköauto työsuhdeautona

Sekä julkisen, että työpaikalla tapahtuva lataaminen on vapautettu luontaisetuverotukselta vuoteen 2025 asti. Tämä koskee työsuhdeautoja, mutta myös työntekijän oman sähköauton lataamista. Työnantajasi voi siis tarjota sinulle sähköauton latausmahdollisuuden ilman, että se vaikuttaa lainkan verotukseesi. 


Työntekijän autoedulle on kaksi eri vaihtoehtoa: vapaa autoetu ja käyttöetu.


Vapaa autoetu: työnantaja maksaa kaikki työsuhdeautoon kohdistuvat kustannukset.


Käyttöetu: muutoin sama kuin vapaa autoetu, mutta työntekijä maksaa itse työsuhdeauton käyttövoimakustannukset. 


Huom! Mikäli työnantajasi tarjoaa koti- ja/tai julkisen lataamisen, osoitetaan näiden latausten osalta silloin käyttövoimakustannukset työnantajalle vuoteen 2025 saakka.


Autoedun yleiset periaatteet ovat samat käyttövoimasta riippumatta. Autoetu on luontaisetu, johon kuuluu, että työntekijä ja hänen perheensä voivat käyttää työnantajan kustantamaa autoa yksityisajoihinsa, joihin lasketaan myös työmatkat. 


Työsuhdeautoilusta olemme kirjoittaneet laajemmin tässä artikkelissa.

täydellinen latausasema työsuhdeautolle

DEFA Power sähköauton latausasema on oikea valinta sinulle, joka mietit mikä laite olisi paras työsuhdeauton lataamiseen kotona. 


Laadukas latausasema ensiluokkaisilla älyominaisuuksilla takaa sen, että saat kuukausittaisen raportin latausmääristä ja mikä parasta, raportin voi lähettää mobiilisovelluksesta suoraan työnantajan sähköpostiin PDF- tiedostomuodossa


DEFA Power latausasema työsuhdeautolle

ajankohtaiset sähköautojen hankintatuet

henkilöautot

Vuoden 2022 loppuun mennessä oli mahdollista hakea täyssähköhenkilöautojen hankintatukea, mutta hankintatukipotti hupeni ennennäkemätöntä vauhtia, eikä tukea enää pystytty jatkamaan henkilöautojen osilta vuodelle 2023. 


Tuen määrä oli 2000 euroa, kun uuden sähköauton hinta oli alle 50 000 euroa. Hakemuksia Traficomiin tuli lähes 1000 kappaletta kuukausittain. Tuki oli suunnattu kotitalouksille ja tukea sai uuden täyssähköisen henkilöauton hankintaan tai pitkäaikaiseen leasingiin.

pakettiautot ja kuorma-autot

Sähkö- ja kaasukäyttöisten pakettiautojen hankintatukeen hallitus on myöntänyt määrärahaa, jota voi hakea vuoden 2024 loppuun asti. Tukea kuitenkin voidaan myöntää vain niin kauan, kuin valtion talousarviossa varattua määrärahaa on käytettävissä. Tällä hetkellä sekä pakettiautojen, että kuorma-autojen määrärahasta on käytetty vähän yli 40% (Traficom 12/23).


Sähko- ja kaasukäyttöisille pakettiautoille hankintatuki on 2000-6000 euroa ja kuorma-autoille 6000-50 000 euroa, riippuen auton hankintahinnasta, koosta ja käyttövoimasta. 

HANKINTATUEN HAKEMINEN traficomin sivuilta

1. Tarkista ajankohtaiset edellytykset vähäpäästöisen ajoneuvon hankintaan.


Edellytykset pakettiauton tukirahaan


Edellytykset kuorma-auton tukirahaan

2. Tee hakemus ja odota ehdollista päätöstä.


Traficom tekee ehdollisen päätöksen ja varaa budjetista haetun tuen määrän, mikäli tuen myöntämiseen liittyvät edellytykset täyttyvät. Voit hankkia tuen kohteena olevan ajoneuvon vasta, kun olet saanut ehdollisen päätöksen.

3. Osta ajoneuvo.


Tilaus- tai kauppasopimus tulee toimittaa Traficomille kahden kuukauden sisällä ehdollisen päätöksen saamisesta.

4. Päätös tuen myöntämisestä voidaan vahvistaa ajoneuvon ensirekisteröinnin jälkeen. 


Tuki maksetaan vahvistamispäätöksen mukaisesti.

avustus taloyhtiöille latauspisteiden toteutukseen

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myösi avustuksia asuinrakennuksen omistaville yhteisöille sähköjärjestelmien muutoksiin, joita sähköautojen latauspisteet saattavat vaatia.


Avustuksen tarkoituksena oli parantaa sähköautojen latausmahdollisuuksia asuinrakennusten yhteydessä, jotta yhä useammalla olisi mahdollisuus hankkia talouteen päästötön menopeli. Tämä edistää sähköautokannan kasvua kansallisen ilmasto- ja energiastrategian tavoitteiden mukaisesti. 


Lue lisää avustuksesta täältä. 

Sähköinen liikenne Ry:n tilastojen mukaan vuonna 2022 Suomessa liikenteeseen tuli 49 018 ladattavaa autoa lisää, joista 21 968 oli täyssähköautoja. Vuoden 2022 lopussa ladattavia autoja oli liikenteessä yhteensä lähes 150 000. Monissa taloyhtiöissä suunnitellaan latauspisteiden toteuttamista lähivuosien aikana.


Avustusta pystyivät hakea asuinrakennuksen omistavat yhteisöt (esim. taloyhtiöt, vuokrataloyhteisöt) ja sellaiset pysäköintiyhtiöt, jotka toteuttavat asemakaavassa määriteltyä asukaspysäköintiä omakustannusperiaatteella ja joiden avustuksella toteutettava latausinfra on tarkoitettu asukaspysäköinnin käyttöön.

avustuksen määrärahatilanne ja hakemusten käsittely

Sähköautojen latausinfrastruktuurin tukiohjelma on nyt päättynyt, eikä sen jatkamista harkita vuonna 2024.

Viime hetken avustushakemuksia on saapunut huomattava määrä, ja myönnettävissä oleva rahoitus saattaa olla riittämätön kattamaan kaikki hakemukset. Hakemusten yhteissumma ylittää ohjelmalle varatun budjetin.

Tällä hetkellä odottaa käsittelyä noin 550 avustushakemusta. Joulukuussa 2023 jätettyjen hakemusten arvioitu käsittelyaika on noin 4 kuukautta.


Ohjelma on myöntänyt tukea vuodesta 2018 lähtien yli 53 miljoonaa euroa yli 3400 kohteelle. Tuen avulla on mahdollistettu yli 70 000 autopaikan sähköistäminen.


Lisätietoa löydät ARA:n sivulta.

latausratkaisu taloyhtiöön

sähköautojen latauspisteavustus työpaikoille

ARA myönsi myös avustuksia työpaikoille asennettaviin sähköautojen latausasemiin vuosina 2022 ja 2023. Kuitenkin jo 2023 marraskuussa avointen hakemusten arvo ylitti avustukselle varatun määrärahan ja avustukselle ei ole myönnetty lisämäärärahaa vuodelle 2023 tai jatkoa vuodelle 2024.


Pieniä määriä saattaa vielä vapautua hakemusten käsittelyn aikana, joten uusia hakemuksia otetaan kuitenkin vielä vastaan. Hakemus kannattaa lähettää mahdollisimman pian ja ARA tiedottaa erikseen, kun avustus on laitettu kiinni.


artikkeleita avuksesi
Sähköauton kotilatausaseman valinta
latausasema kotiin

Sähköauton kotilatausaseman valinta tuottaa usein päänvaivaa. Tässä viiden kohdan tarkastuslista helpottamaan valintaasi. Yleisin kodin sähköliittymä on 3x25A, jolla voit hyödyntää enintään 11kW lataustehoa.

Sähköauton lataus tulevaisuudessa
onko sähköauto kannattava valinta?

Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, kun mietit sähköauton ostamista? Suomessa pohdintaa tuottaa ainakin toimintasäde, sekä lataamiseen liittyvät haasteet. 

Nordic Plug sähköautojen latausasemavertailu 2023
parhaat kotilatausasemat 2023

Mikä on paras sähköauton latausasema kotiin vuonna 2023? Tässä tekstissä vertailimme parhaimmat kotilatausasemat, jonka avulla löydät sinulle sopivimman 11kW tai 22kW latausaseman.

asiakaspalvelumme on apunasi
  • Askarruttaako latausaseman valinta tai asennuksen mahdollisuus? Kysy pois!

  • Sinun ei tarvitse olla sähköinsinööri ja autamme matalalla kynnyksellä kaikissa kysymyksissä!
  • Asiakaspalvelu on auki arkisin klo 10-15 puhelimessa, chatissa ja sähköpostilla. Sähköpostitiedusteluihin vastaamme viimeistään seuraavana arkipäivänä. Ota yhteyttä: asiakaspalvelu@nordicplug.fi

Taneli Ikonen - Nordic Plugin asiakaspalvelu

Taneli Ikonen - Nordic Plugin asiakaspalvelu

Nordic Plug suomalainen verkkokauppa
suosituimmat latausasemat hankit luotettavasti kotimaisesta verkkokaupasta

Nordic Plug on asiantunteva, kotimainen latausasemien ja muiden lataustuotteiden verkkokauppa. Laadun takuunamme on Avainlippu-merkki.


Asiakaspalvelu on meille ykkösasia, kauttamme hankituille tuotteille saat laitetakuun lisäksi teknisen tuen koko laitteen eliniän ajaksi.


Asiakaspalvelumme on auki jokaisena arkipäivänä, ja vastaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä kaikkiin kysymyksiin.


Meihin voit olla yhteydessä puhelimitse, chatin tai sähköpostin välityksellä – mikä tahansa kanava sopii sinulle parhaiten.


Autamme ihmisiä löytämään heidän ajoneuvoihinsa sopivat, turvalliset ja kustannustehokkaat lataustarvikkeet.