Sähköautoilun tilannekatsaus Q2/2023

Kirjoittanut Juha Kummunmäki

JUHA KUMMUNMÄKI, 3 MINUUTIN LUKU

päivitetty 28.08.2023

Nordic Plug oy on Sähköinen liikenne ry:n jäsen, ja vahvasti mukana tukemassa suomalaisen tieliikenteen sähköistymistä sekä pitämässä kotilataajien puolia. Sähköinen Liikenne ry julkaiseen kvartaaleittain tilannekatsauksen tieliikenteen sähköistymiseen henkilöautoilun ja ammattiliikenteen osalta. Vuoden 2023 toinen tilannekatsaus julkaistiin 28.8.2023, ja luvut ovat haastavasta maailmantilanteesta huolimatta positiivisia. 


Suurimpia tulevaisuuden asioita ovat päättyneen hankintatuen korvaaminen, jota edelleen saadaan odotella. Tuoreimmat päätökset koskevat EU:n tasolla Suomea lähinnä julkisen latauksen ja raskaan liikenteen latausmahdollisuuksien parantamisesta ja säädöksistä.

Tuorein raportti on luettavissa kokonaisuudessaan täällä: Sähköisen liikenteen tilannekatsaus Q2/2023


Sähköautojen määrä tasaisessa kasvussa

Suomen sähköautomarkkina jatkaa vahvaa nousuaan, kun tuoreimmat tilastot paljastavat, että yli kolmannes maan teillä liikkuvista sähköautoista on täyssähkökäyttöisiä. Tämä positiivinen kehitys on tuonut Suomen täyssähköautokannan lähemmäs pohjoismaista keskitasoa, ja alkuvuoden aikana tapahtunut vahva täyssähköautojen rekisteröintimäärän kasvu on yksi suurimmista vaikuttajista tähän saavutukseen.


Sähköisen liikenteen tilannekatsaus Q2/2023 -raportin mukaan sähköautokannan kasvu on ollut huomattavaa, kun ensimmäisen vuosipuoliskon aikana rekisteröitiin peräti 33 304 uutta sähköautoa. Tämä vauhditti koko sähköautokannan määrän nousua 182 232 autoon, mikä ilmentää selkeästi sähköautojen suosiota ja niiden integroitumista osaksi Suomen liikennemaisemaa.


Sähköisen liikenteen tilanne ei ole ainoastaan kasvunsa vuoksi merkityksellinen, vaan se heijastaa myös sähköautoilun kasvavaa merkitystä koko yhteiskunnassa. Sähköinen liikenne ry:n toimitusjohtaja Heikki Karsimuksen mukaan erityisen ilahduttavaa on se, että sähköautojen ensirekisteröintiosuudet ylittävät suurimmassa osassa maakuntia yli 40 prosentin tason. Tämä osoittaa, että sähköautojen suosio ei ole sidoksissa tietyille alueille vaan ne ovat vakiinnuttaneet asemansa laajalti koko Suomen alueella.


Sähköautokannan kehitys Q2/2023

Ammattiliikenne sähköistyy

Karsimus myös painottaa täyssähköisten pakettiautojen huomattavaa kasvua, joka ylittää jopa 100% vuotuisen kannan kehityksen. Tämä viittaa siihen, että sähköautojen monipuolinen käyttö ja soveltuvuus eri liiketoiminta-alueille ovat saaneet yhä enemmän tunnustusta.


Vaikka sähköautokannan kasvu on ilahduttavaa, on tärkeää huomata, että markkinatilanne ei ole aina yhtä suotuisa. Esimerkiksi kohonneet lainakorot ovat osaltaan vaikuttaneet automarkkinaan haastavasti. Tämän vuoksi Sähköinen liikenne -yhdistys korostaa tarvetta ottaa käyttöön toimenpiteitä, jotka kannustavat autokannan uusiutumista ja sähköautojen hankintaa.


Positiivisena asiana Karsimus mainitsee myös julkisen latausinfran rakentamisen, joka on suunnattu erityisesti suurteholataukseen. Tämä infrastruktuurin laajentaminen on edistänyt täyssähköautojen yleistymistä ja helpottanut niiden käyttöönottoa, samoin kuin Energiaviraston kannustinjärjestelmä.

Kaiken kaikkiaan Suomen sähköautomarkkina on vahvassa kasvussa, ja tämänhetkiset tiedot heijastavat selkeää suuntausta kohti kestävämpää ja ympäristöystävällisempää liikennettä. 


Sähköautot ovat osoittaneet kykynsä vakiinnuttaa asemansa osana päivittäistä liikkumista, ja maan ponnistelut kohti nollapäästöisyyttä näyttävät etenevän suotuisalla vauhdilla.

Sähköautokannan kehitys Q2/2023 pakettiautot, linja-autot ja kuorma-autot

Oliko teksti hyödyllinen? Jaa se facebookissa!

asiakaspalvelumme on apunasi
  • Askarruttaako latausaseman valinta tai asennuksen mahdollisuus yritykseenne? Kysy pois!

  • Sinun ei tarvitse olla sähköinsinööri ja autamme matalalla kynnyksellä kaikissa kysymyksissä!
  • Asiakaspalvelu on auki arkisin klo 10-15 puhelimessa, chatissa ja sähköpostilla. Sähköpostitiedusteluihin vastaamme viimeistään seuraavana arkipäivänä. Ota yhteyttä: asiakaspalvelu@nordicplug.fi

Nordic Plug asiakaspalvelu Taneli

Taneli Ikonen - Nordic Plugin asiakaspalvelu

artikkeleita avuksesi

Sähköauton kotilatausaseman valinta
latausasema kotiin

Sähköauton kotilatausaseman valinta tuottaa usein päänvaivaa. Tässä viiden kohdan tarkastuslista helpottamaan valintaasi. Yleisin kodin sähköliittymä on 3x25A, jolla voit hyödyntää enintään 11kW lataustehoa.

Sähköauton lataus pörssisähköllä
sähköauton lataus pörssisähköä hyödyntäen

Onko sinulla tuntihintainen sähkösopimus ja tahdot ladata sähköautosi silloin, kun spot- hinnat ovat alhaisimmillaan? Lue pörssisähköllä lataamisen vinkit ja kurkkaa suositellut tuotteet! 

Nordic Plug sähköautojen latausasemavertailu 2023
parhaat kotilatausasemat 2023

Mikä on paras sähköauton latausasema kotiin vuonna 2023? Tässä tekstissä vertailimme parhaimmat kotilatausasemat, jonka avulla löydät sinulle sopivimman 11kW tai 22kW latausaseman.